Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 (Β. Πάικος - Αγγ. Μοσχονάς) για τις Ευρωεκλογές και το εσωκομματικό δημοψήφισμα, μεταξύ άλλων, τόνισε:
Στις 8 και 9 Μαρτίου 15000 μέλη του ΣΥΝ θα αξιολογήσουν 12 συναγωνιστικές υποψηφιότητες, με στόχο να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα στις ευρωεκλογές.
Σε πολλές χώρες υπάρχει το δικαίωμα του πολίτη να επιλέγει. Δεν υπάρχει λίστα, αλλά σταυρός. Όταν υπάρχει λίστα, σε αρκετές χώρες (π.χ. στην Κύπρο ή την Ολλανδία), υπάρχει και το δικαίωμα του πολίτη να διορθώνει με την ψήφο του τη σειρά στη λίστα του κόμματος.
Θα ήταν καλύτερα να υπάρχει και στην Ελλάδα σταυρός και στις Ευρωεκλογές. Από τη στιγμή όμως που η επιλογή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι να ψηφίζουμε με λίστα, είναι πολύ καλύτερα να την καταρτίζουν τα μέλη -όπως γίνεται στο ΣΥΝ- και όχι ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου. Είναι η 4η φορά που στήνουμε κάλπες στο ΣΥΝ. Τις προηγούμενες 3 φορές, αυτός που εξελέγη πρώτος από τα μέλη, δεν ανήκε στην τότε πλειοψηφούσα τάση. Πιστεύω ότι τα μέλη του ΣΥΝ θα ψηφίσουν ελεύθερα, δημοκρατικά και θα βάλουν το συμφέρον του κόμματος, πάνω από τις θεμιτές επιδιώξεις προσώπων, ομάδων και τάσεων.
Σʼ αυτή την κοινή προσπάθεια, καταθέτω τη δουλειά μου στο Ευρωκοινοβούλιο, το σταθερό σεβασμό μου στη συλλογικότητα και την εκπροσώπηση ολόκληρου του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην κοινωνία. Δε γεννήθηκα ευρωβουλευτής. Εκλέχτηκα μόλις τον Ιούνιο του 2004. Είναι πολύ καλό για το κόμμα μας ότι όλοι οι συνυποψήφιοι έχουν τη δική τους διαδρομή, τη δική τους συνδρομή. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν εσωκομματικό πόλεμο, αλλά με μια δημοκρατική αξιολόγηση. Πρόκειται για μια γιορτή εσωκομματικής δημοκρατίας. Επιδιώκουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο μαζική η συμμετοχή των μελών μας. Από τις 10 Μαρτίου και μετά, όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές.
Ο στόχος ενός διψήφιου ποσοστού στις Ευρωεκλογές είναι απολύτως εφικτός. Ο στόχος εκλογής 3 ευρωβουλευτών είναι απολύτως εφικτός. Δεν είναι δεδομένος. Για να εκλέξουμε 4 θα πρέπει να κάνουμε ένα άλμα προς τα επάνω. Το βέβαιο είναι ότι οι Ευρωεκλογές δε θα είναι δημοψήφισμα όπως λέει ο Γ. Παπανδρέου ή όπως θα θέλει ο Κ. Καραμανλής. Οι Ευρωεκλογές γίνονται με απλή αναλογική, χωρίς κυβερνητικά διλήμματα. Ο πολίτης στέλνει εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο και ταυτόχρονα μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας. Αξιολογεί τι έχουν κάνει τα κόμματα το προηγούμενο διάστημα στο Ευρωκοινοβούλιο. Και στα τρία αυτά κριτήρια είμαστε καλά τοποθετημένοι και δικαιούμαστε να είμαστε φιλόδοξοι.
Όλοι στο ΣΥΝ πέρα από διαφορές απόψεων δεσμευόμαστε από τις συλλογικές μας αποφάσεις. Προσωπικά το συνασπιστικό κεκτημένο για τα ευρωπαϊκά θέματα με καλύπτει απόλυτα Εκτιμώ, ότι το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας των μελών του ΣΥΝ θα καταγράψει μια μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στο πώς σκέπτονται τα μέλη του ΣΥΝ και στους δεδομένους τασικούς συσχετισμούς στον ΣΥΝ. Αν συμβεί αυτό θα είναι δείγμα υγείας, εσωκομματικής δημοκρατίας και ένα αισιόδοξο σημάδι.
To Γραφείο Τύπου