ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Ο κύριος Υπουργός μίλησε μία ώρα, παραθέτοντας διάφορους παράγοντες, κριτήρια και στοιχεία, τα οποία, πραγματικά, θα ήθελα, πολύ αναλυτικά, να ανατρέψω, μιλώντας. Δεν έχω όλο αυτό το χρόνο ούτε πρόλαβα να κρατήσω αναλυτικές σημειώσεις. Ιδιαίτερα από μία στιγμή και μετά, μου ήταν αδύνατο να σας παρακολουθήσω, αναλυτικά τουλάχιστον. Παρόλα αυτά, θα αναφερθώ σε διάφορα ζητήματα, προσπαθώντας να απαντήσω σε αυτά που είπατε.
Πρώτα από όλα, κύριε Υπουργέ, είπατε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο, το οποίο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συγγράφει σε ένα κοινό κείμενο τις απόψεις του. Όμως, κύριε Υπουργέ, εσείς ο ίδιος, όταν αυτό το Συμβούλιο, πριν από λίγους μήνες είχε μία ελάχιστη βέβαια πλειοψηφία, αλλά καταφέρατε να την αποσπάσετε, δηλαδή 10 προς 9, τότε υποστηρίξατε ότι είχατε καταφέρει να έχετε τη στήριξη του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας.
Άρα, τώρα, δεν έχετε ούτε αυτή τη μικρή στήριξη. Και αυτό δεν το λέω μόνο για να θριαμβολογήσουμε. Δεν είναι κάτι τόσο τρομερό, για εσάς, αυτό το θέμα. Το λέω, ακριβώς, επειδή ανατρέπεται ένας βασικός παράγοντας, τον οποίον εσείς υποστηρίζετε και επειδή τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας δεν υποστήριξαν αυτό το σχέδιο αν και είναι οι πιο αρμόδιοι επιστημονικά φορείς.
Πρέπει να πω και κάτι επιπλέον. Εάν τελικά η ΚΕΔΚΕ ή η ΕΝΑΕ υπέγραψαν αυτό το κείμενο, αυτό δεν το έκαναν χωρίς να δεχθούν και πιέσεις από τη μεριά της κυβερνητικής παράταξης, αλλά κυρίως το έκαναν με διαφοροποιήσεις.
Κύριε Υπουργέ, άλλο είναι μία Κυβέρνηση να πιέζει προς μία κατεύθυνση και άλλο, ένα κόμμα της Αντιπολίτευσης να προσπαθεί να πείθει με τα επιχειρήματά του. Αυτό, στο οποίο ήθελα να καταλήξω, είναι ότι η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ, παρά το γεγονός ότι τελικά υπέγραψαν, ανέπτυξαν μία επιχειρηματολογία, την οποία γνωρίζουμε, γιατί την πληροφορηθήκαμε και η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε μία δική μας επιχειρηματολογία, σχετικά, δηλαδή, με την ανάγκη να μην αναπτυχθούν τα condo hotels, όπως εσείς τα προβλέπετε, σχετικά με το να μην υπάρξει σε περιοχές natura οικοδόμηση, σχετικά με το να υπάρξει φροντίδα για τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ..
Πέρα, όμως, από αυτό θέλω, να αναφερθώ ιδιαιτέρως, κύριε Υπουργέ, στην ΤΕΔΚ Κυκλάδων, στο νομαρχιακό συμβούλιο Κυκλάδων, δηλαδή, στις περιοχές, που κατεξοχήν θίγονται από αυτό το Χωροταξικό του Τουρισμού, που έχουν τοποθετηθεί, που έχουμε δει τις γνωμοδοτήσεις τους και είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των ζητημάτων, που θίγουν, κατά του σχεδίου.
Θα προχωρήσω σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτό το Χωροταξικό Σχέδιο, είπε ο κύριος Υπουργός ότι έρχεται να εναρμονιστεί με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Εάν θυμάστε, κύριε Υπουργέ, είχαμε κάνει πολλές συζητήσεις και μάλιστα, μέσα σε αυτή την Αίθουσα και τελικά, δεχθήκατε έναν όρο, ο οποίος υπάρχει μέσα σε αυτό το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, υπέρ της σταδιακής μείωσης της εκτός σχεδίου δόμησης. Εάν κοιτάξουμε αναλυτικά το κείμενο, γιατί εδώ δεν θα μιλήσουμε γενικά μόνο, δυστυχώς, έχουμε μία μείωση της αρτιότητας, από τα 4 στρέμματα περνάμε στα 2 στρέμματα. Και αντί να έχουμε τη σταδιακή μείωση της εκτός σχεδίου δόμησης, παρατηρούμε μία συστηματική καταπάτηση αυτής της προσπάθειας για τον περιορισμό της.
Θέλω να πω πιο συγκεκριμένα, επειδή είπατε ότι δεν χτίζουμε σε περιοχές natura, το εξής. Κύριε Υπουργέ, αναφέρεται, στη σελίδα 18, ότι νησιά και παράκτιες περιοχές – αναγκαστικά θα χειριστώ αυτό το Σχέδιο, δεν μπορούσα να προβλέψω τι ακριβώς θα μας πείτε – κατατάσσονται σε ομάδες. Στην πρώτη ομάδα, όπου μιλάτε για νησιά με μικρή γεωγραφική έκταση, αναφέρετε ότι εκεί επιτρέπονται μονάδες με 100 κλίνες. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, σε ένα πολύ μικρό νησάκι να υπάρχει μονάδα 100 κλινών; Και μάλιστα, πόσες τέτοιες μονάδες επιτρέπονται;
Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται νησιά με σημαντική τουριστική δραστηριότητα ή νησιά που αναπτύσσονται τουριστικά. Θέλω να κάνω μία παρένθεση. Πουθενά δεν αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν στον τόπο μας και περιοχές κορεσμένες τουριστικά. Τι θα γίνει με αυτές; Έχουμε μία Μύκονο, η οποία είναι οικιστικά κορεσμένη. Συνεχίζει να είναι πανέμορφη, θεωρώ, στις ακρογιαλιές της, στη χώρας της, αλλά έχει υπερδομηθεί. Τι θα γίνει; Θα την καταστρέψουμε;
Η χώρα μας έχει μία ιδιαιτερότητα, σε σχέση με την Ισπανία. Έχει τη νησιωτικότητα και έχει τις δαντελωτές της ακτές, έχει μία άλλη κλίμακα. Σε πολλές περιοχές πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν μονάδες, με πέντε, με δέκα κλίνες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ήταν συνάδελφοι της πλειοψηφίας, όταν συζητούσαμε αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο και είχαν προτείνει να ισχύσει το να μπορούν να ενισχύονται από αυτόν και παραδοσιακοί οικισμοί σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, που διαθέτουν πολλά παραδοσιακά διατηρητέα σπίτια. Στις περιοχές αυτέ; Υπήρχε ζήτηση για να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να μπορούν έστω ένα δωμάτιο να νοικιάζουν σε περιόδους αιχμής. Προσωπικά, το είχα υποστηρίξει.
Έχουμε νησιά με σημαντική τουριστική δραστηριότητα, που είναι η δεύτερη κατηγορία και εδώ, βάζετε νησάκια, όπως ο Πόρος, μαζί με τη Ρόδο, στην ίδια κατηγορία. Εδώ, περιγράφονται όροι για την ανάπτυξή τους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τα μικρά νησιά μας, με τα μεγάλα νησιά, τα οποία έχουν ήδη μεγάλες τουριστικές μονάδες, που είναι και απαίσιες, κύριε Υπουργέ, μπαίνουν στην ίδια κατηγορία.
Επίσης, θέλω να πω ότι, στην ομάδα τρία, κατατάσσετε βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά. Προβλέπετε, ήδη και πέντε νησιά να έχουν πιλοτική ανάπτυξη. Πάει και αυτό, το καταστρέφουμε.
Τέλος, να πούμε ότι για το σύνολο του παράκτιου χώρου, αντί να τίθεται η απόσταση από τον αιγιαλό στα 100 μέτρα, διατηρείται στα 50 μέτρα. Θέλω να αναφερθώ, όμως, πιο αναλυτικά στα condo hotels.
Αυτά τα μικρά χωριά είπατε ότι δεν πρόκειται να γίνουν όπως τα αντίστοιχα χωριά μαζικού τουρισμού στην Ισπανία. Είπατε ότι προβλέπεται να έχουν χαμηλή δόμηση κ.λπ.. Το χαρακτηριστικό αυτών των χωριών, το περιγράφετε και εσείς πολύ ωραία στο άρθρο 10 στη σελίδα 40 του σχεδίου σας, είναι ότι θα διαθέτουν spa, γκολφ, εμπορικά, συνεδριακά, άρα δεν θα είναι αναγκαίο ένας τουρίστας να βγαίνει ούτε για μια βόλτα έξω από το Condo Hotel, για να βλέπει την υπόλοιπη περιοχή. Είναι μονάδες που εξαφανίζουν τον τοπικό τουρισμό. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι αυτές οι μονάδες σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης πρόκειται να καταστρέψουν παντελώς τις μικρές τουριστικές μονάδες που έχει ανάγκη ο τόπος μας και από τις οποίες περιμένουν οι άνθρωποι της περιφέρειας να επιβιώσουν. Αυτά τα Condo Hotels, τα υποστηρίξατε είπατε μόνο ότι δεν θα είναι πάνω από τρεις ορόφους.
Θα κλείσω λέγοντας ότι εμείς κάναμε προτάσεις. Κάναμε μια ανάλυση του Χωροταξικού του Τουρισμού που εσείς προτείνετε και κάναμε και συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα καταθέσω.
(Στο σημείο αυτό καταθέτει το έγγραφο)