Τον Ιανουάριο του 2008 απηύθυνα απλή κοινοβουλευτική ερώτηση προς το ΥΠ.ΠΟ και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε σχετικά με τον προγραμματισμό της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας [ΕΑΧΑ] -που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2004- και όπου ζητούσα κυρίως πληροφορίες για την Ακαδημία Πλάτωνος, τον Ελαιώνα και το Δημόσιο Σήμα. Η απάντηση του προέδρου της ΕΑΧΑ κ. Γριβέα στις 8.2.2008 ήταν ένας κατάλογος έργων, μέσα στα οποία περιλαμβάνονταν και η Ακαδημία Πλάτωνος. Μετά την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής απηύθυνα νέα επίκαιρη αυτή τη φορά ερώτηση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου απήντησε στις 17.11.2008 ο υφυπουργός κ. Καλογιάννης. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ξανά ότι ο προγραμματισμός για την Ακαδημία Πλάτωνος συνεχίζει να ισχύει με την χωροθέτηση Άλσους 130 στρεμμάτων και του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών. Στην δική μου τότε καταγγελία ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει προστατεύσει τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος έχει τραυματισθεί από την βίαιη εισχώρηση σε αυτόν τριγωνικής επιφάνειας εξαώροφου κτιρίου που ανήκει σε μεγάλο συγκρότημα, ο υφυπουργός δήλωσε άγνοια και ανέλαβε να εξετάσει το θέμα. Είναι γνωστό ότι η άδεια αυτού του κτιρίου που βγήκε επί υπουργίας Βουλγαράκη στο ΥΠΠΟ, αποδεικνύεται παράνομη, εκτός των άλλων γιατί δεν συνοδεύτηκε από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Δυστυχώς, η τελευταία τοποθέτηση του νέου υπουργού Πολιτισμού κ. Α. Σαμαρά στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη δεν έφερε αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την Ακαδημία Πλάτωνος, παρόλο ότι ο υπουργός θεωρητικά αναγνώρισε πως “εκεί λειτούργησε το πνευματικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας”. Κάθε άμεσος προγραμματισμός για το Άλσος και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας εγκαταλείπεται. Το μόνο που προγραμματίζει πλέον η κυβέρνηση είναι να χρηματοδοτήσει νέους γύρω δρόμους-διανοίξεις προς τον Βοτανικό και την Εθνική Οδό, προφανώς για επιχειρηματικούς λόγους. Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών ξεχάστηκε. Ο Πολιτισμός και το Περιβάλλον διαρκώς υποβαθμίζονται.
Κλείνοντας, η Άννα Φιλίνη δήλωσε στους κατοίκους ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες ο αγώνας για τη σωτηρία της Ακαδημίας Πλάτωνος έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να στηριχθεί, γιατί αποτελεί κοινή υπόθεση όλων όσοι μέσα στην πόλη αλλά και στα πέρατα της γης αναγνωρίζουν την οικουμενική σημασία αυτού του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και γιατί είναι πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου και χώρος περιπάτου για τους κατοίκους της παραμελημένης δυτικής Αθήνας.
To Γραφείο Τύπου