Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/03/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ Ν.ΧΟΥΝΤΗ ΣΤΟΝ «ΑΘΗΝΑ 9.84» (Βασ. Πάικος- Άγγ. Μόσχοβας)

-    Το γεγονός ότι στο εσωκομματικό δημοψήφισμα δεν αποτυπώθηκαν οι συσχετισμοί οι δεδομένοι, οι εσωκομματικοί συσχετισμοί των τάσεων του κόμματος….. έχει κάποια θετικά στοιχεία ούτως ή άλλως, που δείχνουν ότι οι τάσεις δεν είναι μπετοναρισμένες, υπάρχει η διαθεσιμότητα των μελών του κόμματός σας.. Έχει κάποια αρνητικά αυτό ίσως;…

Το σημαντικό και θετικό -γιατί η διαδικασία αυτή είναι μοναδική για τα κόμματα, εδώ δεν μας διορίζει ο αρχηγός, μας εκλέγουν τα μέλη- το θετικό είναι ότι είχαμε μεγάλη συμμετοχή των μελών, δείγμα του ενδιαφέροντος, αλλά θα έλεγα -όπως τόνισα και στη χθεσινή δήλωσή μου- ότι πρέπει να συγχαρούμε τα μέλη του ΣΥΝ γιατί μ΄ αυτή τη συμμετοχή ενίσχυσαν τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματος, από την άποψη της κλίμακας των αξιών, και το δημοκρατικό χαρακτήρα.

Όσον αφορά αυτό που με ρωτήσατε δεν ισχύουν αυτοί οι συσχετισμοί σε τέτοιες περιπτώσεις, ούτε οι τάσεις είναι στρατοί μπετοναρισμένοι που να τους επικαλούμεθα είτε πριν, είτε μετά, και να λέμε άλλαξαν οι συσχετισμοί. Να σεβαστούμε τη θέληση των μελών που έκριναν,  με πολιτικά, με προσωπικά κριτήρια και να υποσχεθούμε  να έχουμε καλά αποτελέσματα, ούτως ώστε να έχουμε την εκλογή και τριών και τεσσάρων ευρωβουλευτών, πράγμα εφικτό, ούτως ώστε να έχουμε μια αυξημένη παρουσία και να κάνουμε καλύτερη δουλειά.

-    Από την άλλη όμως γιατί ο κ. Παπαδημούλης λέει ότι θα πρέπει να το λάβει σοβαρά αυτό το αποτέλεσμα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στην κοινωνία;….

Η προσπάθεια είναι τώρα να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, εγώ από την πλευρά μου θα το κάνω, με την ευθύνη που μου αναλογεί, να έχουμε την εκλογή περισσοτέρων ευρωβουλευτών και επομένως να πάρουμε υπόψη και τις διαθέσεις του κόσμου και τη διάθεση τη γενικότερη, γιατί νομίζω ότι οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι έχουν αλλάξει ευρύτερα οι συσχετισμοί και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει ενισχυμένος.

-    Πότε να περιμένουμε την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ..;

Νομίζω το συντομότερο δυνατό. Και μιλώ μέχρι τις αρχές του Απριλίου. Έχουν καθοριστεί οι διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξουμε στις προγραμματικές μας θέσεις, στη διαδικασία για τις ευρωεκλογές την ευρωδιακήρυξη και τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, πέραν από την θέση που είπατε, είναι ένα γενικότερο θέμα. Μιλάμε για 22 συντρόφους και συντρόφισσες που θα προσπαθήσουμε να εκφράζουν την καλύτερη δυνατή εικόνα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να εκπροσωπούνται κοινωνικές τάξεις, περιφέρειες κ.ο.κ

-    Επειδή είστε Γραμματέας του κόμματος, θα ήθελα την άποψή σας για το θέμα που δημιούργησε τόσες συζητήσεις.. αυτό που δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, το καταστατικό δηλαδή, τα άρθρα του καταστατικού που προβλέπουν την αποστρατεία όσων έχουν πάνω από δύο θητείες.. Βουλευτών δηλαδή του κ. Αλαβάνου, του κ. Κουβέλη, του κ. Δραγασάκη, του κ. Λεβέντη κ.λπ….

Το θέμα αυτό είναι λυμένο από το καταστατικό. Και εμένα αν με ρωτούσατε τώρα τι προβλέπει το καταστατικό, θα έλεγα αυτό προβλέπει. Στον ΣΥΝ έχουμε πάρει ορισμένες αποφάσεις, σε ανύποπτο χρόνο, προκειμένου να μην έχουμε ισοβιότητες, να έχουμε εναλλαγές. Αυτή είναι μια απόφαση την οποία είχαμε λάβει όλοι μαζί και είναι ένα θέμα, όταν θάρθει η ώρα, πώς θα εφαρμοστεί και τι θα κάνουμε. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερος θόρυβος πάνω σ΄ αυτό.

-    Όλα τα καταστατικά όλων των κομμάτων έχουν προβλέψεις.. Υπάρχουν όμως κάποιες αποφάσεις που παίρνονται κατά καιρούς, οι λεγόμενες κατ΄ οικονομίαν αποφάσεις, που σημαίνει ότι παίρνουμε την απόφαση να παγώσουμε αυτή τη διάταξη..Θυμάμαι δηλαδή ο ΣΥΝ παλιότερα που εξέλεγε τον Πρόεδρο από την Κεντρική Επιτροπή, παιρνόταν μια απόφαση να εκλεγεί από το συνέδριο.. Ήταν κάποιες κατ΄ οικονομίαν λύσεις ….Η πολιτική απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΝ είναι να εφαρμοστεί το καταστατικό κατά γράμμα εν προκειμένω στο θέμα;…

Αυτό που είπατε πριν και πάλι η διαδικασία είχε επιλεγεί με συλλογική απόφαση. Το συνέδριο ήταν αυτό που αποφάσισε, κάνουμε αυτό ή κάνουμε εκείνο. Επομένως, αν τεθεί τέτοιο θέμα, πάλι με συνεδριακή απόφαση, μπορούμε να το χειριστούμε.. Εν πάση περιπτώσει, το καταστατικό είναι αυτό. Λέει αυτά τα πράγματα και επομένως δεν είναι καμία υποβολιμαία ή σκοπιμότητα, κίνηση κανενός από μας ή από τον οποιονδήποτε για να θέσει το θέμα έτσι κι αλλιώς.

-    Η δική σας άποψη ποια είναι; Πρέπει να εφαρμοστεί ή όχι;..

Η δική μου είναι ότι βεβαίως εφ΄όσον συμφωνείς σε κάποια πράγματα, είναι το Σύνταγμά μας, πρέπει να το τηρείς. Οι ίδιοι που έχουμε αποφασίσει στο συνέδριο να το κάνουμε, πάλι πρέπει να καταλήξουμε τι πρέπει να κάνουμε. Είναι και θέμα του  ιδίου του οργάνου που παίρνει τις αποφάσεις. Για να είμαστε και αξιόπιστοι δηλαδή. Όλα όμως τα πολιτικά στοιχεία συνεκτιμούνται, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Και η προσοχή μας είναι σε αυτά που έχουμε μπροστά μας. Και μπροστά μας έχουμε τις ευρωεκλογές.

-    Θα παραιτηθείτε από Γραμματέας τώρα με τη νέα σας ιδιότητα;…. Το λέω επειδή το διαβάζω….

Εφ΄ όσον πηγαίνουμε στις ευρωεκλογές….

-    Εννοώ πριν εκλεγείτε…

Αυτό θα το δούμε. Σε κάθε περίπτωση όμως δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε… Η δική μου διαθεσιμότητα είναι στη διάθεση των οργάνων και δεν έχω καμία πρόθεση να ασκώ και τις δύο θέσεις ευθύνης γιατί η κάθε μία έχει τις δικές της απαιτήσεις.

-    Δεν το βλέπετε για πριν…

Αυτό δεν το έχουμε συζητήσει. Αλλά και πριν αν βοηθάει για να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά μπροστά στις ευρωεκλογές. Είμαι στη διάθεση του κόμματος. Η διάθεσή μου είναι να μην έχω δύο ιδιότητες, που θα δυσκολέψουν τη δουλειά μας. Αντίθετα, θέλω να κάνω καλή δουλειά, συνεχίζοντας την παράδοση των ευρωβουλευτών, του Δ. Παπαδημούλη κ.ά… Να κάνουμε καλή δουλειά στην ευρωβουλή. Αναντικατάστατος δεν είναι κανένας. Το πιστεύω απόλυτα.

-    Πού βάζετε τον πήχη για τον ΣΥΡΙΖΑ;.. Γιατί διαβάσαμε τον κ., Αλαβάνο να λέει και το 7 καλά είναι….

Ο Αλ. Αλαβάνος ήθελε να τονίσει ότι είμαστε μια δύναμη που προσπαθεί να διαμορφώσει μια φυσιογνωμία. Λαμβάνουμε υπόψη τις δημοσκοπήσεις, λαμβάνουμε υπόψη μια δυναμική, χαράζουμε την πολιτική μας με σαφήνεια. Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, ο πήχης συμφωνώ έτσι  όπως έχει τεθεί για 4 ευρωβουλευτές. Ένα γενναίο διψήφιο ποσοστό…

-    Ήθελα κι ένα σχόλιο γι αυτά που σας κατηγόρησε ο Θ. Πάγκαλος με τη συνέντευξή του στα ΝΕΑ…

Ο κ. Πάγκαλος έχει κατά καιρούς διάφορες εξάρσεις…

-    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση επί των δηλώσεων Πάγκαλου .. Και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν πήρε θέση…

Δεν είναι καλό. Δεν είναι καλό να αφήνουν έναν άνθρωπο να λέει κάθε στιγμή διάφορα υβριστικά και συκοφαντικά προς τις δυνάμεις της Αριστεράς; Δεν είναι σωστό. Αλλά ο κ. Πάγκαλος μ΄ αυτή τη λογική, δεν ξέρω, θέλει να είναι συνεχώς στην επικαιρότητα και να περιστρέφεται η πολιτική ζωή γύρω από τις δηλώσεις του..

To Γραφείο Τύπου