- κ. Χουντή πώς τα καταφέρατε στο ΣΥΝ και εκεί που ήσασταν όπως ήσασταν βρισκόσαστε εδώ που βρισκόσαστε;
Eμείς ακολουθούμε τις δημοκρατικές διαδικασίες, που σημαίνει συζητήσεις, διαφορετικές απόψεις, ενδεχομένως διαφορετικές επιλογές, και μιλώ για τη συζήτηση για το πρόγραμμα που έγινε πρόσφατα, για την εκλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Δημιουργούνται οι εντυπώσεις ότι εδώ τα πράγματα είναι προβληματικά. Αυτό όπως ειπώθηκε και χθες, σημαίνει ότι όταν έχεις εσωκομματική δημοκρατία, θα έχεις και τέτοιο κόστος.
- Έχει όμως και εσωκομματική διάλυση…
Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, και θα σας πω γιατί δεν υπάρχει. Βεβαίως παίζουμε σημαντικό ρόλο πώς αισθανόμαστε την ευθύνη μας, τα στελέχη του ΣΥΝ, αλλά με τις δημοκρατικές διαδικασίες, την ενότητα και συνοχή του κόμματος, την οποία εγγυώνται τα μέλη, τα οποία μετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες, υπενθυμίζω ότι σ΄ αυτή την πρωτότυπη και μοναδική για τα πολιτικά δεδομένα επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών, μετείχε το 75-76% , μαζικότατη συμμετοχή για τα δικά μας δεδομένα, των μελών του κόμματος και αυτοί είναι οι καλύτεροι εγγυητές της ενότητας και της συνοχής του κόμματός μας.
- Πώς απαντάτε και πώς σχολιάζετε την παρέμβαση του Λ. Κύρκου, ο οποίος λίγο πολύ μίλησε για τον κίνδυνο διάσπασης;
Το να επισημαίνουμε τον κίνδυνο διάσπασης νομίζω ότι είναι μια παρατήρηση που έρχεται από το παρελθόν από μια εμπειρία που έχουμε όλοι από την Αριστερά. Σας λέω όμως ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει. Η φυσιογνωμία του κόμματός μας καθορίζεται μέσα από συλλογικές αποφάσεις και κυρίως καθορίζεται από τον προσανατολισμό και την δράση μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου.
- Τι συγκρούεται συνεπώς στο εσωτερικό του ΣΥΝ;
Διαφορετικές απόψεις ορισμένες φορές κατά υπερβολικό και επιτρέψτε μου να πω και άστοχο τρόπο αναδεικνύουν προβλήματα που κατά την άποψή μου, είναι λυμένα. Νομίζω ότι αυτό το θέμα κλείνει. Σήμερα είμαστε όλοι αποφασισμένοι και να σεβαστούμε το καταστατικό και να σεβαστούμε τις συλλογικές μας αποφάσεις και ταυτόχρονα και το πιο άμεσο, να δώσουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη που έχουμε μπροστά, την μάχη των ευρωεκλογών ή όποια πολιτική αναμέτρηση δοθεί.
- Οι διαφορετικές απόψεις που συγκρούονται σε τι συνίστανται. Δηλαδή είναι η μια άποψη που εκπορεύεται από όσους προέρχονται από το ΚΚΕ και από όσους προέρχονται από την ΕΑΡ;
Όχι. Δεν θα το έλεγα έτσι.
- Προ τι οι κατηγορίες για αριστερισμό συνεπώς;
Εντάξει. Εγώ δεν θα έμπαινα σε τέτοιες κατηγορίες. Διότι αυτές οι κατηγορίες έρχονται από ένα παρελθόν το οποίο εμείς στο ΣΥΝ και ξαναλέω με την εσωκομματική δημοκρατία, το έχουμε κλείσει και επομένως η επίκλησή τους δεν είναι της σημερινής πραγματικότητας. Το ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ενδεχομένως για την πολιτική διαχείριση της σημερινής κατάστασης ,ότι υπάρχει διαφορετική άποψη ενδεχομένως με ποιούς πρέπει να προχωρήσουμε τη συσπείρωση της Αριστεράς, αυτό είναι κάτι γνωστό. Οι συλλογικές μας αποφάσεις, δηλαδή το πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΝ, αποφάσισε ότι πρέπει και τη μάχη των ευρωεκλογών να την δώσουμε με το ΣΥΡΙΖΑ, με τις δυνάμεις της Αριστεράς.
- Τα στρογγυλεύετε ωραία κ. Χουντή δεν μπορώ να πω….
Δεν τα στρογγυλεύω καθόλου. Είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας. Και άρα είμαι σίγουρος ότι έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα, γνωρίζω την κατάσταση του κόμματος, γνωρίζω τα στελέχη και τους εκτιμώ για συμβολή τους, αλλά ξέρω ότι μπορούμε και το έχουμε καταφέρει και σε άλλες στιγμές να συσπειρωθούμε και να δώσουμε πολύ καλά αποτελέσματα στην επόμενες αναμετρήσεις.
- Πως φτάσατε από το 17 στο 7% σε δημοσκοπικό επίπεδο;
Αυτή δεν είναι η κομματική πραγματικότητα, είναι μια ευρύτερη πραγματικότητα, που δεν εξαρτάται απολύτως από εμάς, αλλά βεβαίως θα σας έλεγα μας προβληματίζει όλους διότι θέλουμε να διαψεύσουμε αυτές τις δημοσκοπήσεις που σήμερα μας εμφανίζουν σε αυτό το σημείο και να τις διαψεύσουμε θετικά.
- Η ανάλυση που κάνετε για την μείωση των ποσοστών ποια είναι;
Μπορεί να υπήρξαν προσδοκίες συγκυριακές από ένα κομμάτι των πολιτών στις οποίες ενδεχομένως δεν ανταποκριθήκαμε. Υπογραμμίζω όμως ότι μπορεί να ήταν προσδοκίες στις οποίες εμείς δεν είχαμε δώσει τέτοια υπόσχεση. Δεν φταίει ο κόσμος. Ο κόσμος έχει απαιτήσεις , υπάρχει ένα κλίμα πολιτικής ρευστότητας, υπάρχουν οι προσδοκίες των πολιτών, οι προσδοκίες αυτές καταγράφουν ότι δεν καλύπτονται με τη πολιτική της Ν.Δ, δεν ανταποκρίνεται το ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτική λύση. Μιλάω για τα ποιοτικά στοιχεία, και επομένως απέναντι σʼ αυτές τις προσδοκίες εμείς πρέπει να δώσουμε πιο πειστικές απαντήσεις. Μας ζητούσαν να έχουμε πρόγραμμα το προηγούμενο διάστημα και εμείς έχουμε τώρα πρόγραμμα και τώρα θα πρέπει να κάνουμε δουλειά να τον πείσουμε ότι δεν είμαστε μόνο κόμμα διαμαρτυρίας αλλά έχουμε προτάσεις ,ολοκληρωμένο πρόγραμμα και να μας κρίνει με αυτό.
To Γραφείο Τύπου