O πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξη μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑϊ, στο "ΣΚΑΪ Δράση" στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο σταθμός στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Άρη Προτοσάλτε, τόνισε:
Η υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας έχει τις ρίζες της στην προσπάθεια να μετατραπεί όλος αυτός ο χώρος του ιστορικού κέντρου από ένα κέντρο μικτών χρήσεων, κατοικίας, ψυχαγωγίας, αγοράς που ήταν, σε χώρο σιγά-σιγά μιας χρήσης. Τη δεκαετία του ΄90 υπήρξε μια «βίαιη προσπάθεια εκδίωξης» των κατοίκων απ΄ αυτή την περιοχή για να μετατραπεί στο διασκεδαστήριο της Αθήνας. … Όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόμασταν στου Ψυρρή όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, στο Γκάζι, στην Ιερά Οδό, με τους κατοίκους τους πολίτες οι οποίοι λένε, αν είναι δυνατόν να μην μπορώ να βγω στο μπαλκόνι μου μετά τις 2 το βράδυ. Παρκάρουν παράνομα, έχουν δημιουργήσει το δημόσιο χώρο προσπαθούν και τον οικειοποιούνται διάφοροι μεγαλομαγαζάτορες. Και στου Ψυρρή είχαμε την βίαιη έξωση των κατοίκων μετά το 1999 …
Αυτό που πρέπει να πούμε στους πολίτες για να το γνωρίζουν είναι ότι έχουμε ένα φαινόμενο υποβάθμισης, το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό, υπάρχει και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, γιατί κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το κύμα της μετανάστευσης. Όσο θα υπάρχουν πόλεμοι, φτώχεια.. θα έχουμε μετανάστευση, η οποία όσο κι αν κάνουμε φρούριο την Ευρώπη, θα βρίσκουν τρόπους να έρχονται. Και πρέπει να δούμε τις πολιτικές πια.
Η μια πολιτική είναι η πολιτική που ακολουθούμε, της καταστολής. Λέω ότι είναι αναποτελεσματική. Και η άλλη πολιτική είναι της ένταξης…
- Καταστολή έχουμε;… Προχτές την Παρασκευή στο Κολωνάκι σπάσανε μαγαζιά.. αυτοκίνητα…
Δυστυχώς δεν έχουμε καταστολή της εγκληματικότητας. Δεν έχουμε πάταξη του εγκλήματος. Δεν έχουμε φροντίσει να έχουμε αυτό που ονομάζεται αστυνόμευση… δεν έχουμε ασφάλεια, να αισθάνεται ο κόσμος ασφάλεια.. Έχουμε αυτή τη στιγμή μια αστυνόμευση που έχει να κάνει κυρίως με επιχειρήσεις-σκούπα στο κέντρο της πόλης που δεν αφορούν αυτούς που οργανώνουν το έγκλημα. Δεν έχω δει κανέναν έμπορο ναρκωτικών να πουλάει αυτοπροσώπως πρέζα πίσω από το δημαρχιακό μέγαρο. Είναι τα λεγόμενα βαποράκια, ο μετανάστης ο οποίος έρχεται εδώ και επειδή δεν έχει καμιά πιθανότητα να ενταχθεί στον κοινωνικό ιστό, δεν έχει καμιά δυνατότητα να γίνει νόμιμος, να αποκτήσει χαρτιά, να δουλέψει με ασφάλιση ..βρίσκεται σε καθεστώς ανομίας, τον σπρώχνουν στην παραβατικότητα και άρα αυτός ο άνθρωπος ο οποίος έρχεται εδώ για να βρει μια καλύτερη ζωή και όχι να γίνει εγκληματίας….
- Τι θα κάνουμε με τους μετανάστες;….
Αν το ζήτημα είναι να φύγουν από το ιστορικό κέντρο, θα πάνε παραδίπλα. Δείτε τι γίνεται στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα. Άρα το ζήτημα δεν είναι να παίζουμε κλέφτες και αστυνόμους στο κέντρο. Το ζήτημα είναι να θέσουμε τις προϋποθέσεις μιας πολιτικής που θα είναι τελείως διαφορετική. Και να σας πω συγκεκριμένες προτάσεις.
Μιας και μιλάμε για τους μετανάστες, μπορούμε να στηρίξουμε το αίτημα για διεύρυνση των διαδικασιών νομιμοποίησης των μεταναστών, ένα μέτρο το οποίο, εκτός του ανθρωπιστικού χαρακτήρα, μπορεί να διασπάσει κι αυτή την αγορά ναρκωτικών, η οποία εμφανίζεται πολλές φορές ως η μόνη λύση για ανθρώπους σε καθεστώς ημιπαρανομίας.
Μπορεί ο Δήμος να πάρει πρωτοβουλίες, η αυτοδιοίκηση ώστε να δημιουργηθούν θεσμοί πολιτικής εκπροσώπησης των μεταναστών, να ενταχθούν σε προγράμματα κοινωνικής ένταξης.
Εμείς έχουμε προτείνει ακόμα και να λάβουν μέρος οι μετανάστες σε συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία θα έχουν να κάνει και με την επανένταξη των τοξικομανών, σε υπηρεσίες του δήμου να δουλέψουν, να βρεθεί ένας τρόπος κοινωνικής ένταξης. Ένα είναι αυτό.
- Ο διευθυντής της Σκότλαντ Γιαρντ έχει προτείνει να τοποθετηθούν και στο σώμα της αστυνομίας….
Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Είναι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί, έχουν τεσταριστεί, άλλες έχουν αποτύχει, άλλες όμως έχουν αποδώσει. Εμείς δεν κάνουμε τίποτε.
- Η κα Διαμαντοπούλου είπε ότι εμπλέκονται πολλά υπουργεία… και υπηρεσίες….. Νομίζετε ότι θα μπορούσατε να είσαστε κι εσείς αρωγός σ΄ αυτό που ονόμασε οργανισμό ο Νομάρχης Αθηνών ο κ. Σγουρός.. Δεν ξέρω αν θα το πούμε οργανισμό ή επιτροπή… Δηλαδή να μπείτε όλοι μαζί κάτω από μια κοινή ομπρέλα.. να λειτουργήσετε εσείς, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, τα κόμματα εξουσίας…..
Είναι πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τάσεις ψηφοθηρίας ή λαϊκισμού. Και … είναι σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που οι αντιθέσεις θα οξύνονται, να οδηγηθούμε σε φαινόμενα αύξησης του ρατσισμού ….
Δεν πρόκειται να έχουμε παρέκκλιση από θέσεις αρχών και αξιών, αλλά το να συμβάλουμε σε μια προσπάθεια να συντονιστούν οι φορείς, να υπάρξει μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, βεβαίως και θα συμβάλουμε. Άλλωστε εμείς είμαστε οι πρώτοι που είχαμε προτείνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, την οργάνωση, με ευθύνη του Δήμου της Αθήνας, ενός δημόσιου διαλόγου και μιας διαρκούς επιτροπής που θα παρεμβαίνει, η οποία όμως κατά την άποψή μας πρέπει να υπόκειται σ ένα διαρκή δημοκρατικό έλεγχο. Δηλαδή, βεβαίως και πρέπει να συντονιστούν τα υπουργεία, βεβαίως και πρέπει να φωνάξουμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρεμβαίνουν….. να φωνάξουμε και να στηρίξουμε τον ΟΚΑΝΑ… Μιλάμε για το πρόβλημα των τοξικοεξαρτημένων και το ζήτημα είναι να μαζέψουμε σε μια κλούβα όλους τους τοξικομανείς. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή που παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, την ίδια στιγμή που τα προγράμματα δεν λειτουργούν, την ίδια στιγμή που το street work, δηλαδή τα προγράμματα βοήθειας και ενίσχυσης των τοξικοεξαρτημένων στο δρόμο δεν λειτουργούν, τη στιγμή που οι μονάδες η μια μετά την άλλη κλείνουν… Ξέρετε τι είναι τα 120 χιλιάρικα για το Υπουργείο Υγείας; Όσο μια δεξίωση στους φαρμακοβιομήχανους, με χαβιάρι και σαμπάνια.
Αυτά όμως πρέπει να τα πούμε και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, πώς θα ενισχύσουμε τις κοινωνικές υποδομές. Η νέα φτώχεια, η οικονομική κρίση που έρχεται θα οδηγήσει σε στρατιές αστέγων, ανέργων.. Δεν θα υπάρχει ανάγκη να καλύπτουμε μόνο τις ανάγκες των αλλοδαπών. Και έλληνες συμπολίτες μας σε λίγο θα έχουν ανάγκη συσσιτίου στο κέντρο της Αθήνας. Θα ενισχύσουμε τις κοινωνικές υποδομές; Θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το κύμα της νέας φτώχειας;…
- Αν βγούμε στη βόλτα και ρωτήσουμε τα υπουργεία, το δήμο .. θα μας πουν .. κάνουμε εκείνο , κάνουμε το άλλο… Είναι σαφέστατο όμως ότι αυτά είναι αποσπασματικά, δεν επαρκούν. Είναι κάποιες νησίδες μικρές,,,,,,
.. Έχουν γίνει κάποια βήματα από το Δήμο της Αθήνας σε σχέση με τους άστεγους, όπου πράγματι υπάρχει μια υπηρεσία στο ίδρυμα αστέγων… όμως αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται ανασυγκρότηση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. Χρειάζονται η ίδρυση κεντρικής κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου για να σχεδιάζει και να συντονίζει τις δράσεις των υπηρεσιών του δήμου της Αθήνας. Χρειάζεται δημιουργία ξεχωριστού κοινωνικού προϋπολογισμού του δήμου της Αθήνας.
Έχω τοποθετηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχω πει ότι στο προηγούμενο διάστημα θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί η κοινωνική πολιτική του Δήμου και όλης της αυτοδιοίκησης. Διότι, αν μέχρι σήμερα το πρόβλημα του δήμου ήταν να φτιάχνει πεζοδρόμια και δρόμους, αύριο τα προβλήματα της Τ.Α. θα έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού. Άρα πρέπει να ενισχυθούν οι \κοινωνικές υποδομές.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ
Αυτή η εικόνα που είδαμε κατεβαίνοντας την οδό Σοφοκλέους δεν μπορεί να είναι μονόδρομος για το μέλλον αυτής της πόλης. Η εξαθλίωση δεν μπορεί να είναι καθεστώς το οποίο θα διαιωνίζεται εσαεί. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο δρόμος της εξαθλίωσης ή ο δρόμος του εξευμενισμού. Υπάρχει και ο δρόμος της σοβαρής κοινωνικής προσπάθειας, της στήριξης φορέων που κάνουν σοβαρή δουλειά. Όμως έχω την αίσθηση ότι το κάνουν αποσπασματικά. Δεν υπάρχει στήριξη και βοήθεια, ούτε από την κεντρική πολιτεία, ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Εδώ, στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων, έχουμε μία από τις λίγες σοβαρές προσπάθειες που έχει κάνει ο δήμος. Δεν μας αρέσει να λαϊκίζουμε και να ψηφοθηρούμε, λέμε και τα καλά, λέμε και τα άσχημα. Εδώ γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια, δίνονται 1400 συσσίτια καθημερινά.
Προτείνω να συνομιλήσουμε με τρεις ανθρώπους από μη κυβερνητικές οργανώσεις που κάνουν ουσιαστική δουλειά και παρεμβαίνουν στην ουσία, στην καρδιά του προβλήματος. Να μιλήσουμε με την εκπρόσωπο της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, που ασχολείται με τον κοινωνικό αποκλεισμό των νέων ανθρώπων, με τον εκπρόσωπο της ομάδας του ΚΕΘΕΑ που έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα «Μοζάϊκ» λέγεται, και αφορά τους τοξικοεξαρτημένους μετανάστες…. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα για την απεξάρτηση… Ταυτόχρονα θα μιλήσουμε και με έναν εκπρόσωπο των «Γιατρών του Κόσμου» και σώζει ανθρώπους, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εδώ στην ευρύτερη περιοχή.
Νομίζω ότι, αν δεν στηριχτούν αυτές οι δράσεις κεντρικά, θα είναι σαν μια βάρκα στον ωκεανό.
- Λέτε δηλαδή ναι στα άμεσα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και το τοπίο εδώ, γιατί έχουμε τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών, είτε είναι της αλλοδαπής, είτε συμπατριώτες μας, με την ταυτόχρονη όμως δράση όλων αυτών των φορέων, οι οποίοι θα έρθουν αρωγοί σ΄ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Είναι μόνο θέμα Δήμου Αθηναίων ή πρέπει να συντονιστούν κι άλλες υπηρεσίες;…
Αν είχαμε μια αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση όπου δήμος και νομαρχία μπορούσαν να συνεργαστούν, θα είχαμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Αν η Τ.Α. είχε επαρκείς πόρους -όχι μόνο αρμοδιότητες- αλλά και πόρους για να το αντιμετωπίσει. Δυστυχώς δεν είμαστε σ΄ αυτή τη φάση. Η Τ.Α. έχει τεράστια προβλήματα. Δεν είναι κακό να υπάρχει μια συνέργεια, όμως πάντα υπό το δημοκρατικό έλεγχο των αιρετών συμβουλίων της Νομαρχίας και του Δήμου να γίνουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Χρειάζονται να γίνουν προσπάθειες σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτα να ενισχυθούν οι ομάδες εκείνες που αντιμετωπίζουν άμεσα το πρόβλημα. Και, δεύτερον, να υπάρξει μια πολιτική υποδομών και μια αλλαγή της συνολικής πολιτικής για τη μετανάστευση και τα ναρκωτικά. Διότι οι πολιτικές αυτές έχουν αποτύχει.
Η εύκολη λύση είναι η λύση της καταστολής. Άλλο πράγμα η πάταξη της εγκληματικότητας, του εγκλήματος και η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στον πολίτη και άλλο οι επιχειρήσεις-σκούπας που μεταφέρουν το πρόβλημα από τη μια μεριά στην άλλη, αλλά το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται. Το ζήτημα δεν είναι να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το ζήτημα είναι να δούμε τις αιτίες και να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που το δημιουργούν.
To Γραφείο Τύπου