Η εγκληματικότητα συνεχώς αυξάνεται και παίρνει σοβαρές διαστάσεις.
Η ανασφάλεια των πολιτών είναι υπαρκτή και η συγκεκριμένη πραγματικότητα εγκυμονεί άμεσες αρνητικές συνέπειες για τη συνοχή της κοινωνίας.
Τα γενεσιουργά αίτια της εγκληματικότητας και της παραβατικής συμπεριφοράς, η φτώχεια, η κοινωνική ανισότητα, η περιθωριοποίηση κ.ά., αντιμετωπίζονται με αδιαφορία.
Εξάλλου, σε μια εποχή που το έγκλημα μεταλλάσσεται και γίνεται σύνθετο και οργανωμένο, οι ανεπάρκειες της Αστυνομίας αποκαλύπτονται καθημερινά, όπως και η εικόνα της ως Σώματος Ασφαλείας σε πλήρη αναντιστοιχία με εκείνο που καλείται να αντιμετωπίσει, στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων του.
Είναι προφανές ότι η κοινωνία χρειάζεται μια αστυνομία αποτελεσματική και δημοκρατική στην άσκηση των καθηκόντων της, στο πλευρό του πολίτη και όχι απέναντί του. Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει.
Συνεπώς, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η διαμόρφωση προϋποθέσεων αποτελεσματικής και ταυτόχρονα δημοκρατικής συμπεριφοράς της Αστυνομίας, με σεβασμό στην προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, στοιχεία που πρέπει να βαίνουν και να εξελίσσονται παράλληλα.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
• Θα εφαρμόσει η κυβέρνηση μια νέα αντεγκληματική πολιτική με επίκεντρο τον πολίτη και με στόχο την πρόληψη και καταστολή του φαινομένου της εγκληματικότητας στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης; Αν ναι, ποια τα χαρακτηριστικά της;
• Θα θέσει τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ υπό διακομματικό έλεγχο, μια πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που αδικαιολόγητα η κυβέρνηση καταψήφισε, μολονότι αποτελεί πάγιο αίτημα και των ίδιων των αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ);
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης