Παρά τις εξαγγελίες των υπουργών Πολιτισμού της τελευταίας δεκαετίας για την ανάδειξη του παλαιού ξενοδοχείου «Ακροπόλ Παλλάς», το μέλλον του κτιρίου και η χρηματοδότησή του παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.
Το «Ακροπόλ Παλλάς» που βρίσκεται επί της οδού Πατησίων 451 και Αβέρωφ παρότι αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη της Αθήνας, ωστόσο δεν τυγχάνει της απαιτούμενης προσοχής από την Πολιτεία, καθώς είναι εγκαταλειμμένο επί πολλά χρόνια. Το κτίριο χτίστηκε το 1925 σε σχέδια του Σωτήρη Μαγιάση και είναι εκλεκτικιστικού ρυθμού με στοιχεία Αρ Νουβό. Το ύψος του είναι 34 μέτρα και περιλαμβάνει υπόγειο, δύο στάθμες ισογείου, πέντε παρόμοιας κάτοψης ορόφους με μεγάλες αίθουσες, δύο δώματα συνολικού εμβαδού 6.600 τ. μέτρων, περίτεχνα δάπεδα, κόγχες, κιγκλιδώματα. Το 1990 στο συνέδριο της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Βιέννη, χαρακτηρίστηκε ως ξεχωριστό δείγμα της αρχιτεκτονικής «Αρ Νουβό στην Ευρώπη», ενώ το 1991 χαρακτηρίστηκε από το ΥΠ.ΠΟ. ως έργο τέχνης.
Το 1999, μετά από σύμβαση με την εταιρία «ΑΕΞΕ Ακροπόλ» που συμμετείχε στην κοινοπραξία (Ανώνυμος Εταιρία Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων) το «Ακροπόλ Παλλάς» αγοράστηκε από το ΥΠ.ΠΟ. με συνολικό κόστος 4,5 δις. δρχ. (13,8 εκ. ευρώ) από τα οποία το υπουργείο κατέβαλε με την υπογραφή του συμβολαίου τα 1,8 δις. δρχ. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η κοινοπραξία θα αναλάμβανε την αποκατάστασή του ώστε να παραδοθεί στο ΥΠ.ΠΟ. ανακαινισμένο με σκοπό τη στέγασή του. Το 2000 το ΥΠ.ΠΟ. κατήγγειλε τη σύμβαση με το αιτιολογικό ότι η πωλήτρια εταιρία παρέβη τους όρους του συμβολαίου για την αποκατάσταση του κτιρίου. Η εταιρία όμως είχε ήδη εισπράξει τα 1,8 δις. δρχ. για την αγορά του. Ακολούθησε δικαστική διαμάχη μέχρι το 2003 οπότε το κτίριο αποδόθηκε οριστικά στο Δημόσιο. Το 2005 ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τατούλης ανακοίνωνε ότι το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2008, ενώ το 2006, επί υπουργίας κ. Βουλγαράκη ανακοινώθηκε και πάλι το έργο, με την πρόθεση στο κτίριο να στεγαστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου, να διατηρηθούν τα αρχιτεκτονικά και δομικά του στοιχεία και να αναδειχθεί ο διάκοσμος. Το ΚΣΝΜ ενέκρινε την κτιριολογική μελέτη, η οποία προέβλεπε νέες χρήσεις: πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, γραφεία, ξενώνες για υψηλούς προσκεκλημένους, εκθέσεις χωρίς όμως να τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση. Στις 18/12/08 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΚΣΝΜ στην οποία επανήλθε το ζήτημα αποκατάστασης του κτιρίου. Στη συζήτηση κρίθηκε ότι οι επεμβάσεις της μελέτης αποκατάστασης κατέστρεφαν το εσωτερικό του κτιρίου, καθώς θα παρέμενε ανέπαφος μόνον ο διάδρομος. Η συγκεκριμένη μελέτη αποσύρθηκε, καθώς η κήρυξη σε διατηρητέο αφορά σε όλο το κτίριο και όχι μόνον στο κέλυφος.
Ως εκ τούτου, το ΚΣΝΜ επέστρεψε τη μελέτη στην αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το εσωτερικό του κηρυγμένου από το 1976 ως έργο τέχνης με σπάνια και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Από τότε η τύχη του «Ακροπόλ Παλλάς» αγνοείται.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχει ορίσει τοΥΠ.ΠΟ. συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί και να του παραδοθεί η νέα οριστική αρχιτεκτονική μελέτη αξιοποίησης του κτιρίου του «Ακροπόλ Παλλάς»;
2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το ΥΠ.ΠΟ. ώστε να τηρηθούν οι κατάλληλες προδιαγραφές στην αρχιτεκτονική μελέτη και να αξιοποιηθεί χωρίς να αλλοιωθεί το εσωτερικό του κτιρίου και ποιες είναι οι νέες χρήσεις που προβλέπει το ΥΠ.ΠΟ. για το εσωτερικό του κτιρίου;
Η ερωτώσα βουλευτής
Άννα Φιλίνη