Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στον ρ/σ City και στους δημοσιογράφους Μαν.Κοττάκη και Γιαν.Προβή για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε μεταξύ άλλων:
- Τα βρήκατε κάπως εκεί με τον Αλ. Tσίπρα και με τους άλλους στον Συνασπισμό επήλθε η εξομάλυνση;
Πάντα οφείλουμε να είμαστε σε αντιστοιχία με τους πολίτες, που μας παρακολουθούν, με τα μέλη και τους ψηφοφόρους μας. Έχουμε μπροστά μας κρίσιμες πολιτικές και κοινωνικές μάχες και ο καθένας, στο μέτρο που του αναλογεί, πρέπει να συμβάλλει, ώστε να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
- Χθες, από ότι μαθαίνουμε συναντηθήκατε, δεν έγινε ευρέως γνωστό αυτό, με τον κ. Τσίπρα, πώς πήγε η συνάντηση; Καμιά πληροφορία;
Δεν συνηθίζω να κοινολογώ το περιεχόμενο τέτοιων συζητήσεων. Είχαμε μια συνάντηση με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Διήρκεσε μια ώρα. Είχαμε, σε κλίμα καλό κι ειλικρινές, μια ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων για το πώς και το κόμμα μας και η πολιτική μας συμμαχία μπορεί να πάει καλύτερα και να διορθώσει λάθη και αδυναμίες που μας κοστίζουν.
- Υπάρχει περίπτωση να ανεβείτε θέση από την τρίτη στη δεύτερη στο ευρωψηφοδέλτιο;
Έχω διευκρινίσει από την πρώτη στιγμή ότι προσωπικά δεν ζητάω να αλλάξει τίποτα. Από κει και πέρα αυτό είναι θέμα της αρμοδιότητας των συλλογικών οργάνων του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ.
- Μένει πάντως ανοιχτό, μπορεί να συζητηθεί στα συλλογικά όργανα;
Για αυτό να ρωτήσετε τον υπεύθυνο Τύπο του κόμματος και τον αντίστοιχο αρμόδιο του ΣΥΡΙΖΑ
- Κύριε Παπαδημούλη σε πολλά πράγματα έχουμε διαφωνήσει στο παρελθόν αλλά μεγάλο μέρος της καλής εικόνας που έχει ο Συνασπισμός στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές οφείλεται σε εσάς, είσαστε πάρα πολύ δραστήριος.
Ευχαριστώ πολύ..
- Κάτι που βλέπουμε εμείς που είμαστε απʼέξω και δεν είμαστε στον χώρο σας ιδεολογικά, δεν μπορούν να το δουν εσωτερικά, δεν καταλαβαίνουμε, θα πάρουμε διαζύγιο με την λογική σε αυτή την χώρα;
Σʼ ένα μεγάλο βαθμό, όχι αρκετό για να μου δώσει την πρώτη θέση, το είδαν και τα μέλη του κόμματος. Γιʼ αυτό και το αποτέλεσμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος μου έδωσε ένα 43% προτίμησης για την θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, ποσοστό εντυπωσιακά υψηλότερο από τους δεδομένους τασικούς συσχετισμούς. Θα είχε ενδιαφέρον να μετρηθεί τι λένε γιʼ αυτό και οι ψηφοφόροι μας, τι λέει ευρύτερα η κοινωνία. Αλλά οι κανόνες του παιχνιδιού – και θέλω αυτό να το υπογραμμίσω- είναι ότι τα μέλη ψηφίζουν και για μένα το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό. Αν υπάρχει αναντιστοιχία με το πώς σκέφτονται οι ψηφοφόροι, ευρύτερα η κοινωνία, αυτό είναι ευθύνη του κόμματος να το διαπιστώσει και να βρει τρόπους να το απαντήσει.
- Είναι μήνυμα των ψηφοφόρων σας προς την ηγεσία αυτό το 43%;
Η κοινωνία πάντα μας στέλνει μηνύματα. Είναι υπόθεση όλων μας να αποκωδικοποιούμε αυτά τα μηνύματα και να τα μεταφράζουμε σε πρωτοβουλίες για να πάμε καλύτερα, γιατί μπορούμε να πάμε καλύτερα. Και τελευταία, η κοινωνία και μέσω των δημοσκοπήσεων και με άλλους τρόπους μας στέλνει μηνύματα ότι πρέπει να διορθώσουμε λάθη και αδυναμίες για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις. Οι πολίτες περιμένουν από μας περισσότερα, από αυτά που τους προσφέρουμε.
Το οξύ πρόβλημα της ανασφάλειας και της αυξανόμενης εγκληματικότητας απαιτεί μια αστυνομία επαγγελματική, αποτελεσματική, σύγχρονη, που δεν υπάρχει. Είναι ξεχαρβαλωμένη όπως πολλές λειτουργίες της κρατικής μηχανής. Να το συρρικνώνει κανείς αυτό το μεγάλο πρόβλημα στο άσυλο είναι λάθος οπτική, λάθος αντιμετώπιση. Δεν χρειαζόμαστε μια επικοινωνιακή διαχείριση της αυξανόμενης εγκληματικότητας, για να κερδίσουν κάποιοι πολιτικούς πόντους, χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση. Έχουμε μια αστυνομία που αντί να είναι παράγων ασφάλειας στο πλαίσιο των καθηκόντων που ορίζει το πολίτευμά μας, είναι παράγων ανασφάλειας.
Χρειαζόμαστε αποτελεσματική αντιμετώπιση. Κανείς δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί. Ενώ η κυβέρνηση πουλάει επικοινωνιακά «τάξη και ασφάλεια», έχει μια διαχείριση της πολιτικής, η οποία εκ του αποτελέσματος κρίνεται απαράδεκτη.
Είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε φαινόμενα ανοχής σε κρούσματα βίας, που δεν έχουν καμία σχέση με την δημοκρατία, το μαζικό κίνημα, την αριστερά, την γνώση, το άσυλο και τα πανεπιστήμια. Στα χρόνια μου ήταν αδιανόητα αυτά τα πράγματα. Διότι υπήρχε ένα αντιπροσωπευτικό φοιτητικό κίνημα, υπήρχε η ΕΦΕΕ, ήμουν εκλεγμένος στο προεδρείο της, η οποία σε συνεργασία με τους καθηγητές με τους εργαζομένους στα πανεπιστήμια απέτρεπε με αυστηρά μέτρα οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.
Αν η αστυνομία έπαιρνε πιο συχνά τα μέτρα που παίρνει την ημέρα του εορτασμού του πολυτεχνείου, ώστε αυτοί οι τύποι με τις κουκούλες και τις μολότοφ να μην μπορούν να βρουν καταφύγιο στο πολυτεχνείο και στα άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δεν θα μπορούσαν να μπαίνουν κάθε τόσο. Είναι υποχρέωση των φοιτητών να συγκροτηθούν σε σώμα και των καθηγητών να διασφαλίζουν ότι το πανεπιστήμιο είναι χώρος παραγωγής γνώσης, έρευνας, διακίνησης των ιδεών κι όχι χώρος που φιλοξενεί εγκληματικές δραστηριότητες. Υπάρχει με βάση τον ισχύοντα νόμο που ψηφίστηκε μόλις πριν ενάμιση χρόνο από την ΝΔ, η δυνατότητα να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα.
Έχουμε μια κυβέρνηση ανίκανη και σε αυτόν τον τομέα. Διότι η αστυνομία και επί των ημερών της ΝΔ είναι άντρο φαβοριτισμού, κομματισμού, αναξιοκρατίας, χαμηλού επαγγελματισμού, που συνδυάζεται με φαινόμενα διαφθοράς αλλά και δράσης ακραίων παρακρατικών θυλάκων. Βαθμοφόροι της αστυνομίας δέρνουν τους αριστερούς όταν κάνουν πράγματα που τους φαίνονται ύποπτα, αλλά συμμαχούν με τους Χρυσαυγίτες.
Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη και αποτελεσματική αστυνομία, που να καταπολεμά την βία και το έγκλημα. Στο πλαίσιο του πολιτεύματος κι όχι με καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και πολιορκίας, να κάνει την δουλειά της.
To Γραφείο Τύπου