O Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος τόνισε:
«Θα πούμε μερικά πράγματα, σχετικά μʼ ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που ζει η κοινωνία μας και έχει σχέση με την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατικότητα της αστυνομίας, την ασφάλεια των πολιτών, τα περιστατικά βίας τα οποία βλέπουμε να εκδηλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο σε επίπεδο διαμαρτυρίας, αλλά σε ποινικό επίπεδο, σε αθλητικό επίπεδο, σε επίπεδο επίλυσης προσωπικών διαφορών.
Εμείς, συνειδητοποιούμε ότι μέσα στις μέρες της μεγάλης κρίσης που ζούμε, αναδεικνύονται και πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα βίας. Γεννιέται ένα αίσθημα φόβου στους πολίτες. Λυπόμαστε γιατί η κυβέρνηση και το σύστημα δεν μπορούν να δώσουν λύση στα πραγματικά προβλήματα της κρίσης και διαχειρίζονται και αυξάνουν τον φόβο. Μας κάνει εντύπωση η μεγάλη και πολλαπλή έλλειψη αποτελεσματικότητας της αστυνομίας σε σχέση με την προστασία του πολίτη, που δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και τη σκοπιμότητα ορισμένων κύκλων να εντείνουν αυτό το πρόβλημα στη χώρα μας και ενδεχομένως να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα ζητήματα.
Ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς συνεχίζουμε μια πολιτική, για να αντιδράσουμε με θετικό τρόπο σʼ αυτά τα προβλήματα.
Το πρώτο πράγμα επομένως που θέλουμε να σας πούμε είναι ότι επαναφέρουμε την πρόταση μας για την συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής για το θέμα της Αστυνομίας. Είναι κοινά αποδεκτό από τον οποιοδήποτε πολίτη, οποιοδήποτε κόμμα και αν ακολουθεί, ότι σήμερα χρειάζεται συνολική αναδιάρθρωση της αστυνομίας και χρειάζεται να έχει μια αστυνομία, η οποία θα είναι δίπλα και όχι ενάντια στον πολίτη. Θα τον στηρίζει στην καθημερινή του ζωή και όχι να τον πιέζει όταν κινητοποιείται για τα δικαιώματά του.
Το δεύτερο, είναι ότι παράλληλα μʼ αυτό κάνουμε δέκα άμεσες προτάσεις για τα θέματα της αστυνομίας.
1. Αναδιοργάνωση των αστυνομικών τμημάτων με κριτήρια πληθυσμιακά, κοινωνικά και γεωγραφικά.
2. Ενίσχυση των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων, με σκοπό τη στήριξη του πολίτη, με ενσωμάτωση λειτουργιών, που έχουν ειδικοί, στεγανοί δυστυχώς και αδιαφανείς μηχανισμοί και που κυρίως χρησιμοποιούντα για την καθυπόταξη των εργαζόμενων και της νεολαίας
3. Ενιαίος φορέας για την αστυνομία με κατάργηση των θεσμών των ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων και την ένταξή τους στην ΕΛΑΣ, προκειμένου να υπάρχει μια υψηλή ποιότητα των στελεχών και των ανθρώπων της αστυνομίας.
4. Σύγχρονη εκπαίδευση αστυνομικού. Όχι στρατιωτικού, στη Θήβα ή στην Αυλώνα, καθώς και ίδρυση Πανεπιστημίου Αστυνομικών σπουδών.
5. Άμεση συνεργασία της Αστυνομίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν αυτό δεν υπάρχει είναι ένα παθολογικό φαινόμενο και το ζούμε αυτό, σε ακραία μορφή, στο δήμο της Αθήνας. Επίσης, ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου των αστυνομικών.
6. Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης με βάση τις νέες μορφές εγκληματικότητας.
7. Αναγνώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού της εργασίας και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Οι αστυνομικοί να είναι εργαζόμενοι, που δουλεύουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ποιότητας και όχι σε συνθήκες αδιαφάνειας και καταδυνάστευσης και των ίδιων των δικαιωμάτων τους.
8. Αύξηση του βασικού μισθού σε επίπεδα τέτοια που οι αστυνομικοί να μην αναγκάζονται σε δεύτερη εργασία, ώστε να μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στον κοινωνικό ρόλο τον οποίο έχουνε.
9. Πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα στους εργαζόμενους αστυνομικού, όπως ζητάει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και να ακούγεται η γνώμη τους και οι προτάσεις τους.
10. Δημιουργία μόνιμης διακοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιλογή της ηγεσίας και τη δράση και λειτουργία της αστυνομίας.
11. Γιʼ αυτά και άλλα θέματα έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση ο Φώτης Κουβέλης, η οποία θα απαντηθεί την Παρασκευή.
Τρίτο: θα σας δοθεί εκ μέρους όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επιστολή του Προέδρου της προς τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου, με την οποία επαναλαμβάνουμε ένα κάλεσμα το οποίο επί χρόνια κάνουμε: η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν την πολιτική τους σε σχέση με τα ζητήματα της συγκρότησης του φοιτητικού κινήματος.
Να αλλάξουν την πολιτική που έχουν, με την επιβολή της νομιμότητας ξεχωριστών και πολλές φορές αντιμαχόμενων παρατάξεων μικρών και μεγάλων ομάδων μέσα στα Πανεπιστήμια και να συμβάλλουν στην ανάδειξη των φοιτητικών συλλόγων, στη συγκρότηση με Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις οργανώσεις του διδακτικού και του διοικητικού προσωπικού και να δημιουργήσουν μία «άμυνα» του Πανεπιστημίου, συνολικά, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν.
Εμείς θεωρούμε αδιανόητο, από την Ν.Δ. επίσημα και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να ακούγονται απόψεις για την κατάργηση του ασύλου, ενώ δεν χρησιμοποιούν όλα αυτά τα μέτρα που μπορούν να δυναμώσουν την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, προκειμένου να αυτοπροστατευθεί αποτελεσματικά.»
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απόλυτη επίγνωση ότι συνεχώς αυξάνεται η εγκληματικότητα και παίρνει σοβαρές διαστάσεις και η ανασφάλεια των πολιτών είναι επίσης υπαρκτή και η συγκεκριμένη πραγματικότητα εγκυμονεί μεγάλες αρνητικές συνέπειες σε βάρος της κοινωνικής συνοχής.
Τα αίτια που γεννούν την εγκληματικότητα, αλλά και την παραβατική συμπεριφορά, όπως είναι η φτώχεια, η κοινωνική ανισότητα, η περιθωριοποίηση μεγάλων στρωμάτων, αλλά και άλλες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με αδιαφορία.
Από την άλλη μεριά, σε μια εποχή που το έγκλημα μεταλλάσσεται και γίνεται σύνθετο, οργανωμένο αλλά και ακραίο, οι ανεπάρκειες της αστυνομίας αποκαλύπτονται καθημερινά. Όπως και η εικόνα της αστυνομίας αποκαλύπτεται ως ενός σώματος ασφαλείας, που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία προς εκείνο το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των καθηκόντων της.
Για μας είναι προφανές ότι χρειάζεται μια αστυνομία αποτελεσματική και ταυτόχρονα δημοκρατική. Δημοκρατική στην άσκηση των καθηκόντων της στο πλευρό του πολίτη και όχι απέναντι από τον πολίτη. Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει.
Για μας αποτελεί προϋπόθεση, η διαμόρφωση προϋποθέσεων αποτελεσματικής και ταυτόχρονα δημοκρατικής συμπεριφοράς της αστυνομίας, με σεβασμό βεβαίως την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη. Και αυτά τα στοιχεία πιστεύουμε και διεκδικούμε να βαίνουν παράλληλα. Το ένα δεν αντιστρατεύεται το άλλο.
Είχαμε θέσει με συγκεκριμένη πρόταση, η οποία απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση την ανάγκη συγκρότησης μιας διακομματικής επιτροπής για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που αναφέρονται στην λειτουργία της αστυνομίας. Και βεβαίως ζητήσαμε να τεθεί υπό διακομματικό έλεγχο η λειτουργία της αστυνομίας. Υπάρχουν ζητήματα που η διακομματική αντιμετώπιση μπορεί να τα κατευθύνει προς εκείνη την πορεία, όπου θα υπάρχουν λύσεις.
Η κυβέρνηση εμμένει. Εμμένει στη δική της αντίληψη, στο δικό της μονόδρομο και το αποτέλεσμα είναι σήμερα να επικαλείται η ίδια η κυβέρνηση την εγκληματικότητα, την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η αστυνομία, ακριβώς για να προωθήσει, όπως πιστεύουμε, και την δημιουργία συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας.
Έχουμε τη βεβαιότητα, ως ΣΥΡΙΖΑ ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη, αλλά και η ασφάλειά του είναι στοιχεία τα οποία δεν αντιπαρατίθενται μεταξύ τους. Έχουμε επίσης την άποψη ότι μέσα και στην παρούσα οικονομική κρίση ασκείται μία ιδιότυπη προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα κλίμα, το οποίο θα δικαιολογήσει μέτρα τα οποία είναι προσβλητικά ή δυνάμει προσβλητικά των δικαιωμάτων των πολιτών.
Είναι μύθος και είναι λάθος, πρόκειται για βαθιά συντηρητική επιλογή, αυτό το οποίο ακούστηκε και από επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι, πρέπει τα δικαιώματα να υποχωρήσουν, πρέπει να περιοριστούν, πρέπει να συρρικνωθούν ενδεχομένως, προκειμένου να αναπτυχθούν λειτουργίες και μέτρα προστασίας της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας του πολίτη. Πρόκειται για ένα κλασσικό δίλλημα, το οποίο εγείρουν, όλοι εκείνοι που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα με όρους κοινωνίας και με όρους σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών.
To Γραφείο Τύπου