Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/03/2009

Χρηματοδότηση του Μουσικού Εργαστηρίου ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

Ερώτηση Αλ.Αλαβάνου προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Εσωτερικών

Το χωριό Χουδέτσι του Ν. Ηρακλείου της Κρήτης έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό εξαιτίας των δραστηριοτήτων του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος που έχει αναδειχθεί πλέον σε έναν πολύ σοβαρό μοχλό ανάπτυξης τόσο για το ίδιο το χωριό όσο για όλη την περιοχή. Οι μαθητές και η δάσκαλοι του ΜΕΛ διδάσκουν σε μουσικές σχολές και πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού ταυτόχρονα συμμετέχοντας δημιουργικά και καθοριστικά σε πολλές από τις κορυφαίες παραγωγές που έχουν να κάνουν με την σοβαρή αξιοποίηση στοιχείων της παγκόσμιας παραδοσιακής μουσικής στη σύγχρονη δημιουργία. Η ίδια η Κρήτη εξελίσσεται σε τόπο συνάντησης, διαλόγου και δημιουργικής επεξεργασίας των μουσικών παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ασίας Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος όμως, λόγω έλλειψης του παραμικρού ενδιαφέροντος και συνεπώς της στοιχειώδους στήριξης τοπικών και εθνικών φορέων που σχετίζονται με τον πολιτισμό, αναγκάζεται να κλείσει και να θέσει τέλος σε όλες του τις δραστηριότητες πέρα των 5 ήδη ανακοινωθέντων σεμιναρίων των Ζohar Fresco (Kρουστά,18-23/3),Daud Khan Sadozai (Rabab του Αφγανιστάν( 24 – 29 /3) στη Λευκάδα, και των Pedram Khavar-Zamini (Περσικό Τόμπακ 31/3 - 4/4), Σωκράτη Σινόπουλο (Πολίτικη Λύρα 6 - 11/3), και Ross Daly (Μουσική Ομάδα 28/4 - 3/5) στο Χουδέτσι, Ηρακλείου, Κρήτης.

Ενημερωτικά θα ήθελα να αναφέρω  ότι  η κύρια δραστηριότητα του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος είναι η διοργάνωση σεμιναρίων και master-classes με κορυφαίους δασκάλους από όλο τον κόσμο και με τη συμμετοχή περίπου 350 με 400 μαθητών κάθε χρόνο από τουλάχιστον 35 διαφορετικές εθνικότητες. Τα σεμινάρια αυτά δουλεύουν κάτω του κόστος καθώς οι διοργανωτές  δεν ενδιαφέρονται καθόλου για οποιοδήποτε οικονομικό κέρδος. Επιπλέον οι μαθητές είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία άνθρωποι περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων που ήδη κάνουν μεγάλες θυσίες να ανταποκριθούν στη σχετικά χαμηλή τιμή που είναι  αναγκασμένο το εργαστήρι  να ζητήσει από αυτούς (250? για 6 μέρες μαθημάτων και διαμονής!).    

Παρʼ όλες τις προσπάθειες  των υπευθύνων του  Εργαστηρίου να συνάψουν μια κάποια συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της πολιτείας (Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Νομαρχία Ηρακλείου κλπ), δεν υπήρξε  δυστυχώς κανένα ενδιαφέρον , ούτε καν συνάντηση μαζί τους. Το αίτημα δε των υπευθύνων του  Μουσικού Εργαστηρίου είναι να συμμετέχουν και αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας στο κόστος των σεμιναρίων ώστε να μην περνάει όλο αυτό το οικονομικό βάρος στους μαθητές που δεν μπορούν να το αντέξουν. Μέχρι φέτος ο βασικός συνεργάτης σε αυτή τη προσπάθεια του είναι  ο Δήμος Νίκος Καζαντζάκης (ο διαχειριστής του ΜΕΛ), που κάλυπτε μοναχός του το οικονομικό έλλειμμα ( μεταξύ ?35,000 και ?45,000 ετησίως για τα 25 -30 καλοκαιρινά σεμινάρια της Κρήτης).

Από φέτος ο Δήμος Νίκος Καζαντζάκης δηλώνει αδυναμία να συνεχίσει να καλύπτει τα όσα μέχρι τώρα κάλυπτε και έτσι έμεινε το Εργαστήρι  χωρίς τα απαραίτητα οικονομικά μέσα να πραγματοποιήσει το φετινό κύκλο εργασιών του. Συνεπώς το Μουσικό Εργαστήρι δεν έχει άλλη επιλογή από το να διακόψει όλες του τις δραστηριότητες και να κλείσει, πράγμα το οποίο ήδη ανακοίνωσε.

Με δεδομένα τα ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

Ο ερωτών βουλευτής

Αλέξανδρος Αλαβάνος