Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα την Τρίπολη. Το πρωί επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο και το Πανεπιστήμιο Τρίπολης.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:
Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τους φορείς της περιοχής και να ακούσω με προσοχή τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, ο νομός της Αρκαδίας και να μου εκθέσουν αναλυτικά τις απόψεις, τις προτάσεις και τα αιτήματά τους.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία γενικευμένη οικονομική και κοινωνική κρίση. Κι αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή πολιτικής, ριζικός αναπροσανατολισμός της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Κι αυτό δεν γίνεται ούτε με ευχολόγια περί συναίνεσης, ούτε με γενικόλογες προτάσεις. Γίνεται με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, που θα έχουν να κάνουν με την ανακούφιση των εργαζόμενων, την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, την ενίσχυση μισθών και συντάξεων, τη στήριξη της απασχόλησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο συγκροτημένο εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση. Είναι το πρόγραμμά μας το οποίο καταθέτουμε στην κρίση των πολιτών. Και σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή ζητούμε και διεκδικούμε άμεσα αναδιανομή του πλούτου μέσα από μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, δημόσιο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από την επανεθνικοποίηση της Εθνικής, την ενίσχυση του δημόσιου ρόλου στο Τ.Τ. και την Αγροτική Τράπεζα, τη μετατροπή του Ταμείου Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε τράπεζα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, τη στήριξη της απασχόλησης με ένα γενναίο πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας εκεί που υπάρχουν πραγματικά μεγάλες ανάγκες και κενές οργανικές θέσεις, ιδίως στο χώρο της υγείας αλλά και στο χώρο της παιδείας. Τη σοβαρή πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να στηριχθεί η χώρα μας, να αντικατασταθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας που καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πλην της δικής μας, δεν το παίρνει πλέον στα σοβαρά.
Αντί για τις αναγκαίες αυτές πρωτοβουλίες και τις τομές στην ακολουθούμενη πολιτική, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί επικοινωνιακού χαρακτήρα τεχνάσματα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πολιτικό κόστος που δημιουργεί η πολιτική της. Και βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υιοθετεί πλήρως τις προτάσεις και τις θέσεις της ακροδεξιάς. Έχουμε μια ιδιότυπη συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ., με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Η εγκληματικότητα όμως δεν αντιμετωπίζεται με την ποινικοποίηση της γκαρνταρόμπας. Αυτά είναι αστεία πράγματα.
Το επόμενο στάδιο είναι να δούμε τον κ. Καρατζαφέρη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον κ. Μίχαλο κυβερνητικό εκπρόσωπο. Και μετά την επαναφορά του νόμου περί περιύβρισης της αρχής», δεν θα αιφνιδιαστούμε αν θα δούμε και την επαναφορά του νόμου «περί τεντιμποϊσμού» για να αντιμετωπιστούν οι νέοι και οι νέες που διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους στα πανεπιστήμια και τα σχολειά.
Αυτό που δεν θα καταφέρουν σίγουρα είναι, με νόμους και με διατάξεις, να ποινικοποιήσουν και να αστυνομεύσουν την ελεύθερη σκέψη. Οι πολίτες έχουν και κρίση και συνείδηση και κατανοούν πλήρως ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος τρόμου και φόβου και αποπροσανατολισμού των πολιτών και της κοινής γνώμης.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα κρούσματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να ενδιαφερθούμε γι αυτά. Κατ΄ αρχήν όμως εγκληματικότητα είναι το οργανωμένο έγκλημα, είναι η διεθνής μαφία, είναι η εμπορία παράνομων ουσιών, είναι η εμπορία ανθρώπινων ψυχών. Αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, για τις αναγκαίες τομές στην ελληνική Αστυνομία και τον εκδημοκρατισμό της ΕΛ.ΑΣ. Όχι προτάσεις οι οποίες γίνονται προς χάριν κατανάλωσης τηλεοπτικού χρόνου, αλλά προτάσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα.
Βλέπουμε όμως το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν μονομερώς κάποια γεγονότα. Διότι εδώ δεν μπορεί να υπάρχουν υποκειμενικά κριτήρια στο ποια πράξη είναι περισσότερο εγκληματική από την άλλη. Είδαμε -και σωστά- τη μεγάλη ανησυχία των ΜΜΕ για τα κρούσματα της τρομοκρατίας και της βίας στο κέντρο της Αθήνας. Δεν είδαμε το ίδιο ενδιαφέρον όταν στα Χανιά, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός και τίναξε ολόκληρο το οικοδόμημα, δεν είδαμε το ίδιο ενδιαφέρον όταν βόμβες και αυτοσχέδιοι μηχανισμοί μπήκαν στα γραφεία του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη, δεν είδαμε το ίδιο ενδιαφέρον όταν μία χειροβομβίδα έσκασε έξω από το Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια, η οποία, αν έσπαγε το τζάμι, σήμερα θα είχαμε να θρηνούμε πάνω από 15 νεκρούς, στελέχη τα περισσότερα απ΄ αυτά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είδαμε το ίδιο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, όταν μια συνδικαλίστρια καθαρίστρια δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι, ενδεχομένως -λέμε εμείς, επειδή ενοχλούσε η συνδικαλιστική της δράση.
Άρα λοιπόν, να είμαστε περισσότερο αντικειμενικοί. Κι αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα, να βρούμε τρόπους να την αντιμετωπίσουμε. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Μας απασχολεί πολύ σοβαρά η ασφάλεια του πολίτη. Μας απασχολεί όμως πολύ κι αυτό το κλίμα τρομοκρατίας και τρομολαγνείας που στήνεται, που έχει στόχο να ενεργοποιήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας.
Όπως στις περισσότερες περιοχές που επισκέπτομαι, έτσι και στο νομό της Αρκαδίας, υπάρχει μια γενικευμένη ανησυχία για την οικονομική κατάσταση και , κυρίως, για την αδυναμία της κυβέρνησης να μπορέσει να δώσει λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα.
Θέλω να σταθώ στην κραυγή αγωνίας που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και των αγροτών της περιοχής, που αντιμετωπίζουν πια πρόβλημα επιβίωσης κι όχι απλά να έχουν κάποια συγκεκριμένα αιτήματα για το πώς θα βγάλουν τη φετινή χρονιά. Υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης της υπαίθρου.
Εμείς έχουμε πει επανειλημμένα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα εθνικής στρατηγικής, που είναι η στήριξη της αγροτικής οικονομίας, ένα ζήτημα που χρήζει εθνικού σχεδιασμού, με ημίμετρα, με 500 εκατ. που είναι ψίχουλα μπροστά σ΄ αυτά που δίνονται αφειδώς για να στηριχτούν τα ελλείμματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τα περισσότερα απ΄ αυτά τα χρήματα ούτως ή άλλως τα χρωστούσαν στους αγρότες.
Το κύριο ερώτημα δεν είναι αν θα δοθούν τα χρήματα αυτά. Το κύριο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια, ένα εθνικό σχέδιο για τη στήριξη της υπαίθρου.
Ο κ. Μίχαλος όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να αναδείξει στα ΜΜΕ κυρίως, γιατί εκεί συχνάζει, από στασίδι σε στασίδι τηλεοπτικό τον ανακαλύπτει κανείς, να αναδείξει μια συντηρητική πλευρά και να την κατοχυρώσει υποτίθεται ως άποψη του εμπορικού κόσμου, Στην αρχή με τις τοποθετήσεις του για κατάργηση των διαδηλώσεων στο κέντρο των πόλεων, αργότερα με την άποψη που κατέθεσε δημοσίως για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, υποτίθεται για να ενισχύσει τον εμπορικό κόσμο .. Αργότερα με την πρότασή του για εκ περιτροπής ανεργία, για να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι κι όχι τα αφεντικά. Τώρα έρχεται και παρουσιάζεται ως τιμητής της δημοκρατίας και της ευταξίας απέναντι στην Αριστερά.
Η άποψη η δική μας είναι ότι δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό. Δεν έχει το δικαίωμα ο κ. Μίχαλος να παρουσιάζεται ως τιμητής απέναντι στην Αριστερά, στην Αριστερά των αγώνων για τη δημοκρατία, στην Αριστερά που πλήρωσε πολύ μεγάλο τίμημα προκειμένου να μπορούμε σ΄ αυτή τη χ ώρα να έχουμε ως αξία την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία. Νομίζω ότι κάποια στιγμή, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αναγκασμένος να απαντά σ΄ αυτές τις επιθέσεις, θάπρεπε να τοποθετηθούν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Να τοποθετηθούν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και να σταματήσει πια αυτή η ανήθικη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι δεν μπορεί κανένας κ. Μίχαλος να γίνεται τιμητής και να συκοφαντεί μια πολιτική δύναμη που έχει ως αξία τη δημοκρατία και την ειρηνική διεκδίκηση και να την ταυτίζει με πράξεις βίας και τρομοκρατίας. Κι εμείς λέμε, ως εδώ. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε πια από κανέναν μια τέτοια τακτική. Και ταυτόχρονα όμως λέμε ότι ξέρουμε πολύ καλά γιατί το κάνουν. Το κάνουν γιατί νομίζουν ότι μ΄ αυτόν τον τρόπο θα μειώσουν την πολιτική δυναμική μας, την απήχησή μας στην κοινωνία και θα μας οδηγήσουν σε οπισθοχώρηση από θέσεις και αξίες, να βρισκόμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους, νεολαίους, φοιτητές, που διεκδικούν αιτήματα. Δεν πρόκειται λοιπόν τους λέμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα απ΄αυτές τις θέσεις και αυτές τις αξίες, όσο και αν μας στοχοποιούν, όσο κι αν μας επιτίθενται.
Σε σχέση με το δίκαιο των αιτημάτων τους έχει τοποθετηθεί ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και δεν υπάρχει κανείς έλληνας που να αμφισβητεί ότι οι συμβασιούχοι του Υπ. Πολιτισμού διεκδικούν το αυτονόητο, την αξιοπρέπεια στον εργασιακό τους χώρο. Να μας πει λοιπόν πρώτα ο Υπουργός αν θεωρεί δίκαια τα αιτήματά τους ή όχι. Και αν τα θεωρεί δίκαια, ας μας πει τότε με ποιο τρόπο οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν το δίκιο τους, όταν δεν τους δίνει κανείς σημασία.
Προφανώς κανείς δεν θα ήθελε να κλείνει η Ακρόπολη, να κλείνουν τα μουσεία μας. Ουδείς θα το ήθελε αυτό. Με κάποιο τρόπο όμως και ο εργαζόμενος πρέπει να διεκδικήσει τα δίκαιά του. Και οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκουν πλέον άλλον τρόπο να διεκδικήσουν το δίκιο τους.
Άρα λοιπόν, πριν καταλήξουμε στο να καταδικάσουμε τις μορφές πάλης τους, δεν πρέπει να καταδικάσουμε την κυβέρνηση που δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους;
Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως κάναμε κι όλο το προηγούμενο διάστημα. Θα αναδείξουμε τα αιτήματά τους και θα απαιτήσουμε άμεση επίλυση των δίκαιων αυτών αιτημάτων.
To Γραφείο Τύπου