Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/03/2009

Μέτρα για την προστασία παραγωγής μελιού στην Ελλάδα

Ερώτηση Ε.Αμμαντίδου-Πασχαλίδου, Μ.Παπαγιαννάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η παραγωγή μελιού στην Ελλάδα φτάνει τους 12.000 τόνους, ποσότητα που κατατάσσει τη χώρα μας στις αυτάρκεις ευρωπαϊκές χώρες μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα διαθέτει αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσοκόμων (23.000) και βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την υπόλοιπη ΕΕ, αφού έχει ήδη προσδιορίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε 8 είδη αμιγών κατηγοριών μελιού (ανθόμελο, πευκόμελο, θυμαρίσιο, πορτοκαλιάς κ.λπ.). Όμως για διάφορες αιτίες, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση στην παραγωγή μελιού που εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 20% έως 40%.

Συγκεκριμένα, η περίοδος που διανύουμε μέχρι την κορύφωση της ανοιξιάτικης ανθοφορίας, χαρακτηρίζονται πλέον πολύ δύσκολες για την ελληνική μελισσοκομία λόγω της ύπαρξης του nosemosis, ενός παρασίτου που προσβάλλει τις μέλισσες και προκαλεί απώλειες και κατά τη χειμερινή περίοδο της τάξεως του 45-60% (στη Μακεδονία για παράδειγμα), πολύ μεγαλύτερο δηλαδή του ποσοστού των μελισσών που χάνονταν τον χειμώνα (συνήθως 10%).

Δυστυχώς, δεν υπάρχει εγκεκριμένο φάρμακο. Η Ε.Ε. απαγορεύει τη χρήση αντιβιοτικών στην κυψέλη, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θεωρούν φαίνεται τη μελισσοκομία προσοδοφόρο πεδίο, έτσι ώστε να στραφούν στην έρευνα-παραγωγή φαρμάκων. Έτσι, το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και οι μελισσοκόμοι προσπαθούν με εμπειρικά φυτικά σκευάσματα (π.χ. με σκόρδο ή θυμόλη) να αντιμετωπίσουν τη νόσο.

Στις 17 Μαρτίου υπογράφτηκε,  από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η υλοποίηση νέων προγραμμάτων ταχύρρυθμης εκπαίδευσης μελισσοκόμων σε όλη τη χώρα. Εγκρίθηκε το ποσό των 150.000 ευρώ περίπου ως οικονομική ενίσχυση προς τον ΟΓΕΕΚΑ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος διοργανώνει τις ταχύρυθμες εκπαιδεύσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς μελισσοκομικούς φορείς και τις τοπικές Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.

Βάσει των προγραμμάτων οι εκπαιδεύσεις αυτές - οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου 2009 - θα δώσουν νέες γνώσεις και κατ' επέκταση δυνατότητες, σε περισσότερους από 2.000 μελισσοκόμους 78 περιοχών της χώρας συμπεριλαμβανομένων και των πλέον απομακρυσμένων πολλών από τις οποίες η οικονομία στηρίζεται στην μελισσοκομία.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-    Γνωρίζει το μέγεθος των απωλειών στην παραγωγή μελιού, κυρίως λόγω του παράσιτου και τι προτίθεται να κάνει άμεσα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του;

-    Προβλέπεται ενημέρωση των μελισσοκόμων στα προγράμματα ταχύρυθμης εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούν στη μείωση της παραγωγής μελιού στην Ελλάδα;

-    Εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παραγωγής για τις απώλειες στην παραγωγή από εξωγενείς παράγοντες και αίτια που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου