Με τη σημερινή επίσκεψη ξεκινά μια εκστρατεία της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, στις «ζώνες της κρίσης» στη χώρας μας. Είχαμε μια πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση με τους φορείς και το μήνυμα που θέλω να φέρω εγώ από την συνάντηση αυτή είναι ένα μήνυμα μεγάλης ανησυχίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε ολόκληρες περιοχές της χώρας μας να κηρυχθούν υπό πτώχευση. Ήδη τα γεγονότα που συμβαίνουν, ο μεγάλος ο αριθμός ανέργων, η μεγάλη πίεση που νιώθουν οι αγρότες, η δυσκολία να λειτουργήσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το κλείσιμο πολλών από αυτές, τα μέτρα που παίρνουν οι μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες σε βάρος των εργαζομένων, είναι αρκετά προκειμένου να υπάρξουν άμεσες, ουσιαστικές και σοβαρές παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση κινείται σε λάθος δρόμο σχετικά με την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, δηλαδή από την στιγμή που μειώνει την ικανότητα ζήτησης των μικρών και μεσαίων στρωμάτων στη χώρα μας με τα μέτρα που ανακοίνωσε και πρόσφατα, ουσιαστικά πυροβολεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στο βαθμό που περιορίζεται απλώς σε μια προσωρινή ανακούφιση στους αγρότες, ουσιαστικά δημιουργεί ένα θερμοκήπιο για να μεγαλώσουν τα προβλήματα. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα επενδυτικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα του δημοσίου, με έμφαση στις περιοχές που νιώθουν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Θεωρούμε ότι, όπως έγινε και γίνεται με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, με τον ίδιο τρόπο πρέπει και να αναθεωρηθεί το ΕΣΠΑ, που θα πρέπει να προσανατολίσει επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις σε περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάθεται με σταυρωμένα χέρια σε κινήσεις επιδείνωσης της κατάστασης, όπως η απόφαση της εταιρείας Vivartia να σταματήσει την αγορά φρέσκου γάλακτος και από τους παραγωγούς και αυτής της περιοχής. Kαι μας κάνει εντύπωση πώς αυτή η εταιρία, η MARFIN INVESTMENT GROUP, μπορεί να καλύπτει και όλα τα χρήματα για αγορά της ΟΑ, την οποία κάκιστα εκποίησε η κυβέρνηση, και την ίδια στιγμή δεν μπορεί να καλύψει τα 40λεπτά το κιλό για 9 τόνους.
Με την ευκαιρία της μετάβασης του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εμείς ζητάμε να είναι παρών και όχι μόνο να καταγραφεί η παρουσία του. Ζητάμε να στηρίξει διεκδικήσεις και συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων. Ζητάμε να διεκδικήσει την διακοπή όλης της διαδικασίας αναθεώρησης της αγροτικής πολιτικής, με προοπτική την ολοκληρωτική αναθεώρησή της το 2013. Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να κάνει σαφές προς τις χώρες της ΕΕ και κυρίως προς την Επιτροπή ότι δεν μπορεί να λειτουργεί το Σύμφωνο Σταθερότητας με το φόβητρο των ελλειμμάτων του 3%, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε πριν από 1,2 ή 3 χρόνια, με την έννοια ότι σήμερα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις και παρεμβάσεις του δημόσιου τομέα προκειμένου να μην «παγώσουν» οι οικονομίες των χωρών-μελών. Και αν θέλει, αν ενδιαφέρεται η Ε.Ε. πραγματικά για τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας και για τις περιττές δαπάνες, θα μπορούσε να κάνει κάτι πολύ απλό: Να προχωρήσει στην εγγύηση του δανεισμού των χωρών-μελών, όπως η Ελλάδα, ώστε να σταματήσει αυτή η φοβερή κερδοσκοπία, η οποία γίνεται σήμερα, αξιοποιώντας τη δύσκολη δημοσιονομική θέση της χώρας μας, είτε με την αγορά δημοσίων ομολόγων είτε με εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως εξάλλου κάνουν ήδη διάφορες χώρες στον κόσμο είτε αυτές είναι οι ΗΠΑ, είτε είναι η Μ. Βρετανία. Και δεν πρόκειται για καμία επαναστατική πρόταση.
Για να συνοψίσω, περιμένω από τον Πρωθυπουργό:
• Πρώτον, να ζητήσει να διακοπεί η ισχύς του Συμφώνου Σταθερότητας.
• Δεύτερον, να διεκδικήσει τα ευρωομόλογα
• Τρίτον, να θέσει θέμα 180ο στροφής στην αγροτική πολιτική
Το τελευταίο που θα ήθελα να σχολιάσω εισαγωγικά είναι τα χθεσινά οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Πρόκειται για ψιχία ελεημοσύνης και αναξιοπρέπειας στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να χτυπηθούν άγρια τα μεσαία εισοδήματα και προκειμένου να μείνουν άθικτα τα μεγάλα εισοδήματα και ο μεγάλος πλούτος. Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την άνοδο των πόρων του προϋπολογισμού, θα μπορούσε να επαναφέρει τους παλιότερους συντελεστές στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων, θα μπορούσε να φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, θα μπορούσε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, θα μπορούσε να ανοίξει τον φάκελο των off-shore εταιρειών, που ήδη σε πολλές χώρες έχει ανοίξει, θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες για εξοπλισμούς, πολλοί από αυτούς τους οποίους δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας μας. Δυστυχώς, βλέπουμε μια κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί ως μεθυσμένη. Κάνει άλλα αντί άλλων. Πριν από έναν μήνα περίπου ο υπουργός Υγείας υπέγραψε συλλογική σύμβαση με το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων. Αυτή η σύμβαση πέρασε και με νόμο που κυρώθηκε από την ελληνική βουλή, ο οποίος προβλέπει τις αυξήσεις μισθών των γιατρών. Και έρχεται χθες η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομίας, να πει ότι οι αυξήσεις των αμοιβών των γιατρών «παγώνουν». Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις επιτακτικές ανάγκες της χώρας μας, που απαιτούν ενίσχυση της ζήτησης, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, δράση για την απασχόληση, παρέμβαση του Δημοσίου.
Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
Ερώτηση: Για τα άλλα μέτρα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των πολιτών, ποιο είναι το σχόλιό σας;
Νομίζω ότι η κυβέρνηση κινείται σε κατεύθυνση εντυπωσιασμού και αυταρχισμού και θα συμφωνήσω με την τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων ότι δεν χρειάζονται καινούργια μέτρα. Απλώς δημιουργείται συνεχώς το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση αφήνει αυτήν την κατάσταση να εξελίσσεται. Το κάνει μόνο λόγω ανικανότητας ή το κάνει και για λόγους αξιοποίησης του πολιτικού αντίκτυπου και δημιουργίας μιας συντηρητικής στροφής στην κοινωνία; Έχω επίσης το ερώτημα αν αυτή η τιμωρία της κουκούλας θα ισχύει και όταν έχουμε ηλιοφάνεια ή και όταν βρέχει, διότι νομίζω ότι πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν έχουν βάση, θα οδηγήσουν σε μια σειρά περιπλοκές και θα μπορούσαν να εντείνουν έναν αυταρχισμό και μια έλλειψη ελέγχου των δυνάμεων της τάξης απέναντι στους πολίτες. Το σύνθημα στην Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν «κανένας άνεργος». Και πιστεύω ότι αν αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας, τότε και τα ζητήματα ανάδειξης της βίας μέσα στην κοινωνία σε μεγάλο βαθμό θα αντιμετωπιστούν.
Ερώτηση: Ποιος είναι ο πήχης του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ποιο είναι το κεντρικό σύνθημα που θα προτάξει και ποιο το διακύβευμα και τα διλήμματα των εκλογών αυτών που θέτει στην ελληνική κοινωνία;
Να πω εντελώς συνοπτικά ότι ο χώρος μας, του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μια πολύ καλή παράδοση στην παρουσία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Και όταν λέω παρουσία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, εννοώ σε σχέση με τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Μου έκανε εντύπωση τώρα στα χαρτιά που πήρα ότι - αν δεν κάνω λάθος - μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το θέμα έκτακτης κοινοτικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων σχετικά με τη διακοπή αγοράς του γάλακτός τους από την Vivartia. Υπάρχει μια παράδοση, παρότι διαθέταμε ουσιαστικά και τυπικά έναν ευρωβουλευτή που ανήκε σε μία συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος, όπως είδατε από όλα τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν τις τελευταίες ημέρες, είχε την πιο δημιουργική δραστηριότητα μέσα στον χώρο της ευρωβουλής. Με αυτήν την έννοια, έτσι, με ψηλά το κεφάλι, προσερχόμαστε στις εκλογές αυτές, με τους στόχους που ήδη αναφέραμε, κεντρικοί στόχοι όπως η μια άλλη αγροτική πολιτική που θα στηρίξει τη μεσογειακή οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση, η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η ενίσχυση των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης - σας δίνω μερικά κεντρικά σημεία αυτής της πολιτικής.
Βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι αυτές οι ευρωεκλογές, εφόσον, μάλιστα, γίνουν μόνες τους, θα έχουν ένα βάρος πολιτικό για τη χώρα μας σε μια τόσο ρευστή και δύσκολη πολιτική κατάσταση και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό για μας. Το πιο ουσιαστικό για μας είναι να υπάρξει ένα μήνυμα από τους ψηφοφόρους ότι θέλουμε μια μεγάλη στροφή στις πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα μας. Μια στροφή που σημαίνει ότι ο αγρότης δεν είναι για ελεημοσύνη, ότι στηρίζεται η παραγωγή του, μια στροφή που θα σημαίνει ότι χρειάζονται ισχυρές επεμβάσεις σε εκείνες τις περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα, μια στροφή που θα σημαίνει ότι δεν μπορεί η Ε.Ε. να λειτουργεί στην κατεύθυνση της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους αντί να στηριχθεί η κοινωνική Ευρώπη, μια στροφή που σημαίνει ότι επανέρχεται το δημόσιο με τα εργαλεία του για να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στη θέση των πολιτικών για την ιδιωτικοποίηση, που ακολουθούσε μέχρι τώρα. Με αυτήν την έννοια, είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσεις είτε πήχη, είτε γιάρδα, είτε μέτρο. Θέλουμε να είναι ηχηρό το αποτέλεσμα και το πολιτικό μήνυμα για τη χώρα μας.
Ερώτηση: Το κόμμα σας κατηγορήθηκε τον Δεκέμβρη σε έντονους τόνους ότι περίπου βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις που τραυμάτισαν, όπως ειπώθηκε, την Αθήνα. Κατηγορηθήκατε επίσης και εσείς προσωπικά ότι δίνετε γραμμή στους επονομαζόμενους κουκουλοφόρους και πολλοί απέδωσαν τη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στη μη - για να χρησιμοποιήσω τα λόγια τους - στη μη υπεύθυνη στάση που κράτησε ο ΣΥΝ. Ένα σχόλιό σας για όλη αυτή την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε και κατά πόσο αυτή η επίθεση δεν είναι ενοχλητική όχι μόνο για τον ΣΥΝ αλλά και για τον γενικά δημόσιο χώρο
Το σύνθημα «ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων» ακούστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, ακούστηκε έξω από την έδρα του πρωθυπουργού. Ήρθε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι με όλες τις δυνάμεις που ήθελαν το σύστημα και δεχόταν όλες τις επιθέσεις. Πλήρωσε τίμημα; Ενδεχομένως. Μετανιώνουμε που σταθήκαμε πλάι στην νέα γενιά; Δεν μετανιώνουμε. Και μου έκανε εντύπωση και αυτό που ειπώθηκε στην σύσκεψη των φορέων της Κομοτηνής, που λέει ο Πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΑΣ, που έχει 10μήνες να πληρωθεί «γιατί βγήκαν τα παιδιά τον Δεκέμβρη και δεν βγαίνουμε και εμείς να διεκδικήσουμε»; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατα και απόλυτα προσανατολισμένος σε ειρηνικές μορφές πάλης και καταδικάζει κάθε βίαιη ενέργεια. Αυτά που λέγανε τον Δεκέμβρη είναι μπαγιάτικα πια το Μάρτη και δεν τολμάνε να τα πούνε, ορισμένοι μόνο κάνουν μερικούς υπαινιγμούς. Και θέλω να τονίσω ότι μεγάλο μέρος πια των πολιτών της χώρας μας καταλαβαίνει ότι τα προβλήματα του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων βίας όχι μόνο σε αυτό το επίπεδο που λέτε (κουκουλοφόρος, Σκουφά κτλ,) αλλά στο ποινικό επίπεδο, στον αθλητικό χώρο, σε κάθε χώρο, στον οποίο έχουμε συγκεντρώσεις πολιτών, ιδιαίτερα νέων, συνδέεται με την κοινωνική κρίση, με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Και η απάντηση θα είναι, κυρίως να δώσουμε λύση σε αυτά τα θέματα.
Ερώτηση: Ένα σχόλιο για την επιστολή του κ. Παπανδρέου χθες προς εσάς.
Φαίνεται ότι το ταχυδρομείο λειτουργεί πιο γρήγορα προς το ΠΑΣΟΚ παρά προς τη Ν.Δ, γιατί από τον κ. Πρωθυπουργό δεν ακούσαμε τίποτα. Πιστεύω πως είναι θετική η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου στο αίτημά μας για την συγκρότηση της ΕΦΕΕ, ώστε να υπάρξει μια δημοκρατική νομιμότητα στα πανεπιστήμια. Μπορούν να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όχι με την κατάλυση του ασύλου, αλλά με την ενίσχυσή της δημοκρατικής νομιμότητας στα πανεπιστήμια. Περιμένουμε τη ΝΔ. Και κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η ΝΔ, συνεχώς προσπαθεί να καλλιεργήσει την ιδέα ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να υπάρξει μόνο αν είναι μέσα η αστυνομία και δεν παίρνει στοιχειώδη μέτρα, όπως το να καλέσει τη νεολαία της να συμβάλλει στην συγκρότηση της ΕΦΕΕ, δηλαδή ενός δημοκρατικά οργανωμένου σε πανελλαδικό επίπεδο, με κύρος, φοιτητικού κινήματος.
To Γραφείο Τύπου