Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την «Αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας» δήλωσε τα εξής:
Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για «αύξηση της απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας» όχι μόνο είναι ψευδεπίγραφη αλλά και έρχεται να αποκαλύψει πλήρως το αντεργατικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ ως δύναμη συναινετικής αντιπολίτευσης, η οποία βλέπει την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της στήριξης της ενίσχυσης των κεφαλαιακών κερδών και της δραστικής μείωσης του εργατικού κόστους.
Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ αντί να φέρει ένα σχέδιο νόμου όπου θα ζητούσε την κατάργηση των αντεργατικών νόμων τους οποίους ψήφισε ως κυβέρνηση –όπως το ν.2956/01 για την επινοικοίαση των εργαζομένων, το ν.2784/00 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το ν.2639/98 για την ευελιξία και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, το ν.3227/04 που επιδοτεί τους εργοδότες με το επίδομα ανεργίας κλπ. – φέρνει ένα νομοσχέδιο ως αντιπολίτευση που κινείται στην αντεργατική φιλοσοφία της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 1 της πρότασης του, το ΠΑΣΟΚ προτείνει την πρόσληψη για τέσσερα χρόνια των ανέργων νέων έως 30 ετών από επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 άτομα με κίνητρο την ανάληψη από το κράτος-δηλαδή τους φορολογούμενους- των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών.
Με το μέτρο αυτό:
Πρώτον: Το κεφάλαιο απολαμβάνει ανέλπιστα πάμφθηνη νεανική εργατική δύναμη αφού το πραγματικό εργατικό κόστος των νεοπροσλαμβανομένων γίνεται με αυτό το μέτρο κατά 1/3 με 1/4 φτηνότερο σε σχέση με τους παλαιότερους και μεγαλύτερους εργαζομένους.
Δεύτερον: Ανοίγει ο δρόμος όπως γίνεται συνήθως να διευρυνθούν περαιτέρω στο όνομα της κρίσης και της ανεργίας τα χρόνια της εργασίας χωρίς κόστος ασφάλισης για το κεφάλαιο και να γενικευθούν οι προϋποθέσεις σε όλο και μεγαλύτερους και περισσότερους εργαζόμενους.
Τρίτον: Χειροτερεύει με τέτοιου είδους μέτρα η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης στους εργοδότες και θα επιδεινωθεί το καθεστώς της μαύρης, αδήλωτης, ανασφάλιστης εργασίας που φθάνει ήδη το 24% του εργατικού δυναμικού!
Τέταρτον: Ενώ το κεφάλαιο επιδοτείται επί τέσσερα χρόνια με τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση να συνεχίσει την απασχόληση των νέων μετά τα τέσσερα χρόνια. Αντίθετα οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να επικαλούνται ψευδεπίγραφα «σπουδαίο λόγο» ώστε να απολύουν παλιότερους εργαζομένους και να προσλαμβάνουν νεανικό φθηνό εργατικό δυναμικό.
Πέμπτο: Με την υποτίμηση της νεανικής εργατικής δύναμης κινδυνεύει να ανοίξει ένας άκρως επικίνδυνος δρόμος διχασμού και αντιπαράθεσης ανάμεσα σε νεότερους και παλαιότερους εργαζομένους, πράγμα ό,τι χειρότερο για τους όρους εργασίας και το ίδιο το μέλλον του τόπου.
Ταυτόχρονα με το άρθρο 2, το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί αντί να καταργήσει, να διαιωνίσει την απαράδεκτη μορφή και περιεχόμενο των προγραμμάτων stage. Το ΠΑΣΟΚ, επιστρέφοντας στον τόπο του «εγκλήματος», διαιωνίζει την ανασφάλιστη απασχόληση των νέων με πλήρες ωράριο και άθλιες αμοιβές περίπου 400-500 ευρώ, με μόνο περιορισμό αυτά τα προγράμματα να μην υπερβαίνουν τους 9 μήνες και να μην εφαρμόζονται στο δημόσιο.
Τέλος, η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% - το οποίο βρισκόταν στο 44% επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και τώρα είναι στο 55%- του βασικού ημερομισθίου είναι απολύτως ανεπαρκής και δεν καλύπτει το πάγιο αίτημα των συνδικάτων για να φτάσει το 80% τουλάχιστον του βασικού μεροκάματου με την ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου απόδοσής του.
Συμπερασματικά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αντί να κάνει προοδευτική στροφή στον κρίσιμο εργασιακό τομέα, συνεχίζει και αναβαθμίζει την βαθύτατα αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ προωθεί μια πολιτική νέων προνομίων στο κεφάλαιο.
Στην ουσία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προχωρούν συναινετικά στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων ενώ ανοίγουν για τον επιχειρηματικό κόσμο το όραμα της πάμφθηνης έως δωρεάν εργασίας.