Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/03/2009

Υποθαλάσσιες και παραθαλάσσιες αναβλύσεις, λύση για την άρδευση

Ερώτηση Π.Κοροβέση προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Η ανησυχία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειψυδρία, εκφράστηκε με την κατάθεση σχετικής επερώτησης, που συζητήθηκε στις  03-11-2008.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές υποθαλάσσιες αναβλύσεις, προερχόμενες από υπόγειους ταμιευτήρες, που βρίσκονται σε ασβεστολιθικούς σχηματισμούς κάτω από τη θαλάσσια επιφάνεια και είναι εκμεταλλεύσιμες για αρδευτικούς και άλλους σκοπούς. Μάλιστα στην Αργολίδα, υπάρχει τέτοια μονάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του «70, που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά. Το έργο αυτό έχει δυνατότητα παραγωγής 700.000 κ.μ.  νερού ημερησίως, που αποτελεί τα 2/3 της ημερήσιας κατανάλωσης της Αθήνας. Δυστυχώς σήμερα υπολειτουργεί και έχει συντηρηθεί άσχημα. Οι αυτοματισμοί που ελέγχουν την υφαλμυρότητα έχουν σχεδόν καταστραφεί. Είναι κρίμα ένα τέτοιο έργο να έχει παραδοθεί στη φθορά, όπως διαπιστώνουν μάλιστα δυο πανεπιστημιακοί, ο κ. Ίωνας  Αργυριάδης, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στα Πανεπιστήμια της Ρεμς και του  Παρισιού και ο κ. Βαγγέλης Πισσίας, καθηγητής διαχείρισης Υδατικών Πόρων των ΤΕΙ Αθήνας.

Αναφέρουμε ενδεικτικά αναβλύσεις που έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές: Αστακός Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρος, Νάξος,  Άστρος  Κυνουρίας, Κόρφος Επιδαύρου, χερσόνησος  Ερμιόνης, Ιτέα, Κρήτη και αλλού.

Στη λεκάνη της Μεσογείου, υπάρχουν συνολικά 2000 καταγεγραμμένες μικρές και μεγάλες αναβλύσεις.

Το νερό που μπορεί να αξιοποιηθεί από υποθαλάσσιες και παραθαλάσσιες πηγές, θα έδινε σημαντικές λύσεις στην άρδευση αγροτικών εκτάσεων, και με την οριακή ανάμειξή του με γλυκό νερό, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στην ύδρευση.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει πραγματοποιήσει ο καθηγητής κ. Αργυριάδης, αν πραγματοποιηθούν μελέτες σε 100 αναβλύσεις, οι 20 θα είναι μη αξιοποιήσιμες, οι 20 θα δίνουν γλυκό νερό πλήρως αξιοποιήσιμο, και στις υπόλοιπες 60 θα προκύψει υφάλμυρο νερό, που με κατάλληλη επεξεργασία θα είναι αξιοποιήσιμο, τουλάχιστον για αρδευτικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση όμως τα οφέλη, εν όψει της λειψυδρίας θα είναι σημαντικά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Γιατί έχει αφεθεί στην υπολειτουργία και κακή συντήρηση και διαχείριση ένα τόσο σημαντικό πρότυπο έργο, όπως αυτό στο Κιβέρι Αργολίδας;

2.    Σκοπεύετε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες (τεχνικές μελέτες - μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κατασκευή νέων έργων) ώστε να αξιοποιηθούν οι υποθαλάσσιες και παραθαλάσσιες αναβλύσεις;

Ο ερωτών βουλευτής

Περικλής Κοροβέσης