Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/03/2009

Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού (ΕΧΠΤ)

Στην πρόσκληση για συζήτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, επί του Χωροταξικού του Τουρισμού ανταποκρίθηκαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκτός του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Άννα Φιλίνη (υπεύθυνη θεμάτων ΥΠΕΧΩΔΕ της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ) , Γιάννης Μπανιάς και Θεοδωρής Δρίτσας, ενώ κατέθεσαν τις θέσεις τους μέσω εκπροσώπων τα μέλη και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα εκπροσωπήθηκαν η ΚΕΔΚΕ από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη,  το ΞΕΕ από τον κ. Γεράσιμο Φωκά και την κα Αγνή Χριστίδου, ο ΣΕΠΟΧ από τον κ. Παύλο Λουκάκη, το ΤΕΕ από την κα Ουρανία Κλουτσινιώτη, ο ΣΑΔΑΣ από τον κ. Ευάγγελο Λυρούδια, ο ΣΕΒ από τον κ. Γιώργο Ξανθούλη, ο ΣΕΠ από τον κ. Χρήστο Λαδιά, η ΓΣΕΕ από τον κ. Δημήτρη Καπετανά, η ΓΕΣΕΒΕ από τον κ. Σπύρο Παπακωνσταντίνου, , η ΕΝΑΕ από τον κ. Νίκο Φουσέκη, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ (10 περιβαλλοντικές οργανώσεις) από τον κ. Κρίτωνα Αρσένη, το ΓΕΩΤΕΕ από τον κ. Νίκο Χλύκα, το ΕΚΒΥ από τον κ. Παύλο Γιαμά και η ΠΑΣΕΓΕΣ από τον κ. Θεόδωρο Βλουτή. Επίσης παρέστη ο πρόεδρος του ΕΣΧΣΑΑ, κ. Απόστολος Παρπαϊρης και το πρώην αναπληρωματικό μέλος της Inten Synergy, κα Ιωάννα Κουφάκη.

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων βγήκε το συμπέρασμα ότι τα άρθρα 9 και 10 του Σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Ειδικό Χωροταξικού Πλαίσιο του Τουρισμού που αναφέρονται στην ανάπτυξη σύνθετων και ολοκληρωμένων τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού (τουριστικά χωριά με παραθεριστική κατοικία) οφείλουν να αποσυρθούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακόμα και οι φορείς που τάχθηκαν υπέρ του Σχεδίου της ΚΥΑ κατέθεσαν τις παρατηρήσεις τους και τις σοβαρές ενστάσεις τους επί των δύο άρθρων.

Κατά τη συζήτηση έγινε μνεία στην πλημμελή λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και στην απαξίωσή του από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, στην μη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον σχεδιασμό του χώρου (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ, ΠΟΤΑ, ΠΕΡΠΟ κλπ) και στην μη εναρμόνισή του ΕΧΠΤ με τις επιταγές του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου. Επίσης αναφέρθηκε ότι με το παρόν σχέδιο η ρύθμιση του χώρου θα είναι πλέον μια επιλογή των επενδυτών και όχι της πολιτείας βάσει ενός αναπτυξιακού χωροταξικού σχεδιασμού.

Στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε ότι το πλαίσιο για τον τουρισμό δεν έλαβε τη θετική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Κατάληξη όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι θα είναι ωφέλιμο το σχέδιο για τον Τουρισμό να μην προωθηθεί από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ στην κυβερνητική επιτροπή, αλλά να συσχετισθεί και να θεσμοθετηθεί κατόπιν διαβούλευσης παράλληλα με τα 2 επικείμενα σχέδια ΚΥΑ για τον ορεινό και τον παράκτιο χώρο, με τα οποία υπάρχει αλληλεξάρτηση.

Επίσης στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση για αλλαγή του σημερινού τουριστικού προτύπου, η οποία προωθεί το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, ενώ μέσω του παρόντος σχεδίου συνεχίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση, ακόμα και σε περιοχές που δεν επιτρεπόταν έως σήμερα. Τέλος ειπώθηκε ότι δεν προωθούνται εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ότι πρέπει οπωσδήποτε να συνεχισθεί ο διάλογος επί των επίμαχων άρθρων 9 και 10, καθώς διαπιστώνεται ότι και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ακόμα καταλήξει επʼ αυτών. Εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης επιβάλλεται να μην προωθηθεί το σχέδιο ΚΥΑ, διότι υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας νέας επενδυτικής φούσκας με σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Ορισμένα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας υποστήριξαν την άποψη ότι εάν υπογραφεί η ΚΥΑ ως έχει, είναι βέβαιο ότι θα καταπέσει μελλοντικά στο ΣτΕ.