Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αποτελεί πλέον την φτωχότερη Περιφέρεια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Οι μεγάλες πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007 και ο καταστρεπτικός σεισμός του Ιουνίου 2008 επιδείνωσαν τα οικονομικά στοιχεία της περιοχής και καθιστούν πλέον δύσκολη έως αδύνατη την επιβίωση των κατοίκων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατόπιν τούτου χρήζει άμεσης οικονομικής βοήθειας από την πολιτεία και αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για να αντιμετωπιστεί το φάσμα της ανεργίας, της φτώχειας και της ερήμωσης της υπαίθρου.
Από τον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για τα μέτρα των αξόνων 3 και 4 που αναφέρονται στα ιδιωτικά και δημόσια έργα ΟΠΑΑΧ (ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης αγροτικού χώρου). Στα προγράμματα ΟΠΑΑΧ που σκοπό έχουν να αναπτύξουν την τοπική οικονομία και να κρατήσουν τους νέους στα χωριά τους αναμένεται να ενταχθούν έργα κατασκευής και εξοπλισμού αγροτουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας τοπικών προϊόντων, αποκατάσταση κτιρίων με αισθητική και ιστορική αξία καθώς και έργα δημόσιου χαρακτήρα (τουριστική προβολή, αναπλάσεις οικισμών, έργα αγροτικής οδοποιϊας, εγγειοβελτιωτικά κλπ.).
Παρότι όμως το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 διανύει τον 3ο χρόνο του, δεν υπάρχει ακόμα πρόσκληση για υποβολή προτάσεων. Με την καθυστέρηση αυτή, ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα με την απορρόφηση πιστώσεων (κανόνας ν+2) που θα οδηγήσει σε απώλεια κονδυλίων από την Ε.Ε.
Κατά τη διάρκεια επισκέψεων του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού σε περιφέρειες της χώρας είχε ανακοινώσει ότι το ανώτατο όριο προϋπολογισμού για προτάσεις που μπορεί να υποβάλει κάθε Δήμος ή Κοινότητα ανέρχεται σε 1.200.000 Ευρώ, ενώ για πυρόπληκτους Δήμους το ποσό ανέρχεται σε 1.800.000 Ευρώ.
Στην κατηγορία των πυρόπληκτων εντάχθηκαν οι Δήμοι ΟΠΑΑΧ της Ηλείας, ορισμένες περιοχές των Δήμων ΟΠΑΑΧ της Αιγιάλειας και ελάχιστες περιοχές Δήμων ΟΠΑΑΧ Αιτ/νίας. Στην ίδια πρόσκληση ΟΠΑΑΧ, στις δράσεις των μέτρων του άξονα 3 έχουν τεθεί προτεραιότητες. Δηλαδή σαν άμεσης προτεραιότητας έργα, τέθηκαν τα έργα αγροτικής οδοποιίας και τα αρδευτικά, ενώ σαν τελευταίας προτεραιότητας, οι αναπλάσεις οικισμών. Ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου κος Παπαγιαννίδης όμως, σε συναντήσεις που είχε με Δημάρχους περιοχών ΟΠΑΑΧ τους είχε ζητήσει να μην υποβάλουν προτάσεις έργων ανάπλασης οικισμών, γιατί αυτές δεν θα προχωρούσαν για ένταξη. Αυτό είναι αντιφατικό και άδικο, αφού έτσι αποκλείει από την υποβολή προτάσεων ανάπλασης οικισμών, Δήμους οι οποίοι δεν έχουν ενδιαφέρον για προτάσεις οδοποιίας ή εγγειοβελτιωτικά έργα και άρα μένουν εκτός προγράμματος!
Δεδομένων των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Πού οφείλεται η καθυστέρηση πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων για τα ιδιωτικά έργα ΟΠΑΑΧ;
2) Σκοπεύει να προχωρήσει σε επίσπευση των διαδικασιών για να ανοίξει η πρόσκληση των ιδιωτικών έργων ΟΠΑΑΧ;
3) Προτίθεται να εντάξει όλους τους Δήμους ΟΠΑΑΧ της Περιφέρειας Δ.Ε. στο μέγιστο όριο πυρόπληκτων περιοχών του 1.800.000 Ευρώ για προτάσεις Δημοσίων ΄Εργων ΟΠΑΑΧ λόγω των προβλημάτων που αναφέρθηκαν;
4) Θα εντάξει στο πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ προτάσεις έργων ανάπλασης οικισμών για τις οποίες οι Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν ετοιμάσει μελέτες και με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη δράση έχει προκηρυχθεί;
O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης