Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/03/2009

Ανακοϊνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΝ για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Μανωλάδας

Ένα χρόνο πριν, όλοι γινόμασταν μάρτυρες της αθλιότητας πίσω από τη συγκομιδή της φράουλας στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Εξαθλιωμένοι εργάτες, απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, ρατσιστικές συμπεριφορές στο όνομα της «αγροτικής ανάπτυξης» και του «γεωργικού εκσυγχρονισμού».

Λίγους μήνες αργότερα, μια ακόμη «Μανωλάδα», αυτή τη φορά στα Φιλιατρά, «βελτίωσε» το σύστημα, βάζοντας τιμοκατάλογο ντροπής ανάλογα με το «χρώμα» των εργατών. Και τώρα επιστρέφουμε για άλλη μια φορά στην ίδια τη Νέα Μανωλάδα για να δούμε πού βρίσκεται η κατάσταση.

Πλέον η περιοχή που είχε χαρακτηριστεί «άβατο» για δημοσιογράφους, συνδικαλιστές και όσους τολμούν να αντισταθούν στη βάναυση εκμετάλλευση που υφίστανται εκεί οι αλλοδαποί εργάτες, έχει γίνει ακόμα πιο απροσπέλαστη. Αλλά τώρα πια κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε. Γιατί οι βαρύγδουπες υποσχέσεις των αρμοδίων έμειναν στον αέρα και οι προθέσεις της κυβέρνησης έγιναν ξεκάθαρες. Θέλουν να είναι συνένοχοι σε αυτήν την κατάσταση που όχι μόνο εξευτελίζει τους ίδιους, αλλά προπάντων δείχνει τα όρια και τις ανεπάρκειες μιας ολόκληρης πολιτικής, που αντιμετωπίζει τους μετανάστες αποκλειστικά ως εργατικά χέρια χωρίς φωνή, αισθήματα, ανάγκες, πραγματική ύπαρξη.

Η Νέα Μανωλάδα είναι όντως «επικίνδυνη ζώνη», αλλά κυρίως για τους αλλοδαπούς εργάτες που ζουν εκεί και υφίστανται την «όμορφη φιλοξενία» και τη «ζεστή υποδοχή» των τσιφλικάδων της ελληνικής υπαίθρου. Είναι το άλλο πρόσωπο της «ένταξης», του ελέγχου και της αστυνομοκρατίας που εξαντλεί όλη της την αυστηρότητα στο πρόσωπο των μεταναστών και των προσφύγων. Τέλος θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κυβερνητικούς (αν)αρμόδιους ότι εμείς, τα ελλείμματα εκσυγχρονισμού και παραγωγικότητας της ελληνικής γεωργίας δεν θα τα αφήσουμε να κουκουλώνονται με την εξαθλίωση και την εξόντωση των εποχιακών εργατών.

Τμήμα Δικαιωμάτων