Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ.Στ.Δήμας απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη σχετικά με τα ορυχεία χρυσού στο Πέραμα Έβρου και το Chelopech στην Βουλγαρία τονίζει ότι «έχουν εκδοθεί αιτιολογημένες γνώμες για να διασφαλιστεί η κατάλληλη μεταφορά της οδηγίας 2006/21 για την διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδας και της Βουλγαρίας».
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφέρεται αφενός στα σχέδια εγκατάσταση ορυχείου χρυσού στην περιοχή του Περάματος στον Έβρο και αφετέρου σε ορυχείο χρυσού που λειτουργεί ήδη στην περιοχή του Chelopech της Βουλγαρίας πολύ κοντά από τα ελληνικά σύνορα με τον Έβρο, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία έκπλυσης με κυανιούχες ενώσεις και ζητούσε από την Επιτροπή να αξιολογήσει την εφαρμογή της Οδηγίας 2006/21 για τα απόβλητα της εξορυκτικής βιομηχανίας, να παράσχεις στοιχεία το το σχέδιο εγκατάστασης ορυχείου στο Πέραμα Έβρου και να βεβαιώσει ότι στην περιπτωση του Chelopech έγιναν δημόσιες διασυνοριακές διαβουλεύσεις σε Βουλγαρία και Ελλάδα.
Όσον αφορά στην αξιολόγηση της Οδηγίας 2006/21, ο κ.Δήμας στην απάντησή του επισημαίνει ότι: «Φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη τα απαιτούμενα μέτρα για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Επίσης, η μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο της Βουλγαρίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως. … Η Επιτροπή παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση και έχουν ήδη εκδοθεί δύο αιτιολογημένες γνώμες προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάλληλη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.»
Για τα σχέδια ορυχείου χρυσού στο Πέραμα Έβρου ο Επίτροπος αναφέρει ότι: «Η Επιτροπή δεν έχει υπόψη της το σχέδιο εγκατάστασης ορυχείου στην περιοχή του Περάματος. Σε κάθε περίπτωση, εάν το έργο αυτό θεωρείται νέο έργο, πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της οδηγίας 2006/21/ΕΚ, ιδίως όσον αφορά τη συμμετοχή του κοινού, τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, τη λήψη ειδικών προληπτικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, τη σύσταση της χρηματικής εγγύησης, μέτρα περιορισμού και διαχείρισης των αποβλήτων και, κατά περίπτωση, μέτρα πρόληψης σοβαρών ατυχημάτων.»
\Για την περίπτωση του Chelopech και τις διασυνοριακές διαβουλεύσεις, ο κ. Δήμας τονίζει ότι: «…φαίνεται ότι η επέκταση του ορυχείου άρχισε πριν από την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην Ευρ.Ένωση. Ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί διασυνοριακών διαβουλεύσεων … δεν είχαν τυπικά εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/21/ΕΚ, η άδεια της εν λόγω εγκατάστασης θα πρέπει να επανεξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές το αργότερο μέχρι την 1η Μαΐου 2012 προκειμένου να συμπεριληφθούν στην άδεια όλες οι απαιτήσεις της οδηγίας. Επιπλέον, έχουν άμεση εφαρμογή οι υποχρεώσεις του άρθρου 13 παράγραφος 6 της οδηγίας 2006/21/EΚ όσον αφορά τις οριακές τιμές εκπομπών του διασπώμενου με ασθενές οξύ κυανίου. Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών είναι υπεύθυνες για την επιθεώρηση των εν λόγω εγκαταστάσεων και η Επιτροπή δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα πληροφορίες για τις εν λόγω συγκεντρώσεις κυανιούχων ενώσεων.
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:
«Η προκλητική βραδυπορία και η άρνηση των κυβερνώντων να εφαρμόσουν κοινοτικές οδηγίες που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, απειλεί τη χώρα με μία ακόμη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο κ. Σουφλιάς, αντί να κάνει πρόβες Πρωθυπουργού, οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι είναι Υπουργός και Περιβάλλοντος».
To Γραφείο Τύπου