Δ. ΤΣΑΚΝΙΑΣ: Η συνέντευξη γίνεται στο πλαίσιο μιας τριήμερης εξόρμησης η οποία θα είναι τις επόμενες τρεις μέρες και εν όψει της πανελλαδικής απεργίας στις 2 του Απρίλη, προκειμένου να υπάρξει απάντηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς και γενικότερα του λαού στα μέτρα τα οποία λαμβάνουν οι κυρίαρχες δυνάμεις της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας σε σχέση με την κρίση, που είναι βέβαια αποφάσεις και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων.
Εμείς θέλουμε να προβάλουμε τις θέσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τέτοιον τρόπο που να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα που θέτει η κρίση, που θέτει σήμερα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά διεθνώς και φυσικά στο χώρο της Ε.Ε.
Γνωρίζουμε όλοι ότι την ημέρα της απεργίας θα υπάρξει και συνάντηση στο Λονδίνο του G 20 προκειμένου να διαμορφώσουν οι κυρίαρχες δυνάμεις του κόσμου πολιτικές για την κρίση, οι οποίες είναι εκ των προτέρων βέβαιο ότι θα είναι σε βάρος των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε όλες τις ενεργές και ζωντανές δυνάμεις της χώρας να πάρουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις, να πάρουν μέρος σε όλες τις δραστηριότητες που κάνουν οι τοπικές οργανώσεις και επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου η απάντηση που θα δοθεί στην κυβέρνηση και στην πολιτική που ακολουθεί για την κρίση την Πέμπτη στις 2 του Απρίλη να είναι ηχηρή και να διαμορφώσει νέες συνθήκες προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στην κατεύθυνση των πολιτικών αυτών.
ΑΛ, ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια δομική και ολιστική κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομίας και ανάπτυξης. Είναι επίσης φανερό ότι για να ξεπεράσουμε σήμερα την κρίση απαιτείται κάτι περισσότερο από την διαρκή κρατική οικονομική ενίσχυση ενός φαύλου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κι αυτά δεν τα λέμε πια μόνο εμείς. Να θυμίσω όμως ότι ήμασταν η πρώτη πολιτική δύναμη που ασχολήθηκε σε βάθος με την κρίση του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου, κρίσης που βλέπαμε να έρχεται και μάλιστα μας χαρακτήριζαν τότε κάποιοι ως Κασσάνδρες.
Σας θυμίζω ότι έναν χρόνο πριν, τέτοια εποχή, είχαμε επεξεργαστεί θέσεις και προτάσεις απέναντι σε μία δομική κρίση του νεοφιλελεύθερου συστήματος που βλέπαμε ότι θα οδηγήσει σε δυσοίωνες προοπτικές. Και βλέπουμε σήμερα να έχουν επιβεβαιωθεί οι προβλέψεις μας αλλά βλέπουμε επίσης οι θέσεις μας για τις αναγκαίες ριζικές, δομικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην δομή του, να υιοθετούνται ακόμα και από διακεκριμένους αστούς οικονομολόγους που κάνουν και διαλέξεις και στην χώρα μας και που καταθέσουν την άποψη ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο η κρίση είναι σαν να έχουμε ένα βαρέλι δίχως πάτο και διαρκώς σε αυτό το βαρέλι να ρίχνουμε χρήματα. Κι αυτό το βαρέλι είναι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε και σήμερα εδώ αυτό που αν δεν κάνω λάθος πρώτος το είχε αναφέρει σε άρθρο του ο Στίκλιτζ ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να αντιμετωπίσου οι ΗΠΑ και η ΕΕ την κρίση δίνοντας δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες δίχως όρους και εγγυήσεις, είναι σα να έχουν έναν ασθενή που αιμορραγεί ακατάπαυστα και αντί να προσπαθήσουν να δουν τις αιτίες της αιμορραγίας και να κλείσουν την πληγή αυτοί διαρκώς μεταγγίζουν τεράστιες ποσότητες αίματος.
Όλα τα δεδομένα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική Οικονομία γίνονται ολοένα και πιο ανησυχητικά. Η ελληνική οικονομία δεν ακολουθεί απλώς έναν κατήφορο. Βρίσκεται σε πορεία ελεύθερης πτώσης και μάλιστα χωρίς δίχτυ προστασίας. Όλο και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί φαίνεται ότι αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους και προβλέπουν όλο και πιο δυσοίωνες εξελίξεις μέσα στο 2009 καθώς και αρνητικούς πλέον ρυθμούς ανάπτυξης.
Δυστυχώς όμως τόσο οι πολιτικές της κυβέρνησης όσο και αυτές των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ αντί να δίνουν διέξοδο από την κρίση ή έστω να προσπαθούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Οξύνουν και βαθαίνουν την κρίση ρίχνοντας όλο το βάρος στις πλάτες των εργαζόμενων και της νεολαίας. Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ εμμένουν σε μια δογματική προσήλωση σε νεοφιλελεύθερες συνταγές, αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση, όπως για παράδειγμα η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας για την περιστολή του ελλείμματος που σημαίνει αυτό που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης δηλαδή: περικοπές μισθών, συντάξεων, περικοπές δημόσιων επενδύσεων. Την στιγμή που ευνή φανερό ότι αυτό που χρειάζεται στις παρούσες συνθήκες είναι ακριβώς το αντίθετο. Αυτό που χρειάζεται είναι έμφαση στην δημοσιονομική πολιτική για στήριξη της λαϊκής ζήτησης και της συλλογικής κατανάλωσης καθώς και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας της κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας.
Δεν ξέρω αν αυτό που αρκεί σήμερα να κάνουμε είναι να καταγγείλουμε τις νεοφιλελεύθερες επιλογές τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της ΕΕ όπου στην ΕΕ η κυρίαρχη ελίτ σε απόλυτη συμφωνία ανάμεσα στις κυρίαρχες δυνάμεις της ευρωπαϊκής δεξιάς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αυτό που φαίνεται ότι τους ενδιαφέρει είναι να κρατήσουν όρθιο το νεοφιλελεύθερο μονεταριστικό πλαίσιο που σήμερα καταρρέει. Και είναι αδιανόητο και σχεδόν παράλογο σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί σήμερα να εμμένουν εν μέσω κρίσης στην εφαρμογή του έτσι κι αλλιώς απαράδεκτου Συμφώνου Σταθερότητας αλλά και σε πολιτικές επιλογές ακόμα και πολιτικών προσώπων που έχουν βαθιά ευθύνη για την σημερινή κατάσταση. Όπως μας είπαν τις προάλλες ότι θα επιμείνουν στην επιλογή του κ. Μπαρόζο.
Και τα λέω αυτά διότι στους δημοσιογραφικούς κύκλους κυκλοφορεί ένα ανέκδοτο τις τελευταίες μέρες και γράφεται και στις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αντιευρωπαϊκή πια δύναμη. Αναρωτιέται κανείς αν σήμερα στην Ευρώπη υπάρχει πιο αντιευρωπαϊστής από τον κ. Μπαρόζο και την παρέα του; Αναρωτιέμαι αν σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν πιο αντιευρωπαϊκές δυνάμεις από την λαϊκή ευρωπαϊκή δεξιά και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία; Αναρωτιέμαι αν υπάρχει πιο αντιευρωπαϊκή πολιτική από την πολιτική στήριξης ενός νεοφιλελεύθερου προτάγματος που καταρρέει, του Συμφώνου Σταθερότητας που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και που είναι μια βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Αυτό που σήμερα διαφαίνεται είναι πως αυτές οι δυνάμεις, οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ καταλήγουν στην επιλογή να μετατρέψουν την αποτυχία της πολιτικής τους, την αποτυχία του νεοφιλελευθέρου προτάγματος σε κινητήριο δύναμη εμβάθυνσής του. Να μετατρέψουν δηλαδή την κρίση σε ευκαιρία διεύρυνσης των πολιτικών τους επιλογών. Με το πρόσχημα και την απειλή της κρίσης να ισοπεδώσουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές και τις κοινωνικές σχέσεις. Και μάλιστα έχοντας την αίσθηση ότι ακριβώς με αυτό το πρόσχημα και την απειλή της κρίσης δεν θα βρουν αντίσταση από τις λαϊκές δυνάμεις, από το εργατικό κίνημα, από την κοινωνία.
Κι εμείς λέμε ότι ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς. Ο ρόλος της αριστεράς είναι να πρωτοστατήσει σε μια ενεργοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων και γι αυτό τις επόμενες τρεις μέρες εμείς θα εξορμήσουμε σε όλη την χώρα σε ένα τριήμερο δράσης με στόχο την νεοφιλελεύθερη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, με στόχο τις τράπεζες -και θα πω πιο κάτω ορισμένα στοιχεία- που κατά την γνώμη μας αποτελούν και αιτία τις κρίσης με τον τρόπο με τον οποίο επεδίωξαν όλο το προηγούμενο διάστημα να έχουν κέρδη και εις βάρος της κοινωνίας. Αλλά παίζουν κι έναν βασικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο. Το σχέδιο να μεταφερθεί η κρίση στους ώμους των εργαζόμενων και της νεολαίας των ασθενών κοινωνικών στρωμάτων.
Τριήμερο δράσης που θα κορυφωθεί βεβαίως με ένα στοίχημα για την Ελληνική κοινωνία κατά την γνώμη μας, στις 2 Απρίλη. Όπου εκεί φιλοδοξούμε να ανταγωνιστούμε στην ηχηρή απάντηση των 3.000.000 αργαζόμενων Γάλλων που βγήκαν στον δρόμους και δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια ηχηρή απάντηση ότι η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν θα περάσει δίχως αντιστάσεις. Θα αποτραπεί από την δράση του λαϊκού, εργατικού κινήματος.
Γυρνώντας σε αυτό που έλεγα πριν, λέμε ότι κύρια ευθύνη έχουν οι τράπεζες γι αυτό το σύστημα. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι οι τράπεζες σε πολλές περιπτώσεις και στην χώρα μας λειτούργησαν και λειτουργούν ως κράτος εν κρατεί κι έτσι αντιμετωπίζονται από τις κυβερνήσεις. Αυτό δείχνει εξάλλου και η απροθυμία τους να συμμορφωθούν ακόμα και σε δικαστικές αποφάσεις.
Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά στοιχεία. Μόνο για την τελευταία οχταετία από το 2000 – 2008 στην χώρα μας τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά υπερτετραπλασιάστηκαν κι από 59,3 δις ευρώ εκτοξεύτηκαν στα 248 δις ευρώ υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το επίπεδο του ΑΕΠ. Δε θα ήταν υπερβολή δηλαδή να πούμε ότι τα ελληνικά νοικοκυριά σήμερα είναι πνιγμένα, βρίσκονται με ένα σκοινί δεμένο στο λαιμό τους. Ειδικά τα δάνεια προς τα νοικοκυριά από 16,97 δις ευρώ που ήταν στο τέλος του 2000 τον Οκτώβρη του 2008 ανήλθαν σε 116,2 δις ευρώ. Ενώ τα δάνεια τις επιχειρήσεις 42,47 δις ευρώ εκτινάχθηκαν σε 131,8 δις ευρώ. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα συνολικά κέρδη των 6 μεγαλύτερων τραπεζών που καλύπτουν συνολικά το 75% της αγοράς, υπερτετραπλασιάστηκαν την τελευταία εξαετία καθώς από 930 εκατομμύρια ευρώ το 2002 πέρσι υπερέβησαν τα 4 δις ευρώ.
Και την ίδια στιγμή για την αντιμετώπιση της κρίσης η κυβέρνηση δίνει ένα πακέτο 28 δις χωρίς όρους και χωρίς εγγυήσεις αντί να καλέσει τους μετόχους να αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών καταθέτοντας κάποιο από το μέρισμα του μετοχικού κεφαλαίου που κέρδισαν όλο το προηγούμενο διάστημα. 4δις ευρώ κέρδη το 2008! Κι εδώ να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός που όλο το προηγούμενο διάστημα μας λέει «δεν θα επιβάλλουμε νέους φόρους» κι έρχεται τις τελευταίες μέρες και λέει ότι δεν ζητάμε φόρους αλλά έκτακτη εισφορά για την αντιμετώπιση της κρίσης για να μαζέψει κάτι λιγότερο από 250 εκατομμύρια ευρώ, όταν μ ένα 10% έκτακτης εισφοράς από τα κέρδη των τραπεζών θα μάζευε πολύ περισσότερα, ίσως και τα διπλάσια.
Αρνείται όμως να το κάνει και το μόνο που κάνει είναι να δίνει το πακέτο των 28 δις στις τράπεζες για να το χρησιμοποιήσουν αυτές όπως θέλουν και βεβαίως χωρίς καμία υποχρέωση να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Και σήμερα γίνεται σαφές σε όλους τους καλοπροαίρετους πολίτες ότι αυτό το πακέτο, μπορεί να βοήθησε τους τραπεζίτες οι οποίοι αποκόμισαν όλο το προηγούμενο διάστημα μυθικά κέρδη και να στήριξε τις επισφαλείς επενδύσεις τους σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και αλλού, όμως δε βοήθησε καθόλου την οικονομία και τους πολίτες που βλέπουν την θέση τους να χειροτερεύει.
Διότι έχει σχεδόν καταρρεύσει η δανειοδότηση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διότι το εγγυοδοτεί πρόγραμμα του ΤΕΜΠΕ πήγε σε επιχειρήσεις που δεν είχαν ανάγκη ενώ δεν άγγιξε σχεδόν καθόλου τις μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα επιβίωσης και βλέπουμε πια ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η ανάγκη για την ανατροπή της κρίσης μια συνολική, ριζοσπαστική, προοδευτική στροφή.
Και βεβαίως αυτή η ριζοσπαστική στροφή κατά την δική μας άποψη, και θα πούμε και παρακάτω συγκεκριμένα μέτρα για τις ριζικές αλλαγές στην δομή και την αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει έναν διαφορετικό ορίζοντα μιας άλλης οικονομίας. Στην θέση της οικονομίας της αγοράς να προχωρήσουμε στην συγκρότηση της οικονομίας των κοινωνικών αναγκών και των συλλογικών αγαθών.
Από πολλούς θα συνεχίσουν να λοιδορούνται όσοι αναφέρονται στον σοσιαλισμό και σε μια άλλη προοπτική για την κοινωνία, αυτό που εμείς ονομάζουμε ως σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Και βεβαίως από πολλούς θα συνεχίσουν ακόμα για πολύ να λοιδορούνται όσοι αναφέρονται στον σοσιαλισμό και σε μια άλλη προοπτική για την κοινωνία, όμως βλέπουμε ότι όλοι όσοι μας λοιδορούσαν το προηγούμενο διάστημα κάνοντας λόγο για το τέλος της ιστορίας και το τέλος των ιδεολογιών και για τον νεοφιλελευθερισμό που είναι το μοντέλο που θα μας οδηγήσει στην ευημερία, σήμερα βλέπουμε πόσο έξω έχουν πέσει και σε πόσο καταστροφικές συνέπειες είχαν για τους λαούς όλου του κόσμου ακόμα και των αναπτυγμένων χωρών, των ΗΠΑ, όπου βλέπουμε την κρίση να βαθαίνει όλο και περισσότερο, αλλά και των λαών της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και προτάσεις δικές μας που δεν αφορούν μόνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά την αναγκαία πρωτοβουλία που πρέπει να αναληφθεί από την χώρα μας για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την αντικατάστασή του από ένα άλλο Σύμφωνο για την πλήρη απασχόληση, για την κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία και στο πλαίσιο αυτό που περιμένουμε διεθνείς εξελίξεις και βλέπουμε την χώρα μας να μην μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά σε αυτές τις διεθνείς εξελίξεις. Και βλέπουμε ότι την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζουν και οι G20 του πλανήτη βεβαίως χωρίς καμία νομιμοποίηση από κανέναν διότι είναι ένα όργανο, είναι ένας υπερεθνικός μηχανισμός χωρίς καμία κοινωνική νομιμοποίηση, που δεν είναι εκλεγμένο από κανέναν, παρόλα αυτά συνεδριάζουν για τις τύχες μας και περιμένουμε με μεγάλη αγωνία να δούμε αν θα καταλάβουν την ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Βεβαίως δεν τις βλέπουμε να έρχονται διότι δεν υπάρχουν ούτε μεταξύ τους οι απαιτούμενες συμφωνίες.
Σε αυτά λοιπόν τα πλαίσια ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καλεί τους πάντες και κυρίως τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε με την ίδια λογική όλα τα προηγούμενα χρόνια και κινείται στο ίδιο πλαίσιο προτάσεων να δουν κατάματα και να αναγνωρίσουν την αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής διαχείρισης και ανάπτυξης και να υιοθετήσουν μια σειρά από προτάσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που σήμερα σας καταθέτουμε, πρώτον για μια νέα αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος και δεύτερο για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και προστασίας των δανειοληπτών και των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες.
Ο λόγος στο Π. Λαφαζάνη που θα καταθέσει αυτές τις συγκριμένες προτάσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ..»
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να ξεκινήσω μ΄ ένα σχόλιο. Αυτή την ώρα έξω από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν για μέρες, όσο χρειάζεται έξω από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, διεκδικώντας το στοιχειώδες δικαίωμά τους να συνεχίσουν να δουλεύουν, το στοιχειώδες δικαίωμα που μας αφορά όλους, να επιβιώσει η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, η μεγαλύτερη εν ενεργεία κλωστοϋφαντουργία σήμερα στη χώρα μας. Θέλουμε απ΄ αυτή τη θέση να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους. Θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο ότι μια κυβέρνηση βρήκε 28 δις ?., ένα μυθώδες ποσό, για να στηρίξει τους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους των τραπεζών, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα- όπως ισχυρίζεται- να παράσχει μια εγγύηση του δημοσίου για μια δανειοδότηση της επιχείρησης, προκειμένου αυτή να συνεχίσει να επιβιώνει, γιατί έχει προοπτικές επιβίωσης ακόμα και ανάπτυξης.
Και βεβαίως θα έπρεπε αυτή την ώρα το δημόσιο να έχει πάρει μετοχές του Λαναρά, που έχει λεηλατήσει την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και με αυτές τις μετοχές ως βάση να δώσει μια άλλη διάσταση στην παρέμβασή του στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και στο χώρο της Β. Ελλάδας. Διότι, αν κλείσει η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, με τα πολλά εργοστάσια διασκορπισμένα από τη Θράκη μέχρι τη Δυτική Μακεδονία, μιλάμε για ένα μεγάλο έγκλημα, για μια μεγάλη εθνική καταστροφή. Φτάνει πια η παραγωγική ερήμωση αυτής της χώρας.
Λέγοντας αυτά, νομίζω ότι θίγουμε την καρδιά του σημερινού προβλήματος. Η καρδιά του σημερινού προβλήματος είναι ότι σε Ελλάδα και Ευρώπη το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι τραπεζίτες είναι πάνω από τις κυβερνήσεις. Είναι η πραγματική ουσιαστική εξουσία, η καρδιά του κεφαλαίου το οποίο διαχειρίζεται σήμερα με τις πιο ακραίες συνταγές τις τύχες και της χώρας μας και συνολικά της ηπείρου μας.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτή την ώρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αποκτά επείγουσα σημασία, για την ανακοπή της κρίσης και μια θετική διέξοδο απ΄ αυτήν, μια συνολική ριζοσπαστική προοδευτική στροφή στην πορεία τους με προοπτική ένα νέο σοσιαλιστικό ορίζοντα.
Για την Ευρώπη αυτή η ριζοσπαστική και προοδευτική στροφή συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ένα πολύ διαφορετικό, υπό πολιτικό έλεγχο, ρόλο και προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται και προτείνει άμεσα, εδώ και τώρα:
Το πάγωμα της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και την ανάθεση, ταυτόχρονα, στην ΕΚΤ της δυνατότητας να δανειοδοτεί απ΄ ευθείας τις χώρες μέλη της ευρωζώνης με ευνοϊκά επιτόκια και πρώτα απ΄ όλα τις χώρες που εμφανίζουν υψηλό spread.
Και τα δύο αυτά μέτρα είναι προφανές ότι έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την ανακούφιση της χώρας μας από την κρίση και τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πορείας.
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και προτείνει μια δέσμη ρεαλιστικών επειγόντων και απόλυτα αναγκαίων μέτρων για ένα νέο προοδευτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα λειτουργεί σε όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού.
Στο πλαίσιο αυτό
1. Τον πλήρη δημόσιο έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας και την ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, ώστε, με πρώτο και κύριο πυρήνα αυτές τις τρεις τράπεζες, να ασκηθεί μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με χαμηλότοκη δανειοδότηση και με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, μακριά από κάθε κερδοσκοπία.
2. Την αξιοποίηση δημόσιων τραπεζών ή τη συγκρότηση νέων, όπου χρειαστεί, οι οποίες, με τη βοήθεια οργανισμών όπως της Εργατικής Κατοικίας, του ΤΕΜΠΜΕ και άλλων, θα παίζουν το ρόλο τραπεζών ειδικού σκοπού για την κάλυψη με ευνοϊκή χρηματοδότηση των αναγκών για λαϊκή στέγη, για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, για ενίσχυση του μικρομεσαίου αγροτικού κόσμου και των συνεταιρισμών.
3. Κατάργηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ υπό τη σημερινή του μορφή, ο οποίος έχει καταντήσει ένα μεγάλο μαύρο φακέλωμα για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Ζητήσαμε επισήμως από τη Διοίκηση του Τειρεσία να μας πει πόσοι έλληνες πολίτες είναι καταχωρημένοι στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία. Η απάντηση που λάβαμε ήταν, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν καταγράφονται στοιχεία για το πόσοι είναι καταγεγραμμένοι στη μαύρη λίστα. Είναι απίστευτο! Φακελώνουν τους έλληνες πολίτες και δεν μας λένε πόσοι είναι φακελωμένοι, για πόσους οι τράπεζες έχουν κλείσει ερμητικά τις πόρτες τους επί χρόνια. Από αδιασταύρωτες πληροφορίες που έχουμε υπολογίζουμε ότι στη μαύρη λίστα του Τειρεσία σήμερα βρίσκονται 1 εκατομμύριο 800 χιλιάδες έλληνες πολίτες. Απίστευτο νούμερο, αλλά περίπου προσεγγίζει την πραγματικότητα. Βεβαίως συμπεριλαμβάνονται κι αυτοί για τους οποίους έχουν εγγραφεί υποθήκες και προσημειώσεις. Δεν είναι λοιπόν όλοι μόνο εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αλλά όμως το νούμερο είναι τρομακτικό και συνεχώς αυξάνεται. Σε λίγο η μισή Ελλάδα ή και πάνω από τη μισή Ελλάδα θα είναι καταγραμμένη και οριστικά κατεστραμμένη στη μαύρη λίστα του Τειρεσία. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι ο Τειρεσίας. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μετατραπεί
σε δημόσια υπηρεσία που θα λειτουργεί με ριζικά νέους όρους και πολύ διαφορετικό προσανατολισμό, με τη συμμετοχή δικαστικού λειτουργού και με υποχρεωτική την κλήση του δανειολήπτη.
4. Κατάργηση των λεγόμενων εισπρακτικών εταιρειών και όχι εξωραϊσμός και γενίκευση του απαράδεκτου ρόλου τους, όπως επιχειρεί το νομοσχέδιο που έχει προωθήσει στη Βουλή η κυβέρνηση.
5. Κατάργηση πλήρης και άμεση των λεγόμενων πανωτοκίων. Να τεθεί ανώτατο όριο για το τελικό ύψος των δανειακών απαιτήσεων των τραπεζών το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου του δανείου.
6. Απαγόρευση ύπαρξης επιτοκίου ανώτερου από το εξωτραπεζικό επιτόκιο. Είναι τοκογλυφικό να φθάνουν τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών μέχρι και 20%.
7. Νομοθετική κατάργηση όλων των χρεώσεων που έχουν κριθεί καταχρηστικές και παράνομες από τα δικαστήρια. Κατάργηση των «ψιλών γραμμάτων» στις δανειακές συμβάσεις και δέσμευση του δανειολήπτη μόνο από ένα απλό και εύληπτο επιτόκιο.
8. Κατάργηση του αυθαίρετου τέλους 6 τοις χιλίοις και 12 τοις χιλίοις του ν. 128/75.
9. Απαγόρευση κατάσχεσης και πλειστηριασμού πρώτης κύριας κατοικίας μέχρι ορισμένου ύψους , εμβαδού και αντικειμενικής αξίας.
10. Ειδικά ευνοϊκά μέτρα για αποπληρωμή δανείων μέσα στην κρίση , με αύξηση των δόσεων ανοχής, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση ελάχιστης μηνιαίας δόσης, πάγωμα δόσεων κ.λπ., χωρίς επιβάρυνση των αρχικών συνολικά υπολογιζόμενων τόκων.
11. Ανάκτηση της δυνατότητας του δημοσίου να παρεμβαίνει στη χρηματοπιστωτική αγορά για τη διαμόρφωση της επιτοκιακής πολιτικής των τραπεζών»
Δ. ΤΣΑΚΝΙΑΣ Εν όψει της πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνέλθει μετά από 10 περίπου μέρες και στην οποία θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που συζητείται τώρα στις τοπικές επιτροπές , θα υπάρξει μια συνέντευξη Τύπου που θα γίνει μια συζήτηση για το πρόγραμμα και γενικότερα εφ΄ όλης της ύλης.
Δ. ΤΣΑΚΝΙΑΣ: Σε ότι αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΝ, του κόμματος ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ έκανε μια πρόταση, προκειμένου να διαμορφωθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δεν αποτελεί έναν μέσο όρο των απόψεων που έχουν αυτές οι δυνάμεις.
Δεν θέλω να επεκταθώ τώρα στο θέμα του πώς έχει διαρθρωθεί το πρόγραμμα. Θέλω μόνο να πω όσον αφορά στα ευρωπαϊκά ζητήματα, δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με την προγραμματική πρόταση του ΣΥΝ. Είναι στην ίδια γενική γραμμή. Τώρα αν κάποιες διατυπώσεις γέρνουν λίγο προς τα εδώ ή προς τα εκεί, δεν είναι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις Είναι στην ίδια γραμμή. Αυτά που λέει και το πρόγραμμα η συμβολή του ΣΥΝ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά έχουν γενικά γίνει δεκτά από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν διατυπωθεί στο προγραμματικό κείμενο. Θα είναι στο πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε την περίοδο μπροστά στις ευρωεκλογές και κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών και θα είναι και η πολιτική στην οποία θα δεσμευτούν οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα στην ευρωβουλή.
Δημοσιογραφικά μπορεί να υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που μπορεί να είναι έτσι ή αλλιώς. Αλλά τα κείμενα είναι σαφή και μια απλή σύγκριση πείθει γι αυτά που σας είπα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με την λογική αυτή αντιευρωπαϊστές είναι σήμερα 8 στα 10 ευρωπαϊκά κράτη. Διότι η μοναδική χώρα σήμερα που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι η Ελλάδα. Κάντε μια προσπάθεια δημοσιογραφικής έρευνας να δείτε πόσο σοβαρά υπόψη της λαμβάνει το Σύμφωνο Σταθερότητας η Γαλλία του δεξιού κ. Σαρκοζί πόσο σοβαρά το λαμβάνει υπόψη της η Ισπανία που προβλέπεται το επόμενο διάστημα να έχει πάνω από 10 μονάδες, η Ιρλανδία το μεγάλο οικονομικό θαύμα της Ευρώπης όπου έχει εκτοξευθεί το έλλειμμα. Όλοι οι άλλοι δηλαδή είναι αντιευρωπαϊστές εμείς μόνο έχουμε το μαράζι της τήρησης των κανόνων. Και εν τη αύτη περιπτώσει εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι η δογματική εμμονή σε κανόνες που είναι παράλογοι είναι μια καθαρά αντιευρωπαϊκή αντίληψη. Και πρέπει να καταλάβουμε σε αυτήν την χώρα τι σημαίνουν οι όροι και οι ετικέτες που προσπαθούμε να κολλήσουμε σε πολιτικές δυνάμεις. Πόσο φιλοευρωπαίοι είναι όλοι αυτοί που θα υποδεχτούν τον κ. Σολάνα και την παρέα του στο Στρασβούργο στην σύνοδο του ΝΑΤΟ για τα 60 χρόνια του; Και πόσο φιλοευρωπαίοι θα είμαστε όλοι εμείς που θα βρισκόμαστε έξω από την σύνοδο με τα κινήματα της Ευρώπης, για να υπερασπιστούμε μια διαφορετική πολιτική κόντρα στον Ατλαντισμό και στην ύπαρξη του ΝΑΤΟ. Πόσο συμβάλλει η ύπαρξη του ΝΑΤΟ σήμερα σε μια ανάπτυξη της Ευρώπης και της ηγεμονίας της στην παγκόσμια σφαίρα; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία θα πρέπει κάποιος να τα απαντήσει. Υπʼ αυτήν την έννοια το να στέκεται κανείς σήμερα δίπλα στις δυνάμεις της Ευρώπης που δεν είναι αμελητέες, στα κινήματα και στις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που προτείνουν μια διαφορετική πορεία για την Ευρώπη , είναι μια συνειδητή στάση υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού κεκτημένου το οποίο δεν είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα να μας επιβάλλεται. Περικοπές μισθών και συντάξεων και διάλυση του κοινωνικού κράτους. Αλλά είναι οι αγώνες των λαών της Ευρώπης και οι μεγάλες κατακτήσεις που κερδήθηκαν με θυσίες όλο το προηγούμενο διάστημα κι έχουν να κάνουν με τα δημοκρατικά δικαιώματα, με τις κοινωνικές κατακτήσεις, με το κοινωνικό κράτος που συρρικνώνεται από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όλο και περισσότερο και στην χώρα μας αλλά δυστυχώς και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και στην προγραμματική συμβολή του ΣΥΝ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρξει αναφορά αυτού που ονομάζουμε εμείς αναγκαίες τομές μεταρρυθμίσεις και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε αυτό που ονομάζεται σήμερα πράσινη ανάπτυξη να αποτελέσει το όχημα μέσω του οποίου θα ξεπεραστεί η κρίση, αμφιβάλλω. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη, πράσινη οικονομία και περιβαλλοντική πολιτική αν ταυτόχρονα δεν έχουμε στο μυαλό μας την σύγκρουση με πολύ μεγάλα και συγκεκριμένα συμφέροντα στην χώρα μας, που μολύνουν το περιβάλλον που οικειοποιούνται τους τελευταίους αδόμητους χώρους διότι αν δεν διακατέχεσαι από μία αντίληψη που εμείς την λέμε από τότε που συμμετέχουμε στα νέα κινήματα στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ «το Περιβάλλον και οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», δεν πρόκειται να κάνεις τίποτε περισσότερο από μια τρύπα στο νερό. Διότι είναι εύηχο να μιλάει κανείς για πράσινη ανάπτυξη αλλά όταν τα κινήματα συγκρούονται στον Ελαιώνα για να μην οικοδομήσει ένας μεγαλοεπιχειρηματίας ένα εμπορικό κέντρο 70.000 τμ τότε να κάνει την πάπια. Όταν τα κινήματα των πολιτών παλεύουν για να μη δημιουργηθούν εργοστάσια λιθάνθρακα σε όλη την χώρα. Όταν υπάρχει ένα τεράστιο κίνημα που αφορά την υπεράσπιση του περιβάλλοντος με πράξεις που είναι και μαχητικές πολλές φορές και συγκρούονται με όλα τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας. Πράσινη ανάπτυξη λοιπόν χωρίς σύγκρουση με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται το περιβάλλον δεν είναι πράσινη ανάπτυξη είναι «πράσινα άλογα».
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω αν είναι κουρασμένος ο πρωθυπουργός δεδομένου ότι είναι δύσκολο να κουραστεί κανείς όταν είναι κλεισμένος μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου ή στο σπίτι του ξέρω όμως σίγουρα ότι είναι κουρασμένοι οι πολίτες. Είναι κουρασμένοι από την εμμονή σε αντικοινωνικές, αντιλαϊκές επιλογές και πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ. κι όταν οι πολίτες κουράζονται και εξοντώνονται πια, όχι απλώς κουράζονται, από τις πολιτικές αυτές πρέπει να δοθεί μια διέξοδος. Και σε πρώτη φάση εν όψει των ευρωεκλογών που έχουμε μπροστά μας τίθεται ένα δίλημμα: Θα ενισχύσουμε τις «κουρασμένες πολιτικές» ή θα δώσουμε μια ελπίδα αλλαγής του τοπίου, μια ριζοσπαστική διέξοδο; Και το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι ή μια από τα ίδια ή αλλαγή σελίδας. Κι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρώτο βήμα για την αλλαγή σελίδας.
Τώρα σε σχέση με τις διπλές εκλογές δεν θα το αποφασίσουμε εμείς όπως πολύ καλά γνωρίζετε. Έχω όμως την αίσθηση, το έχω ξαναπεί θα το επαναλάβω για μια ακόμα φορά, είναι ειλικρινής ο πρωθυπουργός ότι λέει ότι δεν τις σκέφτεται. Να σκεφτεί δηλαδή μια εκλογική αναμέτρηση που θα τον στείλει μια ώρα αρχύτερα στο σπίτι του; Δεν θα το κάνει. Το ερώτημα όμως δεν είναι ποιος θα μας κυβερνά αλλά με ποιο πολιτικό πρόγραμμα τι είδους διακυβέρνηση θα έχουμε. Και την απάντηση αυτή οφείλει να την δώσει ο λαός οφείλει όμως να δώσει κι ένα δείγμα γραφής το λαϊκό κίνημα μέσα από τις αντιστάσεις μέσα από τις κινητοποιήσεις και για μας, ένα σημαντικό πρόκριμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η απεργία στις 02 Απρίλη. Η σημαντική συμμετοχή του κόσμου, των εργαζόμενων, της νεολαίας, στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται θα είναι μια σημαντική απάντηση στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο στην κριτική της κας Παπαρήγα. Θα ήθελα πραγματικά να κρίνουν οι πολίτες, ο κόσμος της Αριστεράς που αντιλαμβάνεται ότι σ΄ αυτές τις συνθήκες ένα κομμάτι της Αριστεράς αντί να επιτίθεται στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση που συνηγορεί στις ίδιες πολιτικιές, επιτίθεται στην άλλη Αριστερά. Ας κρίνουν την κα Παπαρήγα οι φίλοι της. Τα μέλη του ΚΚΕ πιστεύουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζονται αυτή την τακτική, αυτή τη στρατηγική.
Εμείς, ιδίως όσο πλησιάζουμε στην εκλογική αναμέτρηση, έχουμε πολλά βέλη στη φαρέτρα μας για τις δύο κυρίαρχες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος. Δεν θα ασχοληθούμε με το να επιτιθέμεθα ή να απαντάμε στις μονότονες και διαρκείς πια κουραστικές πια επιθέσεις που δεχόμαστε από την κα Παπαρήγα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επειδή παρακολουθείτε την Αριστερά χρόνια, θα γνωρίζατε ότι η μόνη πολιτική δύναμη η οποία τόλμησε να υψώσει τη φωνή της σ ΄ έναν καταιγισμό της προ Ολυμπιακής περιόδου, όπου όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ριζοσπαστική Αριστερά. ..
Να κάνετε μια δημοσιογραφική έρευνα και να δείτε πόσες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες στους οποίους αναφέρεστε ακόμα και σήμερα στην Ελευσίνα για άλλες εγκαταστάσεις,. διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην πέφτετε κι εσείς θύμα της παραπληροφόρησης που εντέχνως προσπάθησαν -αλλά προφανώς ατυχώς- να στήσουν την περίοδο εκείνη της μεγάλης σύγκρουσης στο ΣτΕ μηχανισμοί που είχαν να κάνουν και με το δήμαρχο της Αθήνας και με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και δυστυχώς είχαν την έμπρακτη βοήθεια και στήριξη συναδέλφων σας οι οποίοι βεβαίως σήμερα σιωπούν για την εξέλιξη, αυτοί οι γίγαντες της αθλητικής δημοσιογραφίας που συνεχώς μας κατήγγειλαν και σήμερα σιωπούν.
Άρα λοιπόν τα παράσημα τα δικά μας, στα κινήματα και στους αγώνες για το περιβάλλον, είναι τόσα πολλά που δεν είναι ανάγκη εδώ σήμερα να σας τα καταθέσω. Η κοινωνία γνωρίζει ότι πίσω από κάθε διεκδίκηση, πίσω από κάθε κίνημα πολιτών, πίσω από κάθε ενεργή αντιπαράθεση στην κοινωνία για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων, βρίσκονται οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
To Γραφείο Τύπου