Γιατί,
4 δισεκατομμύρια ? κέρδη το 2008 για τους μεγαλοκαρχαρίες της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, της EUROBANK, της ALHA BANK, της ΠΕΙΡΑΙΩΣ, της MARFIN και της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ.
Τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε με τραγικό τρόπο, χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται, εξαναγκάζονται σε άθλιες συνθήκες εργασίας, με μειωμένη απασχόληση, με ελαστικές μορφές εργασίας και μισθούς πολύ κάτω από τα όρια της φτώχιας. Μάλιστα, οι ίδιες οι τράπεζες, με πρωτοστατούσα την "ΕΘΝΙΚΗ", χρησιμοποιούν τις ελαστικές μορφές εργασίας ως έναν επιπλέον τρόπο να θησαυρίζουν. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων τους είναι "ενοικιαζόμενοι", στερώντας τους έτσι συνδικαλιστικά, μισθολογικά και άλλα εργασιακά δικαιώματα, μετατρέποντάς τους σε εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας, κάτι σαν την Κ. Κούνεβα (σε κάπως καλύτερη κατάσταση).
Τις δύσκολες μέρες της κρίσης που οι ίδιοι προκάλεσαν με συνδρομή των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με μοναδική σκέψη τη διατήρηση των αντικοινωνικών-ληστρικων κερδών τους, σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους:
Οι Λάτσηδες, οι Βαρδινογιάννηδες, οι Βγενόπουλοι και λοιποί, κάθε άλλο παρά τεθλιμμένοι συγγενείς, δεν ήταν ποτέ χρήσιμοι ούτε για την οικονομία, ούτε πολύ περισσότερο για την κοινωνία.
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη δημιουργία ενός τραπεζικού πόλου υπό δημόσιο έλεγχο, για τις ανάγκες της κοινωνίας και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας:
"Κάνουμε σήμερα κατάληψη στην Εθνική Τράπεζα γιατί δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες εμφανίζουν κέρδη δισεκατομμυρίων, ο κόσμος στενάζει, τα νοικοκυριά στενάζουν από τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια, αυτές παίρνουν 28 δις και δεν δίνουν το χρήμα σε δάνεια με χαμηλά επιτόκια.
Εάν οι μέτοχοι που κέρδισαν δισεκατομμύρια από κέρδη δεν θέλουν να δώσουν χρήματα για να αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιο, τότε οι τράπεζες πρέπει, με στοχευμένες πολιτικές κινήσεις, να περάσουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου.
Απαιτούμε την άμεση επανεθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας ώστε, μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, να δημιουργηθεί ένας δημόσιος πυλώνας που θα κατευθύνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα προς όφελος των δανειοληπτών, προς όφελος της κοινωνίας.
Φτάνει πια με αυτή τη βία των τραπεζών στην ελληνική κοινωνία. Φτάνει πια μ΄ αυτή τη βία των τραπεζών απέναντι στο εισόδημα του χαμηλόμισθου, του συνταξιούχου, του εργαζομένου.
Πρέπει κάποια στιγμή να αντιδράσουμε και η ώρα είναι τώρα πριν είναι πολύ αργά."
To Γραφείο Τύπου