Η περιοχή της Κινέτας και των Αγίων Θεοδώρων, αποτελούν πλέον μόνιμο τόπο κατοικίας, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια ο μόνιμος πληθυσμός να έχει πολλαπλασιασθεί. Την καλοκαιρινή περίοδο με την άφιξη στις περιοχές αυτές αυτών που τις επιλέγουν για παραθερισμό ο πληθυσμός αυξάνει σημαντικά.
Οι περιοχές αυτές όμως, για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με σεβασμό στο περιβάλλον και με βιώσιμο τρόπο, χρειάζεται άμεσα να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα της υδροδότησής τους.
Η Κινέτα στο μεγαλύτερο μέρος της δεν έχει δίκτυο ύδρευσης, το όποιο δε τμήμα της υδροδοτείται, τροφοδοτείται από υφάλμυρο νερό. Στους Αγίους Θεοδώρους η έλλειψη νερού είναι μεγάλη, ο δε υδροφόρος ορίζοντας έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Η ΕΥΔΑΠ είχε προχωρήσει στην επεξεργασία μελέτης χωροθέτησης για την υδροδότηση των δυο αυτών περιοχών, όμως τον Ιούλιο του 2002 η επεξεργασία αυτή ανεστάλη.
Η Λειψυδρία σήμερα απειλεί και τις δυο περιοχές, ενώ οι υπάρχουσες ήδη γεωτρήσεις υφάλμυρου νερού οδηγούν στην εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα. Οι αυξανόμενες ανάγκες της περιοχής δεν μπορούν να λυθούν από τις προσπάθειες της ΔΕΥΜ του Δήμου Μεγαρέων μέσω των υφάλμυρων γεωτρήσεων.
Η ΕΥΔΑΠ πρέπει σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαρέων και Αγ. Θεοδώρων να προχωρήσει σε επεκτάσεις του δικτύου της, συμβάλλοντας έτσι στην άμεση και με προοπτική λύση του προβλήματος.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Θεωρείται ότι η υδροδότηση μιας ταχείας αναπτυσσόμενης περιοχής με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους μπορεί να γίνεται μέσω γεωτρήσεων που προμηθεύουν υφάλμηρο και χωρίς καμία υγειονομική εγγύηση νερό;
2. Γιατί ανεστάλησαν όλες οι μελέτες χωροθέτησης κατασκευής των αναγκαίων υποδομών για την υδροδότηση των περιοχών από την ΕΥΔΑΠ;
3. Σχεδιάζεται η επέκταση του Δικτύου της ΕΥΔΑΠ στην Κινέτα και στους Αγίους Θεοδώρους; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους;
Ο ερωτών βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ