«Βάσει των μέτρων έκτακτης ανάγκης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων για το 2008, η Επιτροπή έθεσε στη διάθεση της Ελλάδας πρόσθετη συνεισφορά ύψους 505.530 ευρώ, προκειμένου να αυξήσει τη συνολική ικανότητα στέγασης των αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό της Πάτρας». Αυτό απαντά ο Επίτροπος Μπαρρό, αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του αναφερόταν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε καταυλισμό Αφγανών μεταναστών και προσφύγων στην Πάτρα, στον οποίο διαμένουν σε περίπου 2000 άνθρωποι εδώ και μία δεκαετία και στερείται οποιασδήποτε υποδομής και ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει αν ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Πάτρα είναι επιλέξιμο για κοινοτική συγχρηματοδότηση.
Ο Επίτροπος Μπαρρό στην απάντησή του τονίζει ότι: «H Επιτροπή θεωρεί ότι ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων είναι επιλέξιμο για συγχρηματοδότηση βάσει του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων (EΤΠ). Ωστόσο, το ποσό και η μορφή της χρηματοδότησης εξαρτώνται από τα εθνικά ετήσια προγράμματα των κρατών μελών, δεδομένου ότι η επιλογή των σχεδίων βάσει του ΕΤΠ είναι στην αποκλειστική τους ευθύνη. Τα ετήσια προγράμματα του ΕΤΠ 2007 και 2008 για την Ελλάδα προβλέπουν τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης υπέρ των κέντρων υποδοχής και των εγκαταστάσεων στέγασης για τους αιτούντες άσυλο. Συγκεκριμένα, βάσει των μέτρων έκτακτης ανάγκης του ΕΤΠ για το 2008, η Επιτροπή έθεσε στη διάθεση της Ελλάδας πρόσθετη συνεισφορά ύψους 505.530 ευρώ, προκειμένου να αυξήσει τη συνολική ικανότητα στέγασης των αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό της Πάτρας.»
Όσον αφορά στην εφαρμογή στην Ελλάδα της Οδηγίας 2004/83 για θέσπιση ελαχίστων απαιτήσεων για την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως προσφύγων ή ως προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας για άλλους λόγους, η Επιτροπή επισημαίνει ότι: «Η οδηγία ελάχιστων απαιτήσεων θεσπίζει το ελάχιστο επίπεδο δικαιωμάτων και παροχών που πρέπει να χορηγούνται στους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι χαίρουν διεθνούς προστασίας (καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας) σε κράτος μέλος. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχουν στο συγκεκριμένο καταυλισμό υπήκοοι τρίτων χωρών στους οποίους οι ελληνικές αρχές να έχουν χορηγήσει καθεστώς προστασίας».
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν δυνατότητες συγχρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια για να βελτιωθεί η απαράδεκτη και πολλαπλά επιζήμια κατάσταση. Τί περισσότερο περιμένουν οι ελληνικές αρχές για να δράσουν;»
To Γραφείο Τύπου