Στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο φέρνει με ερώτηση -παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, το ζήτημα της προσπάθειας κατοχύρωσης στην Κίνα ονομασίας παρόμοιας με ευρωπαϊκή Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής επικαλείται καταγγελία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας Κρήτης, σύμφωνα με την οποία, μετά από έρευνα που διεξήγαγε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Πεκίνο, κινεζική εταιρεία ζητά να κατοχυρώσει ως δικαιούχος το εμπορικό σήμα "SΙΤΙΑ" για ελαιόλαδο και άλλα εδώδιμα έλαια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
"Κινεζική εμπορική επιχείρηση κατέθεσε προς τις κινεζικές αρχές αίτηση κατοχύρωσης εμπορικού σήματος ελαιολάδου όμοιου με υπάρχον εμπορικό σήμα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Συγκεκριμένα, η κινεζική εταιρεία Weihai Fangzheng International Personnel Technical & Cooperative Co., με έδρα την πόλη-λιμένα Weihai της επαρχίας Shandong, έχει καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος «SΙΤΙΑ», με λατινικούς χαρακτήρες, στη Λ.Δ.Κ. για ελαιόλαδο και άλλα εδώδιμα έλαια. Το εμπορικό σήμα "ΣHTΕΙA" έχει κατοχυρωθεί με βάση τον Κανονισμό του Συμβουλίου 510/2006 ως προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.
Είναι η Επιτροπή ενήμερη για την προσπάθεια αντιποίησης του σήματος από εμπορική εταιρία σε τρίτο κράτος; Με ποιον τρόπο προτίθεται να παρέμβει προς τις κινεζικές αρχές για να προστατεύσει την κατοχυρωμένη αυτή γεωγραφική ένδειξη; Δεδομένης της προστασίας που παρέχει το άρθρο 13 του ανωτέρω κανονισμού, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής σε διεθνές επίπεδο για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της συμφωνίας TRIPS του 1994 για να αποφευχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα;"
To Γραφείο Τύπου