«Ο ποταμός Ευρώτας μετά την Σπάρτη υπάρχει κίνδυνος να μην ανταποκριθεί στους στόχους της οδηγίας πλαίσιο για το νερό.. συνεπώς οι ελληνικές αρχές έχουν την υποχρέωση να λάβουν τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο του σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης αυτού του ποταμού». Αυτό απαντά ο Επίτροπος για το Περιβάλλον Στ. Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του αναφερόταν σε μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης σύμφωνα με την οποία ο βιολογικός καθαρισμός της Σπάρτης μολύνει τον ποταμό Ευρώτα, στις όχθες του έχουν συσσωρευτεί στερεά απόβλητα και ζητούσε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την προστασία του ποταμού. Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτούσε επίσης αν ο Ευρώτας συμπεριλαμβάνεται στην οριζόντια διαδικασία επί παραβάσει που έχει κινήσει η Κομισιόν εναντίον της Ελλάδας για μη εφαρμογή της Οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα και της Οδηγίας 2006/12 για τα στερεά απόβλητα.
Ο κ. Δήμας, στην απάντησή του, αποκαλύπτει την ολιγωρία των ελληνικών αρχών: «Η Επιτροπή δρομολόγησε … διεργασία παράβασης για μη κοινοποίηση των προγραμμάτων παρακολούθησης όλων των ποταμίων λεκανών, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρώτα, όπως προβλέπεται στα άρθρα 8 και 15 της οδηγίας πλαίσιο για το νερό. Η έκθεση έπρεπε να έχει υποβληθεί το Μάρτιο του 2007 και ακόμα δεν έχει παραληφθεί.»
Επίσης, ο Επίτροπος για το περιβάλλον τονίζει ότι: «Η Επιτροπή έχει υπόψη τα προβλήματα ρύπανσης του ποταμού Ευρώτα. Στην ανάλυση των πιέσεων και των επιπτώσεων … οι ελληνικές αρχές διαπιστώνουν ότι ο ποταμός Ευρώτας μετά από τη Σπάρτη υπάρχει ο κίνδυνος να μην ανταποκριθεί στους στόχους της οδηγίας πλαίσιο για το νερό. Στην έκθεση εντοπίζονται ως κύριες πιέσεις οι εναποθέσεις αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, η δημιουργία και οι χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων. Συνεπώς, οι ελληνικές αρχές έχουν την υποχρέωση να λάβουν τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο του σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης αυτού του ποταμού …. Σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία τα σχέδια διαχείρισης των ποταμίων λεκανών και τα προγράμματα λήψης μέτρων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2009. Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τα επόμενα στάδια της εφαρμογής της οδηγίας πλαίσιο για το νερό ώστε να διασφαλισθεί ότι οι ελληνικές αρχές θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.»
Όσον αφορά στην εφαρμογή της Οδηγίας για τα στερεά απόβλητα, ο κ.Δήμας, στην απάντησή του επισημαίνει ότι: «Σε ό,τι αφορά την οριζόντιου χαρακτήρα υπόθεση παράβασης σχετικά με τη μη λήψη και τη μη εφαρμογή κατάλληλων νομοθετικών μέτρων από μέρους της Ελλάδας για την διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, πρέπει να τονιστεί ότι η υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου και ότι εισέτι δεν έχει εκδοθεί αντίστοιχη δικαστική απόφαση. Η περίπτωση του Ευρώτα δεν είχε χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα στο πλαίσιο της ως άνω οριζόντιου χαρακτήρα υπόθεσης. Είναι προφανές ότι η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να κινήσει χωριστές διαδικασίες παράβασης για κάθε επιμέρους περίπτωση διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων.
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:
"Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές αρχές, αντί να περιμένουν την επόμενη καμπάνα της Κομισιόν από το στόμα του κ. Δήμα, οφείλουν να εντάξουν αμέσως στο ΕΣΠΑ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την απορρύπανση και την αειφόρο διαχείριση του Ευρώτα. Το ιστορικό ποτάμι αντί για εστία εντεινόμενης ρύπανσης μπορεί να γίνει πόλος τοπικής ανάπτυξης. Αυτά που λείπουν είναι η πολιτική βούληση και το σχέδιο των αρμοδίων. Εμείς, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, θα επιμείνουμε."
To Γραφείο Τύπου