Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον και την Οικολογία παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας , η Ελ. Πορτάλιου, εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαγγ. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος και Οικολογίας.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν και πήραν το λόγο εκπρόσωποι κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων . Συγκεκριμένα ο Ν. Χαραλάμπίδης Green Peace, ο Κάππας Ξενοφώντας Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία, Χωματίδης Δημήτρης Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Θοδότα Νάτσου WWF, Καλιαμπέτσος Γιώργος εκπρόσωπος της ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Κρείττων Αρσένης Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
«Ο Ν. 3208/03 για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί σήμερα το εργαλείο λεηλασίας του.
Και αποτελεί οξύμωρο σχήμα, η ΝΔ να τον εφαρμόζει ασμένως όταν τον κατήγγελλε ως αντισυνταγματικό κατά την ψήφισή του, το δε ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει σήμερα την Ν.Δ. γιατί τον εφαρμόζει.
Εκατομμύρια στρέμματα ? και δασικών εκτάσεων αποχαρακτηρίζονται τόσο με τις πράξεις των αρμοδίων υπηρεσιών όσο και με τις επεκτατικές οριοθετήσεις που υλοποιεί η Κτηματολόγιο Α.Ε.
Ζητάμε την άμεση απόσυρσή του».
«Ως Θεματική: Πόλη, Οικολογία, Περιβάλλον εργαστήκαμε για το οικολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος, στη βάση της αντίληψης ότι η οικολογία δεν αποτελεί μια εξωτερική συνιστώσα στην προσέγγιση της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού αλλά συγκροτεί μαζί τους μια ενιαία θεωρητική και πρακτική ενότητα για την προσέγγιση του προτύπου παραγωγής και κατανάλωσης καθώς και των σχέσεων παραγωγής και των παραγωγικών δυνάμεων.
Η παγκόσμια κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι ταυτόχρονα οικονομική, κοινωνική και οικολογική και η διέξοδος από τη σκοπιά της οικολογικής ριζοσπαστικής αριστεράς πρέπει να δώσει απαντήσεις που αφορούν ταυτόχρονα την επιβίωση των ανθρώπων και του πλανήτη.
Μια δεύτερη προσέγγιση του θέματος που συζητάμε αφορά στη σημασία που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στους κοινωνικούς αγώνες, τα κινήματα πολιτών και τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ για τη σωτηρία της φύσης από την καταστροφική επέμβαση της αγοράς και του κέρδους. Μετέχουμε ενεργά στα κινήματα, σεβόμενοι την αυτονομία τους και χαιρόμαστε που πολλαπλασιάζονται πανελλαδικά κατακτώντας μικρές και μεγάλες νίκες».
“Σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, βιώνουμε μια πρωτοφανή σε μέγεθος και διάρκεια οικολογική κρίση, με αιχμή την κλιματική αλλαγή.
Ο χαρακτήρας και το μέγεθος της οικολογικής κρίσης οφείλεται στο καπιταλιστικό πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, που στηρίζεται στην απεριόριστη συσσώρευση του κεφαλαίου και στη ληστρική εκμετάλλευση της φύσης, που παροξύνθηκε, τις τελευταίες δεκαετίες, με τη νεοφιλελεύθερη κατάργηση οποιασδήποτε ρύθμισης και την απόλυτη κυριαρχία της αγοράς.
Για εμάς, για την οικολογική ριζοσπαστική αριστερά, η κρίση και η γενικότερη απονομιμοποίηση του νεοφιλελευθερισμού ανοίγει το δρόμο για αναζήτηση πειστικών απαντήσεων σε συγκεκριμένα αλλά και θεμελιώδη ζητήματα:
«Τι παράγουμε και πώς το παράγουμε. Πώς διανέμουμε τον παραγόμενο πλούτο και τι καταναλώνουμε. Πώς αναπαράγουμε την κοινωνία μας και τους εαυτούς μας. Πώς προστατεύουμε και αξιοποιούμε δημιουργικά το περιβάλλον. Πώς αποκτούμε, αναπτύσσουμε και χρησιμοποιούμε τη γνώση προς όφελος της κοινωνίας συνολικά. Πώς ορίζουμε το δημόσιο χώρο και τα συλλογικά αγαθά.» κ.ά.
Σαν πρώτιστο στόχο ορίζουμε τη ριζική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της κοινωνίας μας υπό τις αρχές της αειφορίας και της σύμμετρης ανάπτυξης. Σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και υπό παραγωγικές σχέσεις που θα γέρνουν διαρκώς την πλάστιγγα προς όφελος της δημιουργικής εργασίας.
Διεκδικούμε:
• Την απόλυτη εναρμόνιση των οικονομικών δραστηριοτήτων με την προτεραιότητα του σεβασμού και της διαρκούς βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος.
• Τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα, την ισόρροπη οργάνωση και την ήπια κλίμακα της ανάπτυξης, σε αντιστοιχία με το πλουτοπαραγωγικό δυναμικό κάθε περιοχής και συνυπολογίζοντας τον πεπερασμένο χαρακτήρα των τοπικών πόρων.
H ανάπτυξη που προτείνουμε προϋποθέτει ευρύτατη κοινωνική συμφωνία, δημοκρατική συμμετοχή και τον διαρκή έλεγχο. Προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό πολιτικό συσχετισμό από τον σημερινό.
Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων ενημέρωσης ώστε να δίνεται στους πολίτες να παίρνουν ουσιαστικό μέρος στις αποφάσεις.
Με έμφαση στη θεσμική και δημοκρατική θωράκιση του περιβάλλοντος και την ουσιαστική αποκέντρωση και ενίσχυση της δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες.
Η περιβαλλοντική πολιτική της ΝΔ ως σύντομο ανέκδοτο
Αναμφίβολα, η περιβαλλοντική πολιτική των πρόσφατων κυβερνήσεων της ΝΔ έχει παροξύνει τα χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα. Η ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών και τομέων και οι σκανδαλωδώς προνομιακές ρυθμίσεις υπέρ του μεγάλου κατασκευαστικού και κτηματομεσιτικού κεφαλαίου, απέδωσαν περισσότερα «μεγάλα έργα» σε βάρος του περιβάλλοντος και οδήγησαν σε κατασπατάληση των φυσικών πόρων και των δυνατοτήτων της τοπικής ανάπτυξης.
Υπάρχει απουσία οποιουδήποτε ελέγχου της βιομηχανικής παραγωγής. Καταγράφεται αποτυχία ακόμη και στην τήρηση των μηχανισμών και στόχων του Κιότο. Υπάρχει ηθελημένη απραξία ή και εγκληματικές θεσμικές παρεμβάσεις όσον αφορά τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος
• Συνεχίζεται η παραχώρηση δημόσιου φυσικού πλούτου σε μεγαλοεπιχειρηματίες και την εκκλησία.
• Η χωροταξική πολιτική της ΝΔ, αποτελεί μια νέα γενικευμένη επίθεση στο φυσικό περιβάλλον.
• Υπάρχει πλήρης απαξίωση των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών.
Ποια «πράσινη ανάπτυξη» προτείνει το ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση διαμόρφωσε το εχθρικό προς το περιβάλλον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διατηρεί και επαυξάνει η ΝΔ.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ επικαλείται την «πράσινη ανάπτυξη»…
Σε ένα εκτεταμένο «κείμενο διαλόγου» γεμάτο γενικόλογες εξαγγελίες, το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν αναζητεί τα αίτια που οδήγησαν στη σημερινή περιβαλλοντική κρίση, αλλά επιμένει «αντιπεριβαλλοντικά» σε μεγάλα και κρίσιμα θέματα. Tο ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται το Νόμο 3208/03, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «δασοκτόνο» και ζητά την απόσυρσή του.
• Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην επιλογή των μεγάλων φραγμάτων, αποδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις τη χρήση του λιθάνθρακα για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών.
• Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση προωθούν το real estate στους δημόσιους πράσινους χώρους των πόλεων .Το ΠΑΣΟΚ προώθησε τις επενδύσεις του μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου στον τουρισμό και τα γήπεδα γκολφ.
Το όραμα για την «πράσινη ανάπτυξη» του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μόνο στα χαρτιά, είναι μια «σημαία ευκαιρίας»... ΣΥΡΙΖΑ: Λέμε ναι στον οικολογικό μετασχηματισμό, όχι στον "πράσινο καπιταλισμό"
Απʼ αυτή τη στρατηγική μας θέση, τοποθετούμαστε κριτικά απέναντι στην πολιτική της λεγόμενης πράσινης οικονομίας και του φερόμενου ως «πράσινου new deal», που προβάλλονται σήμερα, από σημαντικό τμήμα του πολιτικού φάσματος που εκτείνεται από τα πράσινα και σοσιαλδημοκρατικά έως τα δεξιά κόμματα.
Δηλαδή μας προτείνουν μια λύση με επέκταση της αγοράς στις πιο ζωτικές μας ανάγκες (πχ. ποιότητα ατμόσφαιρας, διατροφής, νερού κ.λπ.) και πιο εκτεταμένη μετατροπή της φύσης σε εμπόρευμα ώστε να μπορεί να είναι διαχειρίσιμη από τις αγορές.
Αν δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αν δεν εφαρμοστούν οι αρχές της οικονομίας των συλλογικών αναγκών και του δημόσιου χώρου, και αντίθετα αν κυριαρχεί η προτεραιότητα του κέρδους, τότε δεν μπορεί να υπάρξει καμία πράσινη οικονομία.
Η «πράσινη οικονομία» μπορεί να αποτελέσει ένα όχημα ριζικού μετασχηματισμού της οικονομίας, μπορεί όμως να αποτελέσει και τη νέα μεγάλη φούσκα ενός «περιβαλλοντικά ευαίσθητου» καπιταλισμού και αιτία της επόμενης κρίσης.
Για εμάς είναι στοίχημα της κοινωνίας, των πολιτών και των κινημάτων ποιος από τους δύο δρόμους τελικά θα ακολουθηθεί.
Σαν ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτουμε μια συγκροτημένη και μακράς πνοής αντίληψη για την «οικονομία των αναγκών», της οποίας το ένα σκέλος αφορά ακριβώς την ανάγκη σεβασμού του περιβάλλοντος και την πολιτική μας πρόταση για ένα συνολικό «οικολογικό μετασχηματισμό» της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Η δική μας αντίληψη για την πράσινη προσέγγιση της οικονομίας αποκτά διαφορετικό νόημα από την πράσινη οικονομία της αγοράς καθώς αποτελεί το εργαλείο για τον ριζικό οικολογικό μετασχηματισμό του συνόλου της οικονομίας (παραγωγή, διανομή, κατανάλωση) και των παραγωγικών δραστηριοτήτων και κλάδων, με τη δημιουργία στο εσωτερικό τους νέων εξειδικεύσεων και θέσεων εργασίας με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος
Αυτή η πράσινη προσέγγιση της οικονομίας ενισχύει την τοπική διάσταση. Δίνει έμφαση στα τοπικά προϊόντα και εξειδικεύσεις και έτσι δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης στην περιφέρεια, που σήμερα δοκιμάζεται.
Μας ενδιαφέρει ουσιαστικά και η άμεσα κοινωνική διάσταση που αφορά τους όρους με τους οποίους παράγονται τα «πράσινα» προϊόντα, τις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, το πλεόνασμα και τη διανομή του.
Θεωρούμε αναγκαίες προϋποθέσεις και ρήτρες, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ποιότητα των θέσεων εργασίας, που θα ενσωματώνουν μηχανισμούς διάχυσης στην κοινωνία των θετικών αποτελεσμάτων που θα παράγουν.
Ο οικολογικός μετασχηματισμός δεν ταυτίζεται πλήρως με τον κοινωνικό, αλλά συνδέονται. Και ακριβώς, στόχος δικός μας είναι η σύνδεση αυτή να γίνεται ολοένα και πιο βαθιά και ουσιαστική.
Η συγκυρία μοιάζει κρίσιμη
Σήμερα, σε καθεστώς κρίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο οι οικολογικές ανησυχίες της κοινής γνώμης να «παραμεριστούν». Ιδιαίτερα πχ. σε τομείς όπως η οικοδομή και ο τουρισμός –που συνεισφέρουν δυσανάλογα στην οικονομία της Ελλάδας– μπορεί οι κάθε είδους επεκτατικές πιέσεις και αυθαιρεσίες να αποκτήσουν μεγαλύτερη ένταση.
Ανάπτυξη με επίκεντρο το περιβάλλον
Εμείς θεωρούμε ότι η διοχέτευση δημόσιων πόρων στην περιβαλλοντική προστασία και διαχείριση μπορεί να έχει θετικές μακροχρόνιες επιδράσεις στην οικονομία και να αποτελέσει εργαλείο υπέρβασης της κρίσης του σημερινού μοντέλου.
Η ανάπτυξη με επίκεντρο το περιβάλλον δημιουργεί σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας και συμβάλλει ταυτόχρονα στην αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών αλλά και στον κοινωνικό έλεγχο της ανάπτυξης.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για άμεσες προσλήψεις σε «πράσινες» θέσεις εργασίας και σε «πράσινες» ειδικεύσεις που θα έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την κοινωνία συνολικά: δασοπροστασία, φύλαξη προστατευόμενων περιοχών, ανακύκλωση, τεχνολογίες και εφαρμογές εξοικονόμησης και ΑΠΕ κ.ά.
Αναγκαία σε αυτή την κατεύθυνση είναι η γενναία αναδιανομή πιστώσεων προς τις δημόσιες υπηρεσίες μαζί με τη λειτουργική αναδιάρθρωση και αναβάθμισή τους για την ουσιαστική εξυπηρέτηση των κοινωφελών σκοπών τους.
Ιδιαίτερα όσον αφορά το ΕΣΠΑ, είναι αναγκαίος ο αναπροσανατολισμός των περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ώστε να ενσωματώσουν ουσιαστικά την περιβαλλοντική διάσταση και να μην εξαντλούνται οι διαθέσιμοι πόροι σε αναθέσεις τεχνικών έργων αμφίβολης ή και αρνητικής οικολογικής αξίας.
Ως ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε:
- μαζί με τα κινήματα και τις οργανώσεις των πολιτών
Οι αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών που αναπτύσσονται γύρω από διάφορα θέματα δίνουν ελπίδα για τη συνειδητοποίηση και την υπέρβαση της οικολογικής κρίσης. Η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οργανικό τμήμα αυτών των κινημάτων και, με σεβασμό στην αυτονομία τους, αλληλεπιδρά και ανιχνεύει νέους τρόπους πάλης και αγώνα, νέες διεκδικήσεις και αιτήματα.
Τα κινήματα των πολιτών έχουν φτάσει να καλύπτουν το κενό το οποίο αφήνει η πολιτεία. Επενδυτές έφτασαν να φοβούνται τις τοπικές αντιδράσεις και τις δικαστικές επιπλοκές, ενώ είχαν πάψει να σέβονται τους θεσμούς της κρατικής μηχανής για την πόλη και το περιβάλλον.
Οι αντιστάσεις των πολιτών είναι θετικές για την κοινωνία και την πρόοδο. Συμβάλλουν στην αλλαγή στρατηγικής και στη δημιουργία αξιόπιστων περιβαλλοντικών και πολεοδομικών θεσμών ελέγχου.
- με παρεμβάσεις στη Βουλή
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματοποιήσει σειρά παρεμβάσεων για συγκεκριμένα περιβαλλοντικά θέματα, και με τη μορφή ερωτήσεων, και με την οργάνωση της διαβούλευσης με κοινωνικούς, επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς: για τον «αειφορικό» ενεργειακό σχεδιασμό, για τη λειψυδρία, την αγροτική παραγωγή, τις περιουσίες της Εκκλήσιας, τη δασοπροστασία και τα μεγάλα πάρκα της Αθήνας, για τα χωροταξικά πλαίσια και την προστασία της φύσης κ.ά.
Έχουμε δώσει, μαζί με άλλους φορείς, τη μάχη για την υπεράσπιση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος και γενικότερα της υπεράσπισης και αναβάθμισης των δημόσιων θεσμών πολιτικής και ελέγχου για το περιβάλλον.
Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε εδώ και χρόνια προτείνει τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, αρκεί αυτό να αποτελέσει κεντρικό όργανο για τη διαμόρφωση πολιτικής για τη χωροταξία και το περιβάλλον, όχι μια αποδυναμωμένη υπηρεσία, χωρίς πολιτική βούληση και υποστήριξη, «στη γωνία» των εκάστοτε de facto κυβερνητικών προτεραιοτήτων.
- στην Ευρώπη και τον κόσμο, μαζί με τις δυνάμεις των φόρουμ και της αριστεράς
Το οικολογικό ζήτημα είναι οικουμενικό, αφορά ολόκληρο τον πλανήτη – αν και πλήττει δυσανάλογα τις κοινωνίες εκείνες που ευθύνονται λιγότερο για την περιβαλλοντική κρίση, τους φτωχούς και τους κατοίκους του παγκόσμιου «Νότου».
Συνεργαζόμαστε σε κοινές πρωτοβουλίες και αγώνες με δυνάμεις στα Κοινωνικά Φόρουμ και τα κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς και οικολογίας διεθνώς, και διεκδικούμε:
- Μια νέα διεθνή σύμβαση, για την μετα-Κιότο εποχή, με υψηλούς και δεσμευτικούς στόχους, σύμφωνα με τα πορίσματα της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές.
- Αυστηρή ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία που θα αποτρέπει την επέκταση της κερδοσκοπικής σφαίρας στη φύση και θα κατανείμει αναλογικά και δίκαια τις επιβαρύνσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
- Θεσμοθέτηση ισότιμων διαπεριφερειακών πολιτικών και θεσμών με περιβαλλοντικό αντικείμενο, ώστε να διασφαλίζεται η ειρηνική συνεργασία και η κοινή προσπάθεια των λαών για την αντιμετώπιση των οικολογικών προκλήσεων.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε πως αν ανατραπεί η πρωτοκαθεδρία του κέρδους, είναι δυνατή μια άλλου τύπου ανάπτυξη, συμβατή με τη φύση, που σέβεται και βελτιώνει διαρκώς το φυσικό περιβάλλον.
Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε μαζί με τα κινήματα των πολιτών και τους ενεργούς επιστημονικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς.
Σε αυτή τη μάχη, μια μάχη για τη ζωή, θα βρεθούμε ελπίζουμε στο μέλλον με περισσότερους πολίτες και άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Είναι ιδιαίτερα ουσιαστική η συζήτησή μας κι ο διάλογος που ανοίγουμε με ΜΚΟ. Με την ευκαιρία να πω, μιας και βλέπω μαζί μας τον εκπρόσωπο της Greenpeace τον κ. Χαραλαμπίδη, ότι κατά την άποψή μου δεν έχω ακούσει το τελευταίο διάστημα πιο κόκκινο σύνθημα από αυτό που βγήκε από μια πράσινη περιβαλλοντική οργάνωση την Greenpeace. Δηλαδή το: « αν ο πλανήτης ήταν τράπεζα θα τον είχατε σώσει». Ένα σύνθημα που νομίζω ότι μπορεί να επεκταθεί σε πάρα πολλά, όλα όσα αφορούν στην κοινωνική και πολιτική μας ζωή κι όχι μόνο τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι εμείς στην παρουσίαση των θέσεών μας για το περιβάλλον, κρίναμε σκόπιμο να καλέσουμε τις ΜΚΟ κι όχι τον Δήμαρχο της Αθήνας, όπως έκανε ο κ. Παπανδρέου όταν παρουσίασε τις θέσεις για την πράσινη ανάπτυξη. Ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι σε αυτήν την συζήτηση που θέλουμε να ανοίξουμε στην κοινωνία δεν είναι όλοι ουδέτεροι.
Υπάρχουν πρόσωπα και φορείς οι οποίοι με την πολιτική τους συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας αντίληψης στην κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος και προωθούν δράσεις και παρεμβάσεις και υπάρχουν και φορείς οι οποίοι κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και δεν μπορώ να κρατηθώ και να μην το σχολιάσω ακούστηκαν πολύ σοβαρά πράγματα σε αυτήν την συζήτηση που διοργάνωσε στο Ζάππειο το ΠΑΣΟΚ και από τον κ. Δήμα και από φορείς που ήταν καλεσμένοι εκεί αλλά ο κ. Δήμαρχος εκεί βρήκε την ευκαιρία να βγει και να τοποθετηθεί και να πει ότι όλοι όσοι διεκδικούν ποιότητα ζωής και χώρους ανάσας στην πρωτεύουσα είναι τρομοκράτες κι είναι κουκουλοφόροι. Αναφερόμενος δηλαδή στους κατοίκους της Κυψέλης που αγωνίζονται για το πάρκο Κύπρου και Πατησίων και τους κατοίκους και πολίτες που αγωνίζονται για τον Ελαιώνα. Κι αυτό το λέω για να κατανοήσουμε ότι το ζήτημα που ανοίγουμε κι η συζήτηση για το περιβάλλον δεν είναι μια ιστορία ουδέτερη έχει συγκρούσεις. Έχει συγκρούσεις κι εμείς παίρνουμε θέση.
- Σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών για είσοδο των ταξί στους λεωφορειόδρομους και με τα κόμιστρα αυτών.
Εδώ υπάρχει ένα συνολικό ζήτημα. Υπάρχει συνολικό ζήτημα που λέει τι είδους συγκοινωνία θέλουμε να έχουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Προωθούμε τα μέσα σταθερής τροχιάς; Προωθούμε μια πολιτική μείωσης της χρήσης Ι.Χ; ή διαρκώς έχουμε μια αντίληψη αφού «μπουκώνουν» οι δρόμοι με Ι.Χ. να φτιάχνουμε νέους δρόμους και να καταργούμε και το τέλος ταξινόμησης για να μπορούνε να αγοράζουν περισσότερα Ι.Χ. και τώρα στην περίοδο της κρίσης.
Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη. Μια τελείως διαφορετική αντίληψη για την οποία, αν θέλετε, συγκρουστήκαμε και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές όταν βγήκαμε και είπαμε ότι για να ανασάνει η Αθήνα και οι πολίτες της πρέπει να σε έναν μεγάλο δακτύλιο να απαγορευτεί η είσοδος των Ι.Χ. μέσα στην πόλη, μʼ ένα σοβαρό δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς
Βεβαίως και δε συμφωνούμε με το νέο μέτρο. Τώρα τα κόμιστρα είναι μια άλλη ιστορία. Δεν πιστεύω ότι είναι ένα μέσο αποθάρρυνσης προκειμένου να ανασάνει το κέντρο γιατί θα είχε νόημα να βάλεις ένα μέσο αποθάρρυνσης όταν έχεις την δυνατότητα ενός σοβαρού δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς. Όταν δεν μπορεί κανείς να μετακινηθεί από το σπίτι του προς το κέντρο με τα λεωφορεία που πότε περνάνε και πότε δεν περνάνε γιατί δεν υπάρχουν δίκτυα, δεν υπάρχει τραμ τότε το μόνο που κάνεις είναι να επιβαρύνεις την τσέπη του πολίτη.
- Σχετικά αν μπορούν οι προτάσεις και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον να μετεξελιχτούν σε μια πρόταση κυβερνητικής πολιτικής.
Όλες οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει είναι εφαρμόσιμες, μην κοιτάτε που εγώ σας μίλησα θεωρητικά στην εισαγωγή μου για να σας εξηγήσω ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτό που λέμε πράσινη ανάπτυξη με ελαστικές σχέσεις εργασίας και ότι δεν μπορεί ο «πράσινος καπιταλισμός» να δώσει λύση. Αναφέρθηκα σε ένα μοντέλο πράσινης οικονομίας, αλλά με κόκκινο τρόπο παραγωγής. Όμως όλες οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι πρακτικά εφαρμόσιμες άμεσα.
Στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και σχετικά με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όταν προτείνουμε να μην δημιουργηθούν εργοστάσια λιθάνθρακα πράγμα που δεν λέμε αδιαφορώντας για το ζήτημα της ενέργειας. Όταν μιλάμε για την ανάγκη να είναι η ενέργεια σε έναν κεντρικό σχεδιασμό και να μην είναι ένα πεδίο κερδοσκοπίας διαφόρων συμφερόντων όπως έχει γίνει σήμερα ο χώρος της ενέργειας, δεν τον λέμε επειδή αδιαφορούμε για το τι θα γίνει. Όταν προτείνουμε για τα μεγάλα αστικά κέντρα δίκτυο Μέσων σταθερής τροχιάς, ποδηλατοδρόμους λειτουργία του μετρό τις βραδινές ώρες δεν το λέμε επειδή δεν είναι εφαρμόσιμο.
Είναι απολύτως εφαρμόσιμες οι προτάσεις μας κι αν θέλετε μπορεί να είναι το κομμάτι εκείνο που είναι πιο εφαρμόσιμο από όλες τις άλλες προτάσεις του προγράμματός μας. Οι προτάσεις μας που αφορούν στο περιβάλλον, οι προτάσεις μας που αφορούν σε έναν άλλο σχεδιασμό, είναι άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις και υπʼ αυτήν την έννοια είμαστε περήφανοι για την συμμετοχή μας όχι μόνο στις συγκρούσεις για το περιβάλλον όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και κατά καιρούς έχουμε καταθέσει και στην Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πολύ συγκεκριμένες προτάσεις δείχνοντας ένα διαφορετικό δρόμο.
- Επειδή όλα δείχνουν ότι η μεγάλη αναμέτρηση αυτό τον αιώνα θα είναι πάνω στο μοντέλο ανάπτυξης…. Πιστεύετε ότι τελικά αυτή η σύγκρουση γίνονται επιμελείς προσπάθειες από την πλευρά κύκλων να κουκουλώσουν αυτή τη σύγκρουση και άρα μπορούμε να μιλήσουμε και σ΄ αυτή την περίπτωση για κουκουλοφόρους, όπως επίσης και το θέμα του περιβάλλοντος, δηλαδή η βία και η εγκληματικότητα που υιοθετείται εδώ και χρόνια απέναντι στο περιβάλλον…. Αν από την πλευρά σας υπάρχει διάθεση να αποκαλύψετε τις διαστάσεις της βίας, της εγκληματικότητας και των κουκουλοφόρων στην ίδια την πολιτική που υιοθετούν αυτοί που μας κυβερνούν…..
Ισχυριστήκαμε ότι οι πραγματικοί κουκουλοφόροι στη σύνοδο των G 20 βρίσκονταν μέσα στη σύνοδο κι όχι απ΄ έξω. Θέλει όμως πολύ χρόνο κανείς να το εξηγήσει αυτό. Να πω πολύ επιγραμματικά ότι σήμερα όντως υπάρχει εμείς λέμε ένας σχεδιασμός να μην συζητάμε για την ουσία της πολιτικής, ακόμα και στο θέμα που αναφερθήκατε, το θέμα της εγκληματικότητας και της βίας. Διότι σήμερα η χώρα μας διαθέτει την μεγαλύτερη αναλογία αστυνομικών και πολιτών απ΄ όλες τα μέλη της Ε.Ε. Διαθέτει έναν αστυνομικό ανά 200 κατοίκους, ενώ στη Γερμανία είναι ένας αστυνομικός για 360, στη Γαλλία για 400.. Και αναρωτιέται κανείς αν το θέμα της εγκληματικότητας ή της βίας θα το αντιμετωπίσει κανείς με τέτοια μέτρα κι όχι αγγίζοντας στην ουσία των αιτιών που παράγουν το πρόβλημα, διότι όσο παράγονται ανισότητα και φτώχεια, θα διευρύνονται αυτά τα φαινόμενα. Νομίζω όμως ότι υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο προσπαθεί να χειριστεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι το μεγάλο ζήτημα είναι να προσεταιριστεί, να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους του κ. Καρατζαφέρη, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου και τρόμου στην κοινωνία και αν θέλετε προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τα συντηρητικά αντανακλαστικά που δημιουργούνται στους πολίτες, δικαίως ενδεχομένως, από την έξαρση της εγκληματικότητας, από την έξαρση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Τώρα σε σχέση με το περιβάλλον, μιλήσατε πολύ εύστοχα και για την κουκούλα που φοράνε οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα όταν αναφέρονται στο περιβάλλον. Δεν έχω παρά να σας πω ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για το περιβάλλον μία πολιτική ξέρουν, είτε αφορά την κεντρική εξουσία, είτε την τοπική εξουσία, την τοπική αυτοδιοίκηση. Την πολιτική του real estate.
Είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το περιβάλλον που σε ένα διεθνές συνέδριο ο υπουργός αναφέρθηκε στην πυρηνική ενέργεια θεωρώντας την πράσινη ενέργεια. Τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, μιας και μιλήσετε για πρακτικά ζητήματα και την τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, που ακόμα και το κουφάρι του Sea Diamond βρίσκεται στο βυθό της Σαντορίνης.
Άρα λοιπόν, ναι, εμείς το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων, και σε επίπεδο των εξαγγελιών τους, κυρίως όμως στα πεπραγμένα τους. Διότι κάποιοι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα. Και θα συνεχίσουμε αυτό και με την προσπάθεια να αναδεικνύουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας. Κυρίως όμως μέσα από την προσπάθεια που θα κάνουμε να δημιουργούμε κινήματα, τοπικά κινήματα, που θα πετυχαίνουν μεγάλες, μικρές σε τοπικό επίπεδο βέβαια, αλλά πολύ σημαντικές και μεγάλες στην ουσία τους νίκες προς όφελος του περιβάλλοντος.
- Για την χθεσινή ομιλία Πρωθυπουργού στη Βουλή
Αν και δεν είναι σωστό σε μια συνέντευξη για το περιβάλλον να κάνω ένα τέτοιο σχόλιο, όμως δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό.Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός χθες απέδειξε ότι δεν είναι και τόσο κουρασμένος όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τους τραπεζίτες και την πολιτική τους.
Βεβαίως η απάντησή του και η επιχειρηματολογία του από το βήμα της Βουλής μας δείχνει ότι είναι απελπισμένος κι ότι δεν βλέπει την τυφλή βία που παράγει και η πολιτική του αλλά και οι τράπεζες. Δεν βλέπει πως παντού τα επιτόκια πέφτουν ενώ εδώ ανεβαίνουν, δεν βλέπει πού πήγαν τα 28 δις ? που απλόχερα τους μοίρασε, δεν βλέπει τις κατασχέσεις σπιτιών και ακινήτων για χρέη σε πλειστηριασμούς χιλίων και δύο χιλιάδων ευρώ, δεν βλέπει ότι ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας είναι στον Τειρεσία, δεν βλέπει τα πανωτόκια. Αν όλα αυτά δεν είναι βία απέναντι στους πολίτες, τι είναι; Αν οι απολύσεις.. έχουμε 80 χιλιάδες απολύσεις στους πρώτους δύο μήνες του 2009, δεν είναι βία, τότε τι είναι βία; Μόνο οι σπασμένες τζαμαρίες; Ε, λοιπόν εμείς τις σπασμένες τζαμαρίες κι αυτή τη βία την καταδικάσαμε επαρκώς. Φτάνει πια. Την πολιτική αυτή που γεννά αυτή τη βία απέναντι στους έλληνες πολίτες, την οικονομική βία, θα την καταδικάσει ο Πρωθυπουργός;
Βεβαίως ξέρουμε ότι δεν θα την καταδικάσει. Γιατί αν την καταδικάσει, θα πρέπει να την αλλάξει κιόλας, γιατί αυτός την ασκεί.
Θα έχω όμως την ευκαιρία φαντάζομαι το επόμενο διάστημα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση και να τοποθετηθεί απέναντι στους πολίτες και όχι μονάχα από γραπτούς λόγους από βήματος της Βουλής. Φαντάζομαι ότι εν όψει και των ευρωεκλογών -κι εμείς θα το ζητήσουμε- θα οργανωθεί δημόσια συζήτηση, αυτό που ονομάζουν debate.. για τα ζητήματα της οικονομίας, για να δούμε ποια είναι η πολιτική που παράγει βία απέναντι στους πολίτες και ποια είναι η πολιτική που δίνει διέξοδο, την οποία εμείς προτείνουμε και έχουμε και συγκεκριμένο πρόγραμμα θετικής διεξόδου από την κρίση, διότι θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας είναι αυτές οι οποίες θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε διέξοδο από την κρίση και όχι η διαιώνιση της ίδιας πολιτικής.
To Γραφείο Τύπου