Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αʼ Πειραιά Θ. Δρίτσα και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αʼ Θεσσαλονίκης, Λ. Αμμανατίδου παραβρέθηκαν σήμερα στον ετήσιο καθαρισμό της παραλίας Ελληνικού. Μετά το πέρας της διαδικασίας ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:
- κ. Τσίπρα βλέπουμε ότι εδώ οι κάτοικοι για ακόμα μια φορά έχουν πάρει τα πράγματα στα χέρια τους…
Είναι ο μόνος δρόμος και τρόπος για να μπορέσουμε να αντισταθούμε στην προσπάθεια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Οι τελευταίοι ελεύθεροι και αδόμητοι χώροι δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Κι εδώ βρισκόμαστε σε μια παραλία όπου υπήρξε ένας πολύ σημαντικός αγώνας και μια μεγάλη συμβολική νίκη. Και λέω συμβολική διότι ξέρουμε ότι οι περισσότερες ακτές της Αττικής βρίσκονται υπό την κατάληψη μεγάλων συμφερόντων και είναι περιφραγμένες με κάγκελα που εμποδίζουν τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
Εδώ όμως πετύχαμε, πέτυχαν οι κάτοικοι του Ελληνικού πρώτα από όλα, με την συμπαράσταση και την συμβολική πράξη του Δημάρχου του Ελληνικού του Χρήστου του Κορτζίδη, που έκανε απεργία πείνας για αρκετές ημέρες, αλλά και την αλληλεγγύη που έδειξαν πολίτες της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου που έσπευσαν εδώ για να συνδράμουν στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας. Πετύχαμε μια σημαντική νίκη: έπεσαν τα κάγκελα, άνοιξε η παραλία και τα οικονομικά συμφέροντα της νύχτας υπέστησαν μια σημαντική ήττα. Μένει όμως να δούμε το επόμενο διάστημα και δια Νόμου, ή μέσα από μια διοικητική πράξη η Πολιτεία να αποδώσει αυτόν τον χώρο και επισήμως στον Δήμο Ελληνικού, προκειμένου να μπορέσει εδώ όχι μόνο να καθαρίζει την παραλία με την συμμετοχή των πολιτών κάθε φορά που μπαίνει η Άνοιξη, αλλά να μπορεί να κάνει και τα απαραίτητα έργα υποδομής προκειμένου η παραλία όχι μόνο να είναι προσβάσιμη και ανοιχτή αλλά και λειτουργική για τους πολίτες.
Αυτό όμως που έχει σημασία -και γι αυτό είμαστε εδώ- είναι ότι αυτή η συμβολική νίκη πρέπει να είναι ένα μήνυμα και για άλλους γειτονικούς δήμους, για τους πολίτες που αγωνιούν και αγωνίζονται για την ποιότητα της ζωής τους. Οι δημόσιοι χώροι, οι παραλίες, οι ελεύθεροι χώροι ανήκουν στους πολίτες, ανήκουν στους δήμους κι όχι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
- Ουσιαστικά το θέμα έχει κολλήσει στην γραφειοκρατία; Γιατί όπως είπατε κι εσείς το Υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να έχει παραχωρήσει τον χώρο στον Δήμο, για ποιον λόγο δεν συμβαίνει αυτό;
Είναι πολιτικό ζήτημα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Είναι ότι η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει καμία διάθεση να συγκρουστεί με αυτούς τους οποίους λυμαίνονται τους δημόσιους χώρους. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως στον Βοτανικό, που είχαμε μια μεγάλη σύγκρουση με επιχειρηματικά συμφέροντα, στον Υμηττό που ανοίγουν τεράστια ζητήματα, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εδώ και πολλές δεκαετίες μαίνεται μια μάχη ανάμεσα στο δημόσιο χώρο και τα οικονομικά συμφέροντα και οι κυβερνήσεις όλες όσες πέρασαν έδειξαν, θα έλεγε κανείς, μια συντριπτική προτίμηση στα ιδιωτικά συμφέροντα από ότι στο δημόσιο χώρο.
Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, αλλά, όταν δεν υπάρχει βούληση από την πλευρά των κυβερνήσεων, τότε πρέπει να γίνεται πιο ισχυρή η κινητοποίηση των πολιτών. Όταν ακούγεται η φωνή των πολιτών που διεκδικούν ποιότητα ζωής, διεκδικούν το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους, τότε το πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις είναι υψηλό και πετυχαίνουμε και νίκες. Όπως η μεγάλη νίκη που πετύχαμε στο Ελληνικό, όπως η νίκη που πετύχαμε να μην εγκατασταθούν εργοστάσια λιθάνθρακα σε ολόκληρη την χώρα. Κι αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε σε όλους: συσπείρωση και αγώνας των τοπικών κοινωνιών ενάντια στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να οικειοποιηθούν το περιβάλλον.
To Γραφείο Τύπου