Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/04/2009

Συμμετοχή και ομιλία του Γρηγόρη Ψαριανου σε εκδήλωση στη Σάμο

Ο βουλευτής Βʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωεκλογές 2009-Ευρωπαϊκά Θέματα», που έλαβε χώρα στη Σάμο το Σάββατο 11 Απριλίου και διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου.

Στην ομιλία του, τόσο στην εκδήλωση όσο και στο ενημερωτικό σεμινάριο προς τους δημοσιογράφους της Σάμου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Γρηγόρης Ψαριανός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ψήφου των πολιτών στις επερχόμενες ευρωεκλογές, βοηθώντας έτσι την Ευρωπαϊκή Αριστερά στο να παίζει όλο και πιο καθοριστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιουργώντας τη βάση για την Ευρώπη των εργαζομένων των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων τους.

Την επομένη επισκέφθηκε το κέντρο υποδοχής και παραμονής μεταναστών στη Σάμο, το πιο σύγχρονο από τα λίγα της χώρας, όπου και ξεναγήθηκε από εκπρόσωπο των εργαζομένων και ενημερώθηκε τόσο για τα εργασιακά τους προβλήματα όσο και για τις δυνατότητες και ανάγκες του κέντρου.


11/04/09

Ομιλία του Γρηγόρη Ψαριανού στη Σάμο σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου με θέμα «Ευρωεκλογές: Έχεις το λόγο - Ψήφισε»

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση.

Οι ευρωεκλογές όπως και οι εθνικές εκλογές είναι η μοναδική στιγμή που οι πολίτες συνολικά, η μάζα των πολιτών έχει την αίσθηση, ή την ψευδαίσθηση ότι επηρεάζει τα πράγματα. Ότι εκλέγει κυβερνήσεις.

Στην αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία ο απλός άνθρωπος δεν έχει και πολλές άλλες δυνατότητες, από το να πηγαίνει κάθε 4, 3, 2 χρόνια και να ρίχνει μία ψήφο. Με τα εκλογικά συστήματα που υπάρχουν βέβαια, μικρή σημασία έχει η ψήφος αυτή, αφού οδηγούν σε κυβερνήσεις μειοψηφίας. Μειοψηφία της κοινωνίας είναι οι κυβερνήσεις.

Για τις ευρωεκλογές ο κόσμος έχει ακόμη λιγότερο την αίσθηση ότι κάτι επηρεάζει. Γιατί δε γνωρίζει και πολλά για την Ευρώπη και την ΕΕ, γιατί θεωρεί ότι δεν έχει νόημα η ψήφος του, ότι οι αποφάσεις είναι προειλημμένες, γιατί θεωρεί ότι η ΕΕ δεν τον αφορά, γιατί γνωρίζει ότι ο ρόλος του Ευρωκοινουβουλίου είναι πολύ περιορισμένος ακόμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά και ειδικά το διάστημα αυτό με την οικονομική κρίση δεν είναι και πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών. Πολλοί αισθάνονται αποστροφή και θέλουν ίσως να απέχουν από ό,τι έχει να κάνει μʼ αυτή. Αυτή όμως υπάρχει και μας αφορά  είτε το θέλουμε είτε όχι. Και αυτή η ευρωδυσφορία των πολιτών κάνει πιο έντονη την ανάγκη για μια δημοκρατική αναθεμελίωση της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι ο δημοκρατικότερος θεσμός της ΕΕ και εκεί το εκλογικό σύστημα είναι απλή αναλογική, διασφαλίζοντας τη βασική αρχή της Δημοκρατίας, πράγμα που δεν ισχύει για το Εθνικό Κοινοβούλιο.

Δε νομίζω τώρα ότι χρειάζεται να καθόμαστε να συζητάμε αν η ΕΕ είναι καλή ή κακή, καπιταλιστική ή σοσιαλιστική. Όλοι ξέρουμε και βλέπουμε ποια είναι η τωρινή ΕΕ και σε ποιες κατευθύνσεις κινείται.

Πρέπει όμως να δούμε τις δυνατότητές μας και η ψήφος στο ευρωκοινοβούλιο, το δημοκρατικότερο επαναλαμβάνω θεσμό της ΕΕ, είναι η μικρότερη από αυτές, αλλά υπάρχει.

Με τη συμμετοχή και με τη δράση μας όμως διεκδικούμε. Διεκδικούμε ένα αναβαθμισμένο ευρωκοινοβούλιο. Διεκδικούμε επιτέλους αυτό το περιβόητο δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ να συρρικνωθεί. Διεκδικούμε τη λεγόμενη πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, διεκδικούμε μια Ευρώπη με πιο ισχυρή κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική, ενεργή και αυτόνομη στα προβλήματα της παγκόσμιας ειρήνης, ανεξάρτητη, απελευθερωμένη από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και της Αμερικής. Διεκδικούμε μία διαφορετική πορεία μακριά από τον νεοφιλελευθερισμό.

Τώρα που το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο είναι σε κρίση, τώρα είναι που χρειαζόμαστε περισσότερο την Ευρώπη. Η αυριανή Ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι κοινωνική και δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει. Η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αριστερά οφείλει να βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της σημαντικής πολιτικής και κοινωνικής μάχης. Η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην ενωμένη Ευρώπη. Τη δική μας Ευρώπη.

Και όχι σε μια «ΚΟΜΕΚΟΝ», όπως θα ʽθελαν μερικοί ή σε μια στρατιωτικο-οικονομική γκρούπα τριτοκοσμικού χαρακτήρα, όπως ήθελαν κάποιοι κάποτε.

Στις 7 Ιουνίου καλούμαστε να ψηφίσουμε για τον υποβαθμισμένο ακόμα, αλλά πιο δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ. Μέσα από αυτή τη χαραμάδα δημοκρατίας υπάρχει και μια πορεία αγώνα. Μέσα και από την κοινοβουλευτική δουλειά κάτι βγαίνει. Κάποιος φραγμός στο 65ωρο, σε οδηγίες Μπολκεστάιν, όλο και κάτι γίνεται. Θέλουμε όμως πολλά περισσότερα.

Και οι προσπάθειες δε σταματάνε στο ευρωκοινοβούλιο. «Έχεις το λόγο ψήφισε». Η ψήφος δεν είναι ο λόγος. Η ψήφος είναι το ψίχουλο λόγου που μας δίνει το σύστημα. Είναι το λιγότερο, το συμπλήρωμα. Είναι το ελάχιστο στην προσπάθεια για την αλλαγή των συσχετισμών.

Αλλά μπορούμε και πρέπει να την αξιοποιήσουμε.

Γρηγόρης Ψαριανός