- Η μέτρηση της GPO.. δείχνει σε σχέση με παλιά ότι ο δικομματισμός δεν πάει καθόλου καλά, δεν ανακάμπτει…
Νομίζω ότι και η χθεσινή δημοσκόπηση αλλά και η εικόνα που έχουμε εμείς είναι ότι υπήρξε μια ανάκαμψη σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε το προηγούμενο διάστημα, αλλά σίγουρα δεν ανακάμπτει σε σημείο που να πούμε ότι έχουμε αποκατάσταση της λειτουργίας.. ότι χάνει ο ένας, το κερδίζει ο άλλος και εξασφαλίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Επομένως υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι πολιτικής ρευστότητας και αμφισβήτησης. Στις ευρωεκλογές νομίζω ότι θα δοθεί και απτά ένα τέτοιο μήνυμα.
- Πάντως τα δυο μεγάλα κόμματα, απ΄ ότι φαίνεται μέχρι τώρα στις μετρήσεις, θα κινηθούν περίπου στο 70% συνολικά. Όχι στο 80% που δίνει τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις…
Και λιγότερο, θα έλεγα. Έχει παρουσιαστεί αυτό το φαινόμενο και σε άλλες, ευρωεκλογές. Αυτό όμως δεν οφείλεται κατ΄ ανάγκην στη χαλαρότητα της ψήφου των ευρωεκλογών. Έχει πολιτικά στοιχεία. Νομίζω ότι σήμερα οι ψηφοφόροι θέλουν να τιμωρήσουν τη Ν.Δ. και βεβαίως δεν επιβραβεύουν το ΠΑΣΟΚ για την αντιπολιτευτική του τακτική και ούτε υιοθετούν ότι είναι αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
- Ο δικομματισμός δεν πάει καλά, αλλά και τα άλλα κόμματα επίσης δεν φαίνεται να μπορούν να δώσουν μια άλλη εναλλακτική.. Αυτό, αν συνεχιστεί ως τις εκλογές, εάν δεν έχει βρεθεί μια πολιτική λύση από τα κόμματα, θα βρει τη λύση ο λαός στην κάλπη από πάνω…
Σε κάθε περίπτωση τη λύση τη δίνει ο λαός. Πράγματι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι πολιτικής ρευστότητας, πολιτικής αναμονής. Εμφανίζεται και στις δημοσκοπήσεις κ.λπ. Δεν πείθουν τα κόμματα του δικομματισμού. Αναζητούνται λύσεις.,
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι ο λαός θέλει λύσεις έξω από το σύστημα και γι αυτό λέμε ότι στις ευρωεκλογές υπάρχει και το μήνυμα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.
- Με αυτά τα δεδομένα που έχουμε όμως μέχρι στιγμής, που είναι κυρίως οι δημοσκοπήσεις και η πολιτική αίσθηση, δεν αναμένεται να προκύψει σταθερότερη κυβέρνηση στο μέλλον από τη σημερινή. Άρα οι πρόωρες εκλογές είναι προς το συμφέρον μας ή καλύτερα να τηρήσουμε τους συνταγματικούς θεσμούς και προθεσμίες;..
Είναι αυτό που λέμε τα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος και του δικομματισμού. Η συντήρησή του και η επιβίωσή του μέσω εκλογικών συστημάτων φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει τα όρια. Μου λέτε, δεν θα έχουμε αυτοδυναμία. Απ΄ ότι φαίνεται δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία ούτε και με τον ενισχυμένο νόμο του κ. Παυλόπουλο. Επομένως η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού πρέπει να έχει στοιχεία δομικής ανατροπής, αλλαγής του εκλογικού συστήματος, απαλλαγής του πολιτικού συστήματος από τις παθολογίες, προγραμματικές σαφείς τοποθετήσεις των κομμάτων επί της ουσίας της πολιτικής και από κει και πέρα τη λύση ο λαός.
- Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι έχετε πολύ ψηλές φιλοδοξίες από τους εαυτούς σας εάν περιμένετε ανατροπή του πολιτικού συστήματος, για τα τον λόγο ότι ήδη απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στο να γίνει το δοχείο υποδοχής της ψήφου διαμαρτυρίας για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ…
Αυτό δεν προκύπτει από αποτέλεσμα κάλπης…. Βγαίνει από δημοσκοπικά ευρήματα…
- Όταν δεν μπορούμε να εκφράσουμε τους απλούς διαμαρτυρόμενους, πόσο μάλλον να θέλουμε να τους κάνουμε θεσμικούς αναμορφωτές…..
Να πω ότι δεν φτάνει η διαμαρτυρία, η οποία είναι πολύτιμη, έχει δώσει αποτελέσματα. Το πολιτικό σκηνικό και η πολιτική ατζέντα ανατρέπεται όχι μόνο λόγω της αλλαγής κατ΄ ανάγκη του εκλογικού συσχετισμού. Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, να μιλήσω για την παράταξή μου, στο προηγούμενο διάστημα, με μικρό κατά τα άλλα κοινοβουλευτικό ποσοστό, άλλαξε την πολιτική ατζέντα, π.χ. ακύρωσε τη συνταγματική αναθεώρηση, δημιούργησε πολιτικά γεγονότα…
- Αυτό το πέτυχε συμμετέχοντας στο σύστημα… τα πέτυχε με την κοινοβουλευτική του δράση, με την εμφάνισή του στα ΜΜΕ κ.λπ. Δεν το πέτυχε με εξωσυστημική δραστηριότητα…
Μιλάω γι αυτό που έχει καθιερωθεί να λέμε δικομματικό σύστημα. Η πάλη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έξω απ΄ αυτό. Η άρνησή του να συνεργαστεί με έναν από τους δύο εταίρους για να ανακυκλωθεί είναι ότι θέλουμε κάτι διαφορετικό με την ενίσχυση της κινηματικής δράσης, της συμμετοχής και της δραστηριότητας των πολιτών .
To Γραφείο Τύπου