Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/05/2009

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας

Συμπατριώτες

Φίλες και φίλοι

Χαίρομαι που σε σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκομαι πάλι  κοντά σας. Την δεκαετία του 50, αλλά κυρίως μετά το 1968, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα,  η στρεβλή της ανάπτυξη που περιθωριοποιούσε την  ύπαιθρο και φυσικά το πολιτικό περιβάλλον που είχε επιβάλλει η χούντα των συνταγματαρχών, έφερε χιλιάδες Έλληνες εργάτες στην Σουηδία.

Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα τους αγώνες, τις αγωνίες  και τη δουλειά του μετανάστη. Εσείς, ίσως να είχατε ένα πλεονέκτημα. Ήρθατε σε μία χώρα που είχε το πολιτικό υπόβαθρο, τις υποδομές και την κουλτούρα να είναι χώρα υποδοχής μεταναστών. Που εκείνη την εποχή δεν αντιμετώπιζε με καχυποψία το μεταναστευτικό ρεύμα.

Σήμερα ο ελληνισμός της Σουηδίας έχει κατακτήσει μία αξιόλογη θέση στη σουηδική κοινωνία. Όλες οι γενιές μεταναστών, με τον σκληρό αγώνα τους, έχουν συνεισφέρει σε όλους τους τομείς, στην κοινωνική, στην οικονομική, στην καλλιτεχνική ζωή στην Σουηδία.

Φίλες και φίλοι

Σήμερα η οικονομική κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι κρίση παγκόσμια. Αφορά όλους τους λαούς και όλες τις κυβερνήσεις. Είναι κρίση που δημιούργησε ο νεοφιλελευθερισμός. Είναι κρίση που δημιούργησε η θεοποίηση της ελεύθερης  αγοράς. Είναι αποτέλεσμα επιβολής ενός μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που επιβλήθηκε με το καλό και με το άγριο, που λεηλάτησε τον δημόσιο χώρο, διεύρυνε τις ανισότητες, συσσώρευσε πλούτο για τους λίγους και περιθωριοποίησε  τους πολλούς.

Η κρίση στην Ελλάδα όμως είναι πολλαπλή. Σκάνδαλα, διαφθορά, μίζες, διαπλοκή φανερώνουν πως το πολιτικό σύστημα που έχτισε ο δικομματισμός από την μεταπολίτευση και μετά καταρρέει. Έντεχνα όλοι οι μηχανισμοί που τόσο καιρό στήριζαν τον δικομματισμό και χλεύαζαν τις προτάσεις της αριστεράς, προσπαθούν να μας πείσουν πως η κρίση διαπερνά όλο το πολιτικό σύστημα, όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ε λοιπόν όχι.  Δεν την δημιουργήσαμε όλοι την κρίση. Κάποιο προειδοποιούσαν ότι θα αν δεν αλλάξουμε ρότα θα έρθει η κρίση. Δεν διαχειριστήκαμε όλοι τον δημόσιο πλούτο. Κάποιοι προειδοποιούσαν πως είναι εγκληματικό να παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στα χρηματιστήρια η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση. Δεν ψηφίσαμε όλοι τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κάποιοι προειδοποιούσαμε πως είναι ένας νόμος που οδηγεί στην παραγραφή και στην ατιμωρησία. Δεν στηρίξαμε  όλοι τις νεοφιλελεύθερες οδηγίες τύπου Μπολγκεστάιν  της ευρωπαϊκής ένωσης. Η αριστερά δίνει  μάχες για να μην περάσουν οι ελαστικές σχέσεις στην εργασία, το 65ωρο, η κοινή αγροτική πολιτική, για την κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας.

Είναι σαν να μας λένε πως όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απόδημος ελληνισμός, για τον μικροκομματικό τρόπο που όλες οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τα έξι εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Ο απόδημος ελληνισμός δεν είναι τα εμβάσματα. Δεν είναι οι επετειακές εκδηλώσεις. Δεν είναι ένας ακόμα μηχανισμός σε περιόδους όξυνσης των εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι ένας ακόμα εκλογικός μηχανισμός.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς αντιλαμβάνεται τον απόδημο ελληνισμό να μετέχει στις ελληνικές εξελίξεις, να διεκδικεί την ένταξη των δικών του προβλημάτων στην ελληνική πολιτική ζωή, να μετατρέπεται σε αυθεντικό εκπρόσωπο της ελληνικής πραγματικότητας και πολιτικής στο εξωτερικό.

Πιστεύουμε πως μία εθνική πολιτική για τον ελληνισμό της διασποράς πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας του στο εξωτερικό, στη θεσμοθέτηση των οργανικών του σχέσεων με την Ελλάδα και στην ομαλή επανένταξη των παλιννοστούντων Ελλήνων στην ελληνική κοινωνία.

Καμία γενική γραμματεία, κανένα συμβούλιο δεν μπόρεσε σήμερα, γιατί δεν είχε την αρωγή της πολιτείας, να αναλάβει επιτελικό ρόλο, να συντονίσει και να λειτουργήσει με ουσιαστικές αρμοδιότητες προς όφελος του απόδημου ελληνισμού.

Βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της παρουσίας του απόδημου ελληνισμού στο εξωτερικό αποτελεί η ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας. Αν δεν στηρίζονται στην αυτοοργάνωση. Εκτίμησή μας είναι πως οι ελληνικές κοινότητες και οι ομοσπονδίες πρέπει να είναι αυτόνομες από κυβερνητικές, εκκλησιαστικές και κομματικές εξαρτήσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να  αποτελέσουν εστίες δημιουργίας, δραστηριοτήτων, αυτόνομα κέντρα διατήρησης και προβολής της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Μετά έρχεται ο ρόλος της πολιτείας. Με την στήριξη που θα παράσχει στην υλικοτεχνική υποδομή, στις πολιτιστικές ανταλλαγές, στην εξοικονόμηση πόρων, στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση των δεσμών με την ιδιαίτερη πατρίδα καταγωγής των αποδήμων.

Φίλες και φίλοι

Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος έγινε για το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων. Από την αρχή ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Δεν είχαμε ποτέ καμία πολιτική φοβία. Ούτε είμαστε στην λογική της απόλυτης άρνησης σε κάθε νομοθετική απόπειρα της κυβέρνησης. Εδώ και χρόνια, μετά από τόσες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν οι κυβερνήσεις να έχουν δώσει την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. Δεν το έκαναν παρά τις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Τώρα η κυβέρνηση, στην απεγνωσμένη της προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία, εκτός όλων των άλλων μεθόδων, θέλησε να χρησιμοποιήσει και την ψήφο των ελλήνων της διασποράς. Πολιτεύεται στο εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της αντιπροσώπευσης του απόδημου ελληνισμού, όπως ακριβώς πολιτεύεται στην Ελλάδα με την άδεια που δίνει στους ταξιτζήδες να εισέρχονται στις λωρίδες κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς. Συμπεριφέρεται υποτιμητικά και εκλογικίστικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει σε τέτοιες επιλογές. Ήταν, είναι και θα είναι υπέρ του δικαιώματος ψήφου στους αποδήμους για τις εθνικές εκλογές, αν διασφαλιστεί το αδιάβλητο της ψηφοφορίας και η ισότιμη παρουσίαση όλων των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς. Ζητάμε να δημιουργηθεί ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια, «περιφέρεια εξωτερικού», αποκλειστικά για τους αποδήμους με συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών. Όλες σχεδόν οι οργανωμένες εκφράσεις του ελληνισμού το ίδιο πρότειναν.  Οι υποψήφιοι βουλευτές θα προέρχονται από τους αποδήμους και θα γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις ανάγκες των ελληνικών κοινοτήτων. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η κυβέρνηση επέλεξε τον εμπαιγμό των αποδήμων, εξ ου και δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την συναίνεση κανενός άλλου κόμματος σε αυτήν της την προσπάθεια.

Φίλες και φίλοι

Βρίσκομαι κοντά σας σήμερα, στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

Μια πρωτομαγιά ανεργίας, επισφάλειας, αβεβαιότητας για όλον τον κόσμο.

Μια πρωτομαγιά που πάει να μας φέρει δύο αιώνες πίσω. Χωρίς 8ωρο, ασφάλιση, αξιοπρεπείς μισθούς για τους πολλούς και τεράστια κέρδη για τις τράπεζες και τις πολυεθνικές.

Όσοι επιχειρούν να γυρίσουν το ρολόι πίσω, να εξαφανίσουν κατακτήσεις αιώνων για τους εργαζόμενους να γνωρίζουν πως «δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους». Δεν θα παραχωρήσουμε καμία κατάκτηση, κανένα εργασιακό και δημοκρατικό δικαίωμα σε αυτούς που λεηλάτησαν τον δημόσιο και φυσικό πλούτο. Σε αυτούς που μετά από μία εικοσαετία αχαλίνωτης κερδοφορίας, θέλουν σήμερα να μετακυλήσουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους.

Να ξέρουν πως ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για την ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά γίνεται καθημερινά πιο έντονος, πιο αποφασιστικός και πιο αποτελεσματικός. Οι ηττημένοι του χθες θα είναι οι νικητές του αύριο.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις διαδικασίες του συνεδρίου σας.

Γεια σας.

To Γραφείο Τύπου