Η εκτόξευση, πέραν πάσης κυβερνητικής πρόβλεψης, των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, επέφερε μια νέα επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας στη βάση του απαράδεκτου και «προκρούστειου» Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε.
Ως αποτέλεσμα αυτού του «νεοαποικιοκρατικού» καθεστώτος επιτήρησης η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει ένα σκληρό πακέτο ρυθμίσεων σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων με στόχο τη μείωση στα επόμενα δύο χρόνια του ελλείμματος κάτω του 3% ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να εισηγείται την τοποθέτηση κηδεμόνα-εξωκοινοβουλευτικού υφυπουργού Οικονομικών και συγκεκριμένα επαχθή φορολογικά, εισοδηματικά και ασφαλιστικά μέτρα.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να πληρώνει αενάως ο ελληνικός λαός και τα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα τις δημοσιονομικές αστοχίες των κυβερνήσεων και το απαράδεκτο μονεταριστικό πλαίσιο της Ε.Ε.
Επειδή η λήψη, μέσα στην κρίση, περιοριστικών σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων μέτρων, θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σχεδιάζει να προωθήσει, μετά τις ευρωεκλογές, ρυθμίσεις δραστικού περιορισμού των λαϊκών εισοδημάτων, με στόχο τη μείωση με μόνιμα μέτρα του ελλείμματος κάτω από το 3% και ποια μέτρα θα είναι αυτά;
2. Γιατί η κυβέρνηση, ιδιαίτερα εν μέσω καλπάζουσας κρίσης, δεν αμφισβητεί το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε και δεν εισηγείται ένα άλλο ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει την ευνοϊκή χρηματοδότηση των κρατών μελών με υψηλό spread από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
Ο ερωτών βουλευτής
Παναγιώτης Λαφαζάνης