Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/05/2009

Έκλεισε ο φάκελος της αναθεώρησης της οδηγίας για το χρόνο εργασίας-ελαστικό 65ωρο || Δ.Παπαδημούλης: "Το Συμβούλιο και η Επιτροπή έχουν την πλήρη ευθύνη- Ευτυχώς το Ευρωκοινοβούλιο είπε όχι σε έναν κακό συμβιβασμό"

Με δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής και συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου έκλεισε ο φάκελος της αναθεώρησης της οδηγίας για το χρόνο εργασίας, μετά από 5 χρόνια έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων και 6 εβδομάδες διαπραγμάτευσης στην Επιτροπή Συνδιαλλαγής. Το ζήτημα αναμένεται να επανέλθει με νέα πρωτοβουλία της Κομισιόν στη διάρκεια της θητείας του νέου Ευρωκοινοβουλίου που θα εκλεγεί στις 7 Ιουνίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, βασικό μέλος της Επιτροπής Συνδιαλλαγής και κεντρικός εισηγητής για θέματα του χρόνου εργασίας για θέματα χρόνου εργασίας στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, τόνισε:

"Το Συμβούλιο, χέρι-χέρι με την Επιτροπή, έχει την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης. Ο λόγος είναι απλός: γιατί επιμένατε να αποδεχθούμε έναν συμβιβασμό που θα διατηρούσε αιώνια το opt out. Θέλατε να μας εξαπατήσετε και να μας ταπεινώσετε και το Ευρωκοινοβούλιο και κυρίως εκατομμύρια εργαζόμενους μετατρέποντας μια προσωρινή εξαίρεση -που δόθηκε για την Βρετανία το 1993- σε μια μόνιμη, αντεργατική ρύθμιση. Ευτυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε όχι σε ένα διαφαινόμενο πολύ κακό συμβιβασμό. Όποιος αμφέβαλε για το ποιος έχει την ευθύνη, δεν έχει παρά να ακούσει τη σημερινή ομιλία του εκπροσώπου της Τσεχικής Προεδρίας: Δογματικός νεοφιλελευθερισμός, ιδεοληψία, αλαζονεία και προσπάθεια φθηνής παραπλάνησης των Ευρωπαίων πολιτών.

Κύριε Špidla, δεν έχετε το δικαίωμα να ερμηνεύετε και να εφαρμόζετε "α λα καρτ" τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Οφείλετε να εφαρμόσετε τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Να κινήσετε τη διαδικασία επί παραβάσει για τις χώρες μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που δεν εφαρμόζουν εδώ και χρόνια τις αποφάσεις του Δικαστηρίου για το χρόνο εφημερίας. Δεν μπορείτε να λέτε πλέον ότι δεν το κάνουμε, διότι πρόκειται να αναθεωρήσουμε την οδηγία. Βάλτε δε κάτι καλά στο μυαλό σας: Περίπτωση να συμφωνήσει το Κοινοβούλιο σε συμβιβασμό που δεν θα περιλαμβάνει την κατάργηση του opt, out δεν υπάρχει."

To Γραφείο Τύπου