Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος απέστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, στη Γεν. Γραμματέα του ΚΚΕ κα Αλ. Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη επιστολή-πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Η ρύθμιση του άρθρου 86 του Συντάγματος και ο νόμος 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών έχει ως συνέπεια, από τη μια, η Βουλή και η πολιτική ζωή να εγκλωβίζονται σε μια συνεχή συζήτηση περί σκανδάλων, να εκτοπίζονται από το κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας (ανεργία, εισόδημα, παιδεία, υγεία κ.α.) κι από την άλλη, κανείς, νυν ή πρώην Υπουργός, να μην παραπέμπεται στη δικαιοσύνη.
Θεωρούμε ότι στην πρώτη αναθεώρηση του Συντάγματος το άρθρο 86Σ πρέπει να αναθεωρηθεί και να ισχύσει στην Ελλάδα η διαδικασία που ισχύει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή η παραπομπή και η δίωξη των πολιτικών, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν υποπέσει σε ποινικό αδίκημα, να γίνεται από την τακτική δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει και με κάθε πολίτη. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνεται μέχρι τότε.
Μαζί με τον Φ. Κουβέλη , κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε προ ολίγων ημερών συνάντηση με ομάδα διαπρεπών συνταγματολόγων, καθηγητών στο Πανεπιστήμιο.
Κοινή ήταν η άποψη ότι ο Νόμος περί ευθύνης Υπουργών δεν μπορεί να αλλάξει επί της ουσίας με δεδομένη τη δέσμευσή του από το άρθρο 86Σ.
Κοινή όμως ήταν και η άποψη ότι υπάρχει λύση, την οποία και προτείναμε στη Βουλή.
Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη διαβιβάζει στη Βουλή στοιχεία τα οποία σχετίζονται με μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργούς και αδικήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 86Σ, με αυτοδέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων να στέλνονται, χωρίς καμία καθυστέρηση, στη Δικαιοσύνη, μέσα από τυπική διαδικασία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης, χωρίς τα μέλη της να εξετάζουν την ουσία της υπόθεσης, με το δεδομένο ότι η Βουλή δεν μπορεί να μετατρέπεται σε δικαστήριο.
Με αυτό τον τρόπο και η Βουλή δεν θα αναλώνεται με τις προαναφερόμενες υποθέσεις και αυτές θα μπορούν ερευνώνται και να αντιμετωπίζονται με τις διαδικασίες της τακτικής δικαιοσύνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει ήδη, αυτή την δέσμευση.
Σας προτείνουμε να συμβάλλετε με μια ανάλογη αυτοδέσμευση, που θα συντελέσει στην αποκατάσταση της βαριά πληγωμένης αξιοπιστίας του Κοινοβουλίου και των Κομμάτων και θα έχει την ομόθυμη υποστήριξη των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων.»