Βρισκόμαστε εν μέσω της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές, από τους τραπεζίτες και το κεφάλαιο που προσπαθούν σήμερα να φορτώσουν τα βάρη της στις πλάτες των εργαζομένων που δεν φταίνε σε τίποτε γʼ αυτή. Ταυτόχρονα η ΕΕ έχοντας ως οδηγό το αντικοινωνικό σύμφωνο σταθερότητας πιέζει να παρθούν και νέα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα στη χώρα μας μετά τις ευρωεκλογές, επιπρόσθετα σε αυτά που πάρθηκαν μέχρι τώρα σε βάρος σας με αποκορύφωμα το πάγωμα των μισθών σας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους αλλά και την ομοσπονδία σας σε ένταση των αγώνων και σε συντονισμό με τους εργαζόμενους της Ευρώπης για να ηττηθούν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ρίχνουν ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά της οικονομικής κρίσης.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό θα ήθελα να θυμίσω για να μη ξεχνιόμαστε ότι η κυβέρνηση με τον ασφαλιστικό νόμο που ψήφισε την Άνοιξη του 2007:
1. Αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης μεγάλων κατηγοριών ασφαλισμένων.
2. Μείωσε δραστικά τις επικουρικές συντάξεις.
3. Κατήργησε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μητέρων και συρρίκνωσε το ύψος των πρόωρων συντάξεων σε βαθμό που να τις καθιστά απαγορευτικές.
4. Προχώρησε σε σαρωτικές ενοποιήσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης (κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη, υγεία, εφʼ άπαξ) με πρόσχημα τον υπάρχοντα οργανωτικό πολυκερματισμό. Ο πραγματικός στόχος της όμως αποδείχτηκε ότι ήταν η προς τα κάτω εξίσωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων κατά βάση από το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα με την ανακατανομή των πόρων και των βαρών μεταξύ των ίδιων των ταμείων. Προσπάθησε μάλιστα να χρυσώσει το χάπι των ιδιωτικοποιήσεων με τη θέσπιση υποχρέωσής της να δίνει το 10% των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
5. Κατάργησε τις προστατευτικές διατάξεις που εξασφάλιζαν συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης χωρίς υπαιτιότητα του εργαζόμενου
6. Επέβαλε νέο τρόπο διορισμού των εκπροσώπων των ασφαλισμένων στα ασφαλιστικά ταμεία σε μια προσπάθεια ελέγχου τους από την κυβέρνηση
7. Αύξησε τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 50 σε 100 ετησίως προκειμένου να δικαιούται κάποιος παροχές υγείας, μέτρο που κυρίως θίγει τους νέους και τους μετανάστες.
8. Διεύρυνε τις αρμοδιότητες των κυβερνητικών επιτρόπων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σήμερα ο εμπαιγμός συνεχίζεται αφού η κυβέρνηση έρχεται και εξαιρεί πολλές ομάδες εργαζόμενων μητέρων από την πολυδιαφημιζόμενη άδεια μητρότητας.
Η κυβέρνηση, όπως χρησιμοποίησε για να περάσει τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο ως λαγό την επιτροπή Αναλυτή, αξιοποιεί και την επιτροπή επαναξιολόγησης των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που συστάθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με βάση το νόμο Ρέπα, για να προωθήσει το σαρωτικό πετσόκομμα τους.
Οι προωθούμενες από την κυβέρνηση περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα είναι οπισθοδρομικές, βάρβαρες αλλά και ρατσιστικές σε βάρος της νεολαίας.
Αυξάνουν τα όρια ηλικίας και μειώνουν τις συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Ζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία που χάνουν τις αυξημένες εισφορές και οδηγούν σε απολύσεις παλαιών εργαζομένων που ήταν ενταγμένοι σʼ αυτά. Αποτελούν ένα νέο μεγάλο δώρο στις επιχειρήσεις που γλιτώνουν τα υψηλά ασφάλιστρα.
Για όλους αυτούς τους λόγους Θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε ένα νέο δημόσιο, ισχυρό, αναβαθμισμένο και καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας που θα καλύπτει πλήρως όλους/ες όσους/ες εργάζονται ή είναι άνεργοι/ες και αναζητούν εργασία και θα διασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συντάξεις μαζί με σύγχρονη, πλήρη και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη.
Στο πλαίσιο αυτό, ως πρώτα μέτρα προτείνουμε και διεκδικούμε:
Για την επαρκή χρηματοδοτική στήριξη του νέου δημόσιου καθολικού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ως αρχικά μέτρα προτείνουμε και διεκδικούμε:
Φυσικά για να γίνουν όλα αυτά είναι αναγκαία όχι μόνο η ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων αλλά και η αλλαγή συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων προς όφελος αυτών που αντιστρατεύονται στην πράξη τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Τώρα όσον αφορά το ΙΚΑ ΤΕΑΜ είναι γνωστό αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας.
Έχει όμως αφεθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στη τύχη του, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε οργανισμό ταλαιπωρίας και βασανισμού και των υπαλλήλων του και των ασφαλισμένων του.
Το ΙΚΑ μπορεί και πρέπει να είναι ο βασικός μοχλός για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροαποφυγής και εισφοροκλοπής. Δεν στηρίζονται όμως οι ελεγκτικές υπηρεσίες του με προσωπικό, αρμοδιότητες και πόρους, ενώ το σύστημα μηχανογράφησης των υπηρεσιών του δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά. Με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να έχει μετατραπεί σε «σουρωτήρι» από τις τρύπες του οποίου διαφεύγουν εισφοροδιαφεύγοντας 1 στις 4 επιχειρήσεις στη χώρα μας αφήνοντας ανασφάλιστους το 20% του εργατικού δυναμικού. Έξαλλου δημόσιο που το ίδιο χρωστάει ήδη 9,2 δις στο ΙΚΑ δίνει το κακό παράδειγμα και στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που χρωστούν 2,1 δις ευρώ. Οι συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς τους εισφοροφυγάδες εργοδότες φουντώνει ακόμα περισσότερο την εισφοροδιαφυγή προς το ΙΚΑ.
Οι προωθούμενες από το νέο ασφαλιστικό νόμο ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ απαλλάσσουν τις τράπεζες και τους ιδιώτες – μετόχους των ιδιωτικοποιημένων πρώην ΔΕΚΟ από θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τους και θα είναι δυναμίτης στα θεμέλια του ΙΚΑ, αφού του μεταφέρουν τα βάρη αναλογιστικών ελλειμμάτων πολλών δις ευρώ.
Σήμερα στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ παραμένουν κενές περίπου 3700 οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων. Το προσωπικό που απέμεινε στο ΙΚΑ δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων του, οι οποίοι μάλιστα συνεχώς αυξάνονται λόγω εντάξεων ειδικών ταμείων σ΄ αυτό. Έτσι αυξάνεται υπέρμετρα ο όγκος και η ένταση εργασίας των υπαλλήλων του αλλά και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του, που εξευτελίζονται στις ουρές του και απολαμβάνουν χαμηλή και ανεπαρκή ποιότητα και ποσότητα υπηρεσιών, χάνοντας ώρες και ημερομίσθια, για να εξυπηρετηθούν.
Είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο αντί για προσλήψεις να ανατίθενται δραστηριότητες και υπηρεσίες του ΙΚΑ σε ιδιώτες και να καλύπτουν τα κενά με το πρόγραμμα stage με περίπου 1000 νέους και νέες ανασφάλιστους/ες μέσα στο ίδιο το ΙΚΑ, που θα έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της εισφοροδιαφυγής.
Θα πρέπει άμεσα να καλυφτούν με προσλήψεις οι κενές οργανικές θέσεις του ΙΚΑ και να κατοχυρωθούν επιτέλους αξιοκρατικές διαδικασίες υπηρεσιακής εξέλιξης των υπαλλήλων του.
Το 1% του ΑΕΠ που θεσμοθετήθηκε για ετήσια κρατική χρηματοδότηση στο ΙΚΑ δεν επαρκεί, όπως απέδειξε η πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, πόσο μάλλον όταν με τις νέες ρυθμίσεις για τις ενοποιήσεις θα απαιτείται επιπλέον 1,1% του ΑΕΠ για την κάλυψη των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων του. Η τριμερής χρηματοδότηση με συμμετοχή του κράτους για όλους τους ασφαλισμένους θα ήταν μία καθαρή και αποτελεσματική λύση.
Είναι ντροπή για τη χώρα μας το 70% των συνταξιούχων του ΙΚΑ να παίρνει σήμερα συντάξεις κάτω από 600 ευρώ το μήνα. Δεν είναι δυνατόν να ζήσει σήμερα ο συνταξιούχος με 20 ευρώ την ημέρα.
Δεν είναι επίσης σωστό οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους για υπηρεσίες υγείας, γιατί το ΙΚΑ τους καλύπτει μόνο ένα μικρό ποσοστό των δαπανών υγείας τους.
Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση δεν χρειάζεται κατεδάφιση, αλλά στήριξη και αναβάθμιση των συντάξεων και κυρίως των κατώτερων και των παρεχόμενων υπηρεσιών των κλάδων υγείας της.
Οι ασφαλισμένοι και οι απόμαχοι της δουλειάς αξίζουν μία καλύτερη μεταχείριση στη χώρα απ΄ αυτή που τους έχουν καταδικάσει οι κυβερνήσεις του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού.
Καλαμάτα 7 Μαΐου 2009