Στις 7 Ιουνίου οι αγρότες όπως και όλοι οι πολίτες της Μεσσηνίας και της Ελλάδας θα ψηφίσουν για τους 22 Έλληνες ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την πενταετία 2009-2014.
Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους αγρότες και την αγροτική οικονομία, διότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. επιδιώκουν το 2013 την ολοκληρωτική αποδόμηση της Κ.Α.Π. και την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επιδοτήσεων.
Συνεπώς, οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν σε ελληνική και ευρωπαϊκό επίπεδο θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον των Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών.
Η Ελληνική γεωργία βρίσκεται από χρόνια σε μεγάλη κρίση. Η μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών από το 2000 μέχρι σήμερα ξεπερνά το 25%. Η κρίση που βιώνει η ελληνική γεωργία είναι μακροχρόνιο αθροιστικό αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στη χώρα μας στην Ευρώπη οι οποίες αφαίρεσαν κάθε μέτρο προστασίας στους αγρότες και στην αγροτική παραγωγή, σε συνδυασμό φυσικά με την έλλειψη εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα.
Οι σοσιαλδημοκράτες και οι συντηρητικοί της Ευρώπης, πολιτικές οικογένειες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. επέβαλαν τη νεοφιλελεύθερη στροφή στην Κ.Α.Π. και ξεπούλησαν την ευρωπαϊκή γεωργία προς όφελος των βιομηχάνων και των τραπεζιτών.
Ο νεοφιλελευθερισμός υλοποιήθηκε στον αγροτικό τομέα μέσα από 4 διαδοχικές τροποποιήσεις της Κ.Α.Π. α) 1992, κυβέρνηση στην Ελλάδα η Ν.Δ., β) 1998, κυβέρνηση στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ, γ) 2003, κυβέρνηση στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ, δ) 2008 «έλεγχος υγείας», κυβέρνηση Ν.Δ. Οι συνεχείς αυτές αλλαγές αποδόμησαν την Κ.Α.Π., «ξήλωσαν» τον προστατευτισμό της γεωργίας στην Ε.Ε. διέλυσαν τους μηχανισμούς στήριξης των τιμών και τους μηχανισμούς κοινοτικής παρέμβασης. Ιδιαίτερα η μεταρρύθμιση του 2003 για την οποία υπερηφανεύεται το ΠΑΣΟΚ, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση μέσα και από την αλλαγή του συστήματος των επιδοτήσεων. Επιπλέον η συμφωνία του Νοεμβρίου του 2008 στο λεγόμενο «έλεγχο υγείας» μειώνει ακόμα περισσότερο τις επιδοτήσεις και προδιαγράφει τις προθέσεις των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. για το 2013.
Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν σημαντικές ευθύνες για την αποδόμηση της ΚΑΠ μέσα από τις συνεχείς τροποποιήσεις, διότι όχι μόνο συμφώνησαν αλλά ήταν και ένθερμοι υποστηρικτές αυτών των αλλαγών.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο οποίος αγωνίζεται για μια άλλη Ευρώπη, αγωνίζεται και για να ανατραπεί το σημερινό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο της Ε.Ε. για τη γεωργία διότι η συνέχισή του πλήττει ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν ουσιαστικά περιθώρια επιβίωσης με αυτές τις πολιτικές που κυριαρχούν στην Ε.Ε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως κεντρικούς στόχους σε αυτές τις ευρωεκλογές:
1. Τη συγκρότηση και την ενδυνάμωση ενός πανευρωπαϊκού κινήματος ώστε να αποτραπούν οι προθέσεις των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επιδιώκουν το 2013 να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους μικρομεσαίους αγρότες.
2. Μια ριζική, ριζοσπαστική, προοδευτική μεταρρύθμιση της Κ.Α.Π. προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών που θα διασφαλίζει α) κατώτερες εγγυημένες τιμές για την αξιοπρεπή τους διαβίωση και την ανάπτυξη της υπαίθρου, β) αύξηση των δαπανών της Ε.Ε. για τη γεωργία και ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών και γ) τιμαριθμική αναπροσαρμογή των ενισχύσεων και διατήρηση των επιδοτήσεων για τους μικρούς παραγωγούς και μετά το 2013 και σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων.
3. Καλεί σε αγώνα για μια ριζοσπαστική αντινεοφιλέλευθερη στρατηγική για την Αγροτική Παραγωγή, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της γεωργίας και τον επαναπροσανατολισμό των στόχων της.
Η τροφή είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι «προϊόν» για κερδοσκοπία των αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων και των χρηματιστηρίων.
Η αγροτική παραγωγή πρέπει να τροφοδοτεί τους εργαζόμενους της πόλης με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, να σέβεται τους φυσικούς πόρους, να μην επιτραπεί τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.
Πρέπει να παταχθεί η αισχροκέρδεια των μεγάλων επιχειρήσεων, των πολυεθνικών και των αλυσίδων supermarket, στην παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων.
Κρίσιμο ζήτημα είναι η αναγέννηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και η ανασύνταξη και ενίσχυση των συλλογικών μορφών (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.
Τα προβλήματα επιδεινωθήκαν δραματικά τα δυο τελευταία χρόνια λόγω και της παγκόσμιας οκονομικής κρίσης του καπιταλισμού. Την κρίση αυτή οι αγρότες της Μεσσηνίας όπως και όλοι οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας την βιώνουν μέσα από την κατάρρευση της τιμής του ελαιολάδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι όπως στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα δεν λήφθηκαν υπόψη οι δεσμεύσεις που υπάρχουν από το σύμφωνο σταθερότητας και ενισχύθηκαν με εκατοντάδες δις οι Τράπεζες, πρέπει να μη ληφθούν υπόψη και να καταργηθούν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και οι κοινοτικοί κανονισμοί της κοινής αγροτικής πολιτικής και να στηριχθεί το εισόδημα των αγροτών από τον εθνικό και κοινοτικό προϋπολογισμό. Ζητήσαμε δέσμη άμεσων μέσων για τη στήριξη των αγροτών. Δυστυχώς όμως ούτε ο κ. Καραμανλής δεν έθεσε το θέμα σε καμιά σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ούτε ο κ. Παπανδρέου θέτει το θέμα αυτό στο φίλο του κ. Αλμούνια.
Η μεγάλη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου θα συμβάλει στην ενίσχυση του αγώνα για ένα πανευρωπαϊκό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών για να σταματήσει η κατάρρευση της Ελληνικής γεωργίας, για να ανατραπούν οι σημερινές αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ε.Ε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας
και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ