Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως και από κοινού με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
H Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνήλθε μαζί με τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ, στη Βουλή μʼ ένα συμβολικό τρόπο, για να δείξουμε ότι, για μας πολιτικά το διάταγμα δεν ισχύει.
Θεωρούμε ότι σε στιγμές μεγάλης κρίσης και για την οικονομία, αλλά ακόμη και για τους θεσμούς, το όργανο της λαϊκής κυριαρχίας, η Βουλή των Ελλήνων, πρέπει να είναι παρόν.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι, ο Πρωθυπουργός αντί να στηρίξει τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων, στις οποίες ενδεχομένως ενέχονται υπουργοί ή πρώην υπουργοί, για το μόνο το οποίο ενδιαφέρθηκε είναι το πολιτικό του όφελος και η παραγραφή, αντιμετωπίζοντας το κόμμα του ως φαμίλια, η οποία θα έπρεπε να προστατευθεί από το νόμο.
Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής, όταν μάλιστα με συμμετοχή εκπροσώπων της Ν.Δ., είχε κανονιστεί η ημερήσια διάταξη της Βουλής της ερχόμενης βδομάδας, είναι πλήγμα στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.
Η ακραία συνέπεια αυτής της λογικής και αυτής της ενέργειας είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαστε μία χώρα χωρίς Βουλή, που να ελέγχει και να ενοχλεί την εκτελεστική εξουσία.
Ο κ. Καραμανλής, ο πρωθυπουργός της χώρας, πάσχει από φοβία Δημοκρατίας και των θεσμών. αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον τόπο.
Το τρίτο. Επί μία δεκαετία η πολιτική ζωή περιστρέφεται γύρω από τη διάπραξη σκανδάλων, γύρω από τη συγκάλυψη σκανδάλων, γύρω από την εκλογική αξιοποίηση σκανδάλων, χωρίς κανένας τελικά να παραπέμπεται στη δικαιοσύνη. Είναι μόνιμο χαρακτηριστικό του δικομματισμού. Απλώς οι ρόλοι εναλλάσσονται. Αυτός που είναι στην κυβέρνηση, βρίσκεται στη θέση όπου δεν υπάρχει ακόμη παραγραφή και την επιδιώκει και βρίσκεται σε άμυνα κι αυτός που είναι στην αντιπολίτευση έχει εξασφαλίσει την παραγραφή και συνήθως βρίσκεται σε επίθεση.
Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση.
Το τέταρτο. Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν απόλυτα την πρόταση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο φάκελος για την ποινική δίωξη των Υπουργών, ο οποίος έρχεται στη Βουλή, με σεβασμό των τυπικών προϋποθέσεων που θέτει το Σύνταγμα, σχετικά με την προκαταρκτική επιτροπή, να επιστρέφεται αμέσως στη δικαιοσύνη για περαιτέρω προώθηση. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί η Βουλή απερίσπαστα και η πολιτική ζωή να ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Ανεργία, φτώχεια, υγεία, παιδεία.
Περιμένουμε μια σαφή απάντηση από τη μεριά της Κυβέρνησης, πέρα απʼ όσα είπε, εντελώς αόριστα χθες ο υπουργός Εξωτερικών ο κ. Παυλόπουλος, και περιμένουμε μία απάντηση και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, από το ΠΑΣΟΚ.
Το πέμπτο. Θέλουμε να κάνουμε σαφές σε όλους ότι, η Βουλή των Ελλήνων δεν μπορεί να παραμείνει κλειστή από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και για ουσιαστικούς λόγους. Δεν μπορεί μέσα στην κρίση αυτή, να μην υπάρχει στην Ελλάδα Βουλή και να ζούμε έκτακτη κατάσταση. Γιατί η Κυβέρνηση υποχρεώνεται να φέρει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το άρθρο 79 του Συντάγματος επιτάσσει τα ζητήματα του Προϋπολογισμού να έρχονται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Τέλος το έκτο και τελευταίο σημείο. Πιστεύουμε ότι τα μέλη, οι φίλοι, του ΣΥΡΖΑ, των συνιστωσών του θα είναι σε επαγρύπνηση και σε πρωτοβουλία, για να στηρίξουμε τους θεσμούς στην πορεία προς την κοινωνική δικαιοσύνη, την πορεία προς την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας μας και θα συμβάλλουν ώστε να δοθεί ένα τέτοιο μήνυμα από τις ευρωεκλογές που έρχονται.
Παράλληλα απευθυνόμαστε στα μέλη και τους φίλους των δύο πόλων του δικομματισμού και του λέμε ότι πρέπει να δώσουν και αυτοί ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και στα κόμματά τους, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να βουλιάζει στο τέλμα της σκανδαλολογίας και χρειάζεται να ανοίξει ένα νέο τοπίο, ένα νέο σκηνικό όπου θα έρθουν στην προτεραιότητα τα μεγάλα, καυτά ζητήματα της νεολαίας και του λαού μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δεδομένου ότι χθες ο κ. Καραμανλής χθες προέβη σε μια τέτοια κίνηση, ενώ η επικαιρότητα ήταν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ λόγω της παραίτησης Βερελή, σας φαίνεται σύμφωνο με την κοινή λογική το επιχείρημα ότι κάτι ξέρει ο Πρωθυπουργός ή κάτι περίμενε από τη Βουλή και την έκλεισε άρον – άρον;
ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Η μόνο λογική που μπορεί να βρει κανείς, είναι η λογική του φόβου απέναντι στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, που διακατέχει τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
To Γραφείο Τύπου