Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/05/2009

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή στον Ρ/Σ FLASH ( Α.Κοκορίκο)

-    Θέλουμε να ασχοληθούμε με την επικαιρότητα τη δική μας .. έχουμε πάντα κάποιο σκάνδαλο.. Τώρα έχουμε και την πιθανότερη εξήγηση γιατί έκλεισε η Βουλή πριν την ώρα της, γιατί έπρεπε να κρατήσουν όσο γινόταν περισσότερο μυστικό αυτό το χαρτί με το οποίο το ελληνικό δημόσιο δέχεται ότι έχουν καταβληθεί μίζες στα δυο μεγάλα κόμματα. Αυτό όμως σημαίνει ότι είναι τεχνητές αυτές οι εντάσεις;.. Είναι υπαρκτές;.. Οι εντάσεις ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. …..

Η πόλωση έτσι κι αλλιώς επιδιώκεται από τα δύο μεγάλα κόμματα, με την έννοια της αποφυγής της συζήτησης πάνω σε ουσιαστικά προβλήματα. Είναι μια μόνιμη πρακτική και εν όψει των εκλογών μια αντιπαράθεση που να μοιάζει ότι όλο το παιχνίδι είναι μεταξύ των δύο δυνάμεων οι οποίες εμφανίζονται να έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους.

-    Αυτό γενικά, ιστορικά.. εγκυκλοπαιδικά… Γιατί αποκλείεται τα δυο μεγάλα κόμματα να επέλεξαν να συγκρουστούν στο επίπεδο των σκανδάλων, στα οποία και οι δύο είναι μπλεγμένοι…

Ως γενική τακτική είναι διαχρονική τακτική που άλλωστε διευκολύνεται από τον εκλογικό νόμο και την λογική του δικομματισμού.,

Όμως θα είχε ουσιαστικό χαρακτήρα, έχει ουσιαστικές πλευρές αν σ΄ αυτή την υπόθεση των σκανδάλων είχε αποδειχθεί ότι υπάρχει η βούληση να αντιμετωπισθούν, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να αλλάξουν οι πολιτικές και το πλαίσιο που τις δημιουργεί. Αυτή τη συζήτηση δεν βλέπουμε να γίνεται, αυτές τις πρακτικές δεν είδαμε. Εμείς κάναμε μια ουσιαστική πρόταση, την οποία έκανε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Αλαβάνος λίγο πριν κλείσει η Βουλή, σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει η Βουλή αυτό το θέμα και στην προοπτική να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να θεσπιστούν συγκεκριμένα μέτρα, όταν προκύπτει τέτοιο ζήτημα να το αντιμετωπίζουμε.

Το δεύτερο είναι τι οδηγεί στο σκάνδαλο Παυλίδη, τι οδηγεί στο σκάνδαλο Siemens, τι οδηγεί στο σκάνδαλο Patriot.. Οι πολιτικές, οι αδιαφάνειες στις δημόσιες προμήθειες, στις αμυντικές δαπάνες, η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών.

Αυτή η συζήτηση δεν γίνεται. Και γι αυτό θεωρούμε ότι η συζήτηση ανούσια, τεχνητή για πολλούς συγκεκριμένους, πολωτικούς λόγους συσπείρωσης των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων.

-    … Είναι μάλλον ένα πεδίο το οποίο φέρνει αποσυσπείρωση και στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ……

Θα έλεγα άλλο οι σχεδιασμοί και άλλο πώς εισπράττεται από τους πολίτες και τι αποτέλεσμα θα βγει.

Και θα συμφωνήσω ότι, όπως και να έχουν τα πράγματα, οι πολίτες φαίνεται ότι έχουν κουραστεί απ΄ αυτή την γενικού  χαρακτήρα, αφηρημένη σκανδαλολογία και προσαρμόζουν τα κριτήριά τους -απ΄ ότι δείχνουν οι έρευνες- στην κατάσταση, την οικονομική και κοινωνική, την οποία βιώνουμε.

Επομένως, άλλο να το σχεδιάζεις και να θέλεις να το επιβάλλεις και άλλο αν στο τέλος πετύχει αυτό το σχέδιο.

-    Εάν ρίξουμε μια ματιά στις δημοσκοπήσεις.. βλέπουμε ότι το κόμμα διαμαρτυρίας το οποίο φάνηκε είναι οι Οικολόγοι-Πράσινοι.. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα έχει μια άνοδο, αλλά από τους ανθρώπους που το έχουν επιλέξει ως πολιτικό φορέα, όχι για να εκφράσουν την ψήφο διαμαρτυρίας του… Προφανώς σ΄ αυτό έπαιξε ρόλο και η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου….  Δεν βοηθάει στο να εκφράζει την ψήφο του και κάποιος που είναι απολιτικός, που είναι νέος.. κάποιος που θέλει κάτι άλλο….

Επιβεβαιώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική επιλογή και όχι απλώς ως ένας χώρος μόνο είσπραξης διαμαρτυρίας, όπως είχαμε κατηγορηθεί το προηγούμενο διάστημα. Εμείς σ΄ αυτές τις ευρωεκλογές και εκλογές επιδιώκουμε -το είχαμε πει και στις καλύτερες δημοσκοπικές στιγμές- να μας επιλέγει ο άλλος για την ταυτότητά μας και για την πολιτική μας.

Για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου εμείς λύσαμε το πρόβλημα, με εντάσεις ενδεχομένως κ.λπ., κατά τον πιο δημοκρατικό τρόπο. Ενώ την ίδια ώρα που μέμφονται τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω να στρέφονται τα βέλη ότι ακόμη τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχουν εξαγγείλει ακόμα το ψηφοδέλτιό μας.

-    Εκεί θα το αποφασίσει ο αρχηγός που είναι το απαύγασμα της δημοκρατικής διαδικασίας….

.. Εκεί, επειδή είναι δικαίωμα του αρχηγού, έχει αγιοποιηθεί. Ενώ κανένας δεν ξέρει ποιος θα είναι υποψήφιος, είναι προνομία του αρχηγού .

-    Από την άλλη έχουμε την αγιοποίηση της δημοκρατικής διαδικασίας στον ΣΥΝ, ενώ είναι προφανές ότι οι συνιστώσες κάθονται μεταξύ τους και μοιράζουν τις καρέκλες…

Είναι, κατά την άποψή μου, καλύτερο να υπάρχει πολιτική συμφωνία, μια συλλογικότερη διαδικασία, μια δημοκρατικότερη διαδικασία, παρά τις καρέκλες των ευρωβουλευτών να τις μοιράζει ο αρχηγός του κόμματος κι αυτό να θεωρείται αρετή.

-    Θέλω να μου πείτε αν είναι τιμή στη νεολαία το να βάζουμε έναν εκπρόσωπο της νεολαίας σε μη εκλόγιμη θέση, αν είναι τιμή στους μετανάστες να βάζουμε μετανάστρια σε μη εκλόγιμη θέση, αν είναι τιμή στον πολιτισμό να βάζουμε έναν ποιητή, έναν ηθοποιό, έναν τραγουδιστή σε μη εκλόγιμη θέση ή απαξίωση….

Ειδικά το ευρωψηφοδέλτιο, λόγω και των περιορισμένων θέσεων, είναι 22 και επομένως πρέπει να μπουν .. και να συμβολίσουν και να αναδείξουν προβλήματα που τα προσωποποιούν ή τα εκφράζουν συγκεκριμένοι υποψήφιοι.

-    Αλλά βλέπουμε ότι σε όλα τα κόμματα στις εκλόγιμες θέσεις μπαίνουν κομματικά στελέχη στα οποία είτε έχουμε υποχρέωση είτε τα θεωρούμε ότι εκφράζουν τις θέσεις πολύ καλά… το ίδιο γίνεται σε όλα τα κόμματα.. και στις μη εκλόγιμες θέσεις θυμόμαστε να συμβολίσουμε τη νεολαία.. παίρνουμε κάποιον.. και τον βάζουμε εκεί και λέμε, εσύ είσαι ο εκπρόσωπος της νεολαίας…

Η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου και η πολιτική εκλογική αναμέτρηση, εκτός των άλλων, θέλει να υπογραμμίσει και ορισμένα ζητήματα που αποτελούν γενικότερες κοινωνικές διεκδικήσεις. Π.χ. το δικό μας ψηφοδέλτιο έχει 11 άντρες και 11 γυναίκες, συμβολίζει ότι μπορεί να διεκδικηθεί η ισότιμη παρουσία στην πολιτική των γυναικών. Το γεγονός ότι μια μετανάστρια που δεν έχει πολιτικά δικαιώματα μπαίνει στην τελευταία θέση, συμβολίζει ότι πρέπει να δοθούν και πολιτικά δικαιώματα σ΄ αυτόν τον κόσμο. Επομένως έχει την αξία του ο συμβολισμός που υπενθυμίζει ή υπογραμμίζει ορισμένα προβλήματα που δεν αφορούν μόνο το χώρο μας, αλλά αφορούν όλη την κοινωνία καθώς εκφράζουν συγκεκριμένα προβλήματα και διεκδικήσεις.

-    Ναι.. Αλλά δεν είναι τα προβλήματα των μεταναστών τόσο μεγάλα ώστε να τα κάνει επιλογή του ένα κόμμα και να πει, θα βάλω επικεφαλής και θα εκλέξω έναν μετανάστη.. γιατί το θεωρώ πιο σημαντικό από το να έχω ένα κομματικό μου στέλεχος..

Είναι κρίσιμο όμως να το αναδείξεις αυτό το πρόβλημα…

To Γραφείο Τύπου