- Εσείς τι συμπέρασμα βγάλατε κ. Χουντή, εννοώ το κόμμα σας, μετά την ανακοίνωση των ευρωψηφοδελτίων των δύο μεγάλων κομμάτων; Είναι ευρωψηφοδέλτιο με ενδιαφέρον στραμμένο στις εθνικές εκλογές τελικά;
Θα σας έλεγα ότι το συμπέρασμα που βγάλαμε είναι αυτό που σχολιάζεται γενικώς, ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. Νομίζω ότι δεν βοήθησαν αυτά τα δύο κόμματα στο να αρχίσει πιο νωρίς η ουσιαστική συζήτηση στα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο.
- Αισιοδοξείτε ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση αυτή;
Εμείς την έχουμε ξεκινήσει, και όχι μόνο τώρα στην περίοδο των ευρωεκλογών, αλλά έχει ξεκινήσει και μέσα στα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει το προηγούμενο διάστημα. Η Ευρώπη θα σας έλεγα ήταν παρούσα, η πολιτικές που απορρέουν από την Ευρώπη είναι παρούσες και είναι παρούσες και στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και στις κινητοποιήσεις που έγιναν στο προηγούμενο διάστημα. Θυμόσαστε τις αγροτικές κινητοποιήσεις για την ΚΑΠ. Επομένως αυτή η συζήτηση έτσι κι αλλιώς έχει ξεκινήσει, απλώς θα έλεγα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αποφεύγουν, πέρα από την γενικόλογη συζήτηση, και να παραδεχτώ βεβαίως ότι επειδή η συνύπαρξη των ευρωπαϊκών πολιτικών με τα ζητήματα τα εθνικά, τα ελληνικά, είναι τόσο στενή που πια δεν μπορείς να μιλήσεις μόνο για τον ένα ή μόνο για τον άλλο.. .
- Μα δεν είναι αποκομμένα…
Βεβαίως, αυτό θέλω να πω. Επομένως, η συζήτηση αυτή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο γίνεται. Η παρατήρησή μου είναι ότι η συζήτηση δεν μπορεί να μείνει σε ένα γενικόλογο χαρακτήρα. Πρέπει να πάρει και ουσία. Αυτές οι πολιτικές λοιπόν που προκύπτουν κάποιοι τις δημιούργησαν. Και επομένως, πρέπει και ο ψηφοφόρος να αποτιμήσει και τη δράση, τη στάση των κομμάτων, της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, των άλλων κομμάτων, απέναντι σε αυτά που ζει ως ευρωπαϊκές πολιτικές, που μεταφράζονται και με ελληνικής κοπής πρακτικές και στην καθημερινότητά του. Αυτό θέλουμε να αναδείξουμε: τα προβλήματα και τους υπευθύνους. Και με αυτή την έννοια η δική μας η πρόβλεψή είναι ότι ο κόσμος, οι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική της Ν.Δ. και δεν εμπνέονται από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, θα δώσουν ένα μήνυμα ανατροπής και αλλαγής των πολιτικών και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών έτσι όπως εκφράζονται σήμερα γιατί οι πολιτικοί συσχετισμοί μεταφράζονται σε πολιτικές τις οποίες εισπράττουμε στην καθημερινότητά μας.
- Εσείς έχετε βάλει στόχο να είστε το τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές; Είναι αλήθεια αυτό;
Ένας τέτοιος στόχος θα ήταν περιοριστικός. Διότι θα έλεγε ότι εμείς πάμε να ξεπεράσουμε κάποιους άλλους και να δεχτούμε ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τους υπόλοιπους. Όχι έτσι.
- Είναι και ρεαλιστικό αυτό που είπατε. Θέλετε να ξεπεράσετε κάποιους άλλους και δεν μπορείτε επίσης να ξεπεράσετε κάποιους άλλους….
Έχετε δίκιο, οι σχέσεις είναι ανταγωνιστικές. Αλλά ο κύριος στόχος μας είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουν να δοθούν αυτά τα μηνύματα. Και αλλαγής του πολιτικού συσχετισμού και βεβαίως και ένα μήνυμα ότι αυτές οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν.
- Αυτό είναι εύκολο, είναι εφικτό; Διότι τα πρώτα δείγματα που έχουμε είναι πως θα είναι σκληρή όλη αυτή η προεκλογική περίοδος, θα είναι σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης και πόλωσης γιατί είναι σαφές ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ, έχουν στόχο την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση της εκλογικής τους φάσης. Αυτό αυτομάτως σημαίνει δυσκολία του ΣΥΝ, του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων να διεισδύσουν στους ψηφοφόρους αυτούς.
Θα σας έλεγα, ότι δεν το αντιλαμβανόμαστε έτσι. Προφανώς, η πόλωση που γίνεται σε ανούσιες, ανύπαρκτες διαφορές, επιδιώκει αυτό που λέτε. Αλλά οι ψηφοφόροι κανενός κόμματος δεν είναι δεδομένοι ανά πάσα στιγμή. Επομένως, μόνο με στοιχεία πόλωσης, λέγοντας τι καλός που είναι ο ένας, τι κακός που είναι ο άλλος, αυτή δεν αποδίδει τη συνείδηση που διαμορφώνει και στην περίοδο των εκλογών ο ψηφοφόρος. Η δική μας η συζήτηση είναι να γίνει, πάνω στα προβλήματα και στις πολιτικές. Και εκεί η πόλωση είναι διαφορετική. Αρκεί να πω ότι στα περισσότερα ζητήματα στο ευρωκοινοβούλιο, στο 97% οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ψήφισαν τα ίδια πράγματα. Η πολιτική, που ακολουθεί η Ν.Δ. είναι συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Η διαχωριστική γραμμή είναι ποιος αντιμετωπίζει αυτό που λέγεται νεοφιλελεύθερη πολιτική, τι έλεγαν το προηγούμενο διάστημα και πως προέκυψαν σήμερα τα προβλήματα. Κι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές. Τα βάζουμε με τις πολιτικές και με τους σημερινούς συσχετισμούς που διευκολύνουν αυτές τις πολιτικές. Αυτή είναι η δική μας πρόθεση. Και γιʼ αυτό βάζουμε τον στόχο ψηλά. Δεν αρκεί ένα ποσοστό, να πεις έτσι κατέγραψε άνοδο και θα καταγράψει άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς τον βάλαμε ψηλά, επιδιώκουμε την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να ικανοποιηθεί αυτό το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο ανατροπής και αλλαγής που σας περιέγραψα και να ανοίξουν αισιόδοξες προοπτικές για τον τόπο.
To Γραφείο Τύπου