Αντιπροσωπεία του Δικτύου Γυναικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επισκέφθηκε σήμερα της Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, με σκοπό να συναντήσει τις γυναίκες που κρατούνται εκεί, να συνομιλήσει μαζί τους, να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να τις ενημερώσει για τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τα δικαιώματα των γυναικών και των κρατουμένων και για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη και να συζητήσει μαζί τους τα ζητήματα που τις απασχολούν.
Παρά την αρχικώς δοθείσα άδεια από το Γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης, που όρισε την ημέρα και ώρα της επισκέψεως, τελικώς η επίσκεψη και η συνάντηση δεν επιτράπηκαν από το Υπουργείο με την αιτιολογία ότι «δεν το επιτρέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας». Στην αντιπροσωπεία δηλώθηκε ότι θα επιτρεπόταν μόνον να «αφήσει προεκλογικό υλικό» και να συναντήσει 2-3 κρατούμενες στο γραφείο του Διευθυντή. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την αντιπροσωπεία γυναικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αφού σκοπός της επισκέψεως ήταν η ελεύθερη και ισότιμη επικοινωνία με όλες τις κρατούμενες και όχι με έναν πολύ μικρό αριθμό επιλεκτικά.
Εξερχόμενη από τις γυναικείες φυλακές, η δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποψήφια στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται υπό καθεστώς στέρησης της ελευθερίας τους, πολλοί μάλιστα χωρίς καν δικαστική απόφαση, δεν επιτρέπεται να στερούνται κανένα άλλο ανθρώπινο δικαίωμά τους., ούτε βέβαια το δικαίωμα ενημέρωσης και συνάντησης με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, στα πλαίσια της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους. Το Σύνταγμα, οι διεθνείς συμβάσεις και ο Σωφρονιστικός Κώδικας κατοχυρώνουν τα δικαιώματα αυτά και επιτάσσουν εντελώς διαφορετική πρακτική από αυτήν που ακολουθείται σήμερα. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα συνεχίσει να μάχεται για φυλακή ανοικτή στην κοινωνία, από την οποία θα ενισχυθεί και η ποιότητα της δικαιοσύνης και της σωφρονιστικής πολιτικής, με σεβασμό στα δικαιώματα και των συνανθρώπων μας που κρατούνται. Ανοικτή φυλακή και ενημέρωση της κοινωνίας θα είχε σίγουρα μειώσει τους θανάτους κρατουμένων αλλά και τις τόσες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, όπως οι εξευτελιστικοί κολπικοί έλεγχοι στις γυναίκες, που μετατρέπουν τις φυλακές από «χώρους σωφρονισμού» σε κολαστήρια, πλήττοντας το κράτος δικαίου και ματαιώνοντας την προσδοκία κοινωνικής επανένταξης».
To Γραφείο Τύπου