- … Πώς εισπράξατε αυτό το φλερτ, αυτή την πρόσκληση που απηύθυνε χθες ο κ. Παπανδρέου στον ΣΥΝ;…
Νομίζω σαν φάρσα, σαν ένα αστείο, σαν ένα στοιχείο αυτοσαρκασμού από μέρους του. Επειδή στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δουλεύουν για το καλύτερο αποτέλεσμα, δεν αποτέλεσε και αντικείμενο προβληματισμού. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι η χώρα και η Ευρώπη βρίσκεται σ΄ ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Δεν χωράνε αστεία. Χρειάζονται σοβαρές επιλογές, δύσκολες ενδεχομένως για ορισμένους πολιτικούς χώρους. Ή θα ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο, το δρόμο που μας έφερε εδώ που μας έφερε ή θα κάνουμε μια προσπάθεια να αλλάξουμε πορεία.
Κανείς δεν λέει ότι είναι εύκολο το τι άλλο να κάνουμε, ποια άλλη πορεία να ακολουθήσουμε με δεδομένη την παγκόσμια κατάσταση, την ευρωπαϊκή κατάσταση, με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα. Ωστόσο το ερώτημα είναι κρίσιμο. Και σ΄ αυτό το ερώτημα δεν χωράνε γενικόλογες τοποθετήσεις. Πρέπει να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, μια και αναφερόμαστε στον κ. Παπανδρέου, στα μεγάλα προβλήματα με συγκεκριμένες θέσεις και όχι γενικόλογες θέσεις.
- Εσείς λέτε πολλά και σημαντικά για το Σύμφωνο Σταθερότητας, για παράδειγμα.. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη οι συμμαχίες προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η δυναμική.. Αλλά δεν θέλω να φτάσουμε εκεί. Θα ήθελα μια απάντηση στο πρώτο ερώτημα…
Επιτρέψτε μου να σας πω όμως ότι υπάρχει ένα ερώτημα που προηγείται του ερωτήματος που θέτετε αν υπάρχουν οι απαραίτητες συμμαχίες για να γίνει κάτι, Το ερώτημα είναι αν πρέπει να γίνει ή όχι, αν η ανάλυση των πραγμάτων, αν η κατάσταση των πραγμάτων μας επιτρέπει να θεωρούμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πηγαίνουμε…
- Έχετε δίκιο σ΄ αυτό.. Όμως αν φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, η δεύτερη κίνηση είναι να δούμε και με ποιες συμμαχίες….
Συμφωνώ απόλυτα…
- Μην πάμε εκεί όμως, γιατί αν ανοίξουμε αυτή την κουβέντα, δεν θα τελειώσουμε ούτε αύριο.. Θέλω να ρωτήσω, κατά συνέπεια, το είδατε ως φάρσα, ως πλάκα, μήπως όμως είναι και μια προσπάθεια από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ να «ψαρέψει» και λίγο στα νερά του ΣΥΝ καμιά ψήφο;…
Υπό μια έννοια, ναι. Με την έννοια ότι στις εκλογές, ειδικά τόσο κοντά σε μια κάλπη, επιστρατεύονται όλα τα μέσα. Ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον -επιτρέψτε μου να το ξαναπώ- αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες, αυτό που ενδιαφέρει εμένα ως πολίτη δεν είναι τόσο τι κάνουν τα κόμματα και τι επιχειρεί το κάθε κόμμα την τελευταία στιγμή με επικοινωνιακό ή άλλο τρόπο για να κερδίσει μερικές ψήφους παραπάνω, που είναι θεμιτό γιατί κάθε πολιτικός οργανισμός έχει τις απόψεις του, θεωρεί ότι οι απόψεις του είναι οι καλύτερες για την κοινωνία και μ΄ αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνει. Αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι ότι στις 7 Ιουνίου να συμβεί κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει τη φορά των πραγμάτων …
Κατά τη γνώμη μου μια χαμηλή, η χαμηλότερη επίδοση του δικομματισμού -που έχουμε τη δυνατότητα να το έχουμε αυτό το αποτέλεσμα γιατί καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις- θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα. Σκεφτείτε τη Ν.Δ. να παίρνει κάτω από 30%. Δεν θα μπορέσει, δεν θα έχει καμία νομιμοποίηση να προχωρήσει στα μέτρα που ετοιμάζεται να προχωρήσει..
- Για σκεφτείτε όμως και τον ΣΥΝ να παίρνει κάτω από 5%...
Βεβαίως.. Κι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Όμως σας λέω ότι έχουμε μπροστά μας….
- Θέλω να πω ότι η κρίση δεν είναι κρίση του δικομματισμού, αλλά είναι κρίση του πολιτικού συστήματος…
Υπάρχει από τη μια η οικονομική κρίση, τα αδιέξοδα τα κοινωνικά, τα οικονομικά , από την άλλη εδώ στη χώρα μας έχουμε κι ένα άλλο φαινόμενο. Γνωρίζετε ότι η χαμηλή δύναμη του δικομματισμού δεν είναι παγκόσμιο ούτε ευρωπαϊκό φαινόμενο. Έχει κεντρικά χαρακτηριστικά στη χώρα μας και, κατά τη γνώμη μας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βοηθήσει πολύ σ΄ αυτή την αποδυνάμωση.
Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι οι πολίτες γενικά βρίσκονται σε μια φάση απαισιοδοξίας, μηδενισμού. Αυτό πολλές φορές παίρνει «μπάλα» όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όλη την πολιτική. Αν θέλετε τη γνώμη μου και η δική μας δημοσκοπική έκρηξη την προηγούμενη χρονιά και τώρα η αποχή ή οι Οικολόγοι- Πράσινοι που εμφανίζονται να έχουν μια δυναμική είναι δείγματα μιας τέτοιας αναζήτησης κάτι διαφορετικού.
- Να το κρατήσουμε αυτό.. Είπε προχθές οκ. Τσίπρας ότι οι Οικολόγοι- Πράσινοι θα πέσουν στην παγίδα που πέσαμε κι εμείς όταν είχαμε αυτή την εκτίναξη τη δημοσκοπική.. Ποια είναι αυτή η παγίδα;…
Όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρεται στην παγίδα εννοεί ότι μας συγκρίνουν όλοι με κάτι που δεν ήταν συνειδητή ή εκλογική επιλογή ..
- Από τη μεριά σας ήταν.. Θυμάμαι συζητήσεις που κάναμε και με τον Αλ. Αλαβάνο και με τον κ. Τσίπρα και θυμάμαι ότι μας θύμιζαν το παράδειγμα της ΕΔΑ που είχε αναδειχτεί σε δεύτερη δύναμη.. Και φιλοδοξούσε τότε ο ΣΥΝ…
Και φιλοδοξεί και σήμερα…. Αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται αυτή η χώρα να κυβερνιέται για τα επόμενα εκατοντάδες χρόνια από το δικομματισμό. Άρα πολύ γρήγορα -και ελπίζουμε προς προοδευτική κατεύθυνση- θα υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή. Αυτό είναι δεδομένο. Αλλά, όταν αναφερόμαστε σε δημοσκοπική παγίδα, εννοούμε το να συγκρίνουν όλοι με τα ποσοστά που δεν είχες ποτέ. Αν οι Οικολόγοι-Πράσινοι για παράδειγμα καταγράφουν στις δημοσκοπήσεις ένα 8, 10, 12% και ξαφνικά σε πέντε μέρες πάρουν 4%, το οποίο θα είναι μια τεράστια επιτυχία για τους ίδιους, μπορούν όλοι να μιλάνε γιατί έπεσαν οι Οικολόγοι…
- Αντιλαμβάνομαι για τι μιλάτε αλλά σ΄ αυτό το παιχνίδι παίξατε κι εσείς…
Σας επισημαίνω όμως κάτι. Η βασική κριτική που έχουμε δεχτεί για τι πέφτουμε στις δημοσκοπήσεις, είναι το γεγονός ότι υπηρετήσαμε τις ίδιες αρχές και αξίες σε δύσκολες στιγμές, όπως στο Βοτανικό, όπως τον Δεκέμβρη και δεν σκεφτήκαμε ότι έχουμε 18%, 15%...
- Γιατί δεν πέρασε όμως αυτή η πολιτική;…. Γιατί δεν πέρασε ο λόγος σας στον πολίτη;…
Κάνετε λάθος, με την έννοια ότι και στο Βοτανικό άσκησε εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ενεργές δυνάμεις των πολιτών που αγωνίστηκαν για να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και οι νόμοι .. Δεν έγινε αυτό που οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις επιδίωξαν….
- Δεν αναφέρομαι τώρα ως προς το αποτέλεσμα των πράξεων και της πολιτικής σας.. Είναι πάρα πολύ σημαντικά αυτά .. αλλά δημοσκοπικά γιατί δεν πέρασε στους πολίτες;…
Θέλω να επισημάνω ότι η αποτίμηση μιας περιόδου, των επιλογών, των συγκρούσεων και των αποτελεσμάτων των συγκρούσεων αυτών αλλάζει στο χρόνο. Για το ίδιο γεγονός, για την επιτυχία ενός πολιτικού φορέα μπορεί μετά από λίγους μήνες να μην έχει σαφή άποψη ο κόσμος, γιατί όταν υπάρχει μια σύγκρουση, υπάρχει και ο αντίπαλος ο οποίος επιτίθεται και συκοφαντεί. Όμως μετά από καιρό ο κόσμος διαμορφώνει πιο αντικειμενική και νηφάλια άποψη.
- Αυτοκριτικό λόγο δεν ακούω πάντως.. που είναι και της μόδας τώρα …
Είμαστε μια δύναμη η οποία είναι πάρα πολύ περήφανη που πέτυχε να μην γίνει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο σε χώρο πρασίνου κατά παράβαση του Συντάγματος σε μια τσιμεντούπολη όπως η Αθήνα. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που σε μια ιστορική στιγμή αυτής της χώρας, που καταγράφηκε σε όλο το διεθνή Τύπο, όπως ήταν η εξέγερση του Δεκέμβρη, δείξαμε τους υπευθύνους; και δεχθήκαμε επίθεση γι αυτό. Γι αυτά τα πράγματα είμαστε υπερήφανοι.
Βέβαια κανείς δεν είναι αλάνθαστος….
- Το λέει και ο Καραμανλής αυτό.. Αν το λέει και η Αριστερά…
Βεβαίως.. βεβαίως… Δεν κάνει κανείς μόνο σωστά. Ωστόσο το κρίσιμο ερώτημα για τις εκλογές που έχουμε σε λίγες μέρες είναι ποιες δυνάμεις θα βγουν ενισχυμένες απ΄ αυτή την ιστορία. Αν θα βγουν δυνάμεις που φέρνουν αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή δυνάμεις που εδώ και 30 χρόνια μας έχουν οδηγήσει με την πολιτική τους στο σημείο που βρισκόμαστε.
To Γραφείο Τύπου