Εργαζόμενοι, επί επτά (7) και πλέον έτη, στο «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και των οποίων οι συμβάσεις διεκόπησαν, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη με αγωγή και ζήτησαν να αναγνωρισθεί ότι ο καθένας από αυτούς συνδεόταν με το προαναφερόμενο ν.π.ι.δ. με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, να υποχρεωθεί αυτό να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, καταβάλλοντας τις νόμιμες αποδοχές τους.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την αγωγή των εργαζομένων με την υπ΄αριθμ. 21194/2007 απόφασή του.
Το «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης» άσκησε έφεση κατά της ως άνω απόφασης ενώπιον του Εφετείου Θεσσαλονίκης, το οποίο, με την υπʼ αριθμ. 209/2009 απόφασή του, απέρριψε την έφεσή του και δέχθηκε ό,τι και το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
Οι εργαζόμενοι, μετά τις δικαστικές αυτές αποφάσεις, ήλπισαν ότι θα επανέρχονταν στην εργασία τους, πλην όμως το «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Εφετείου ενώπιον του Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα αυτοί να παραμένουν άνεργοι, με αυτονόητες τις σε βάρος τους εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Προτίθεται να προβεί σε ενέργειες προκειμένου οι απολυθέντες να επιστρέψουν στις εργασίες τους, με το δεδομένο ότι αυτοί έχουν δικαιωθεί με δύο δικαστικές αποφάσεις;
-Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι η συζήτηση της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο και η έκδοση απόφασης αυτού θα καθυστερήσει, κατά τα συμβαίνοντα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την εξόντωση των εργαζομένων.
Ο ερωτών Βουλευτής
Φώτης Κουβέλης
.