Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/06/2009

Τοποθέτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου επί των τροπολογιών στο σ/ν «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ»

(από τα πρακτικά της βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει η Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρία Αμμανατίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ–ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Είναι γνωστό ότι καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Βέβαια θέλω να σταθώ στο άρθρο 3, κύριε Υπουργέ, στο οποίο κάνατε τις ρυθμίσεις για τους ξεναγούς. Το είπα και στην τοποθέτησή μου ότι είναι πάρα πολύ θετικό. Απλά σʼ αυτό το άρθρο έχουμε έναν ενδοιασμό όσον αφορά την Κοινοτική Οδηγία, δηλαδή αντιρρήσεις στη δυνατότητα ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Εκεί είναι μόνο η δική μας ένσταση, όσον αφορά το άρθρο 3.

Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί στα άρθρα 4, 5 και 6.

Το άρθρο 7, όπως και τα άρθρα 1 και 2, τα καταψηφίζουμε.

Περνώντας τώρα στις τροπολογίες θα αναφερθώ στην τροπολογία που χωροθετεί τους τουριστικούς λιμένες.

Εδώ λέτε ότι γίνεται μία αναδιατύπωση για να φύγει το διαζευκτικό «ή».

Θέλω να σας πω που εμείς διαφωνούμε και σε ποιο σημείο;

Γιατί έτσι διαβάζοντάς το δεν λέει τίποτα. Όμως αν ανατρέξουμε στο νόμο 2160/1993 θα δούμε ότι η σύμβαση παραχώρησης προς φορείς διαχείρισης επιτρέπει και σε ιδιωτικά συμφέροντα να διαχειρίζονται τουριστικά λιμάνια της χώρας μας. Εμείς διαφωνούμε σʼ αυτό το κομμάτι. Δεν είναι δυνατόν ιδιωτικά συμφέροντα να περνάνε στα λιμάνια της Ελλάδας. Και βέβαια εδώ υπάρχει μια διαδικασία που λέει ότι ο φορέας διαχείρισης υποχρεούται να υποβάλει στη Γραμματεία τα πιο κάτω έγγραφα και δικαιολογητικά, μετά όμως από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης. Αφού δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρίες να έχουν τους τουριστικούς λιμένες πριν να δώσουν τα σχέδια προμελέτης πού ξέρετε τι θα γίνει εκεί; Γιατί δεν υπήρχαν πιο πριν τα σχέδια προμελέτης για να γνωρίζει η Πολιτεία τι ακριβώς θέλει η ιδιωτική επιχείρηση να κάνει στον τουριστικό λιμένα; Την καταψηφίζουμε αυτή την τροπολογία.

Θέλω να περάσω τώρα, κυρία Πρόεδρε, στις επόμενες δύο τροπολογίες. Δεν θα καθυστερήσω πολύ.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά τα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα». Θα τη στηρίξουμε, αλλά θα πρέπει να πούμε ότι τα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» έχουν αφήσει και στην περίπτωση του ΟΤΕΚ της Αναβύσσου το στίγμα τους. Την εποχή της αξιοποίησης με κάθε τρόπο των προνομιούχων πάρθηκε η απόφαση το 2003 να παραχωρηθεί το κτίριο και τα 36.000 στρέμματα στα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» υπέρ βέβαια του κέρδους και σε βάρος της τουριστικής εκπαίδευσης που παρείχε η Σχολή του ΟΤΕΚ, προκειμένου δηλαδή να γίνει ένα ξενοδοχείο το ιστορικό κτίριο και να μετεγκατασταθεί η Σχολή, η οποία βέβαια θα πήγαινε κάπου αλλού, εκεί που θα όριζαν τα «Ε.Τ.Α. Α.Ε.».

 Να ληφθεί υπόψη ότι πέραν του εκπαιδευτικού ρόλου η Σχολή φιλοξενεί κάθε χρόνο πάνω από εκατόν πενήντα παιδιά και λειτουργεί και ως οικοτροφείο γιʼ αυτούς τους σπουδαστές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα.

Το 2005 που ανακινήθηκε το θέμα υλοποίησης της απόφασης σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι έκαναν δυναμική παρουσία στην κυρία Πετραλιά, που ήταν η τότε Υπουργός Τουρισμού, και το σχέδιο αυτό δεν είχε συνέχεια. Άρα και η Νέα Δημοκρατία έχει την ευθύνη της γιατί δεν ακύρωσε έγκαιρα την απόφαση του 2003, αλλά περίμενε απλά τη μη υλοποίηση της απόφασης. Έτσι τώρα είστε συνυπεύθυνοι –μην γελάτε, κύριε Υπουργέ-…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Δεν γελάω.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Είστε συνυπεύθυνοι για την καθυστέρηση αυτή.

Τη στηρίζουμε, αλλά σας είπα ότι κι εσείς είστε συνυπεύθυνοι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Παρακαλώ ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ –ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Έρχομαι στην τελευταία τροπολογία που κατέθεσαν οι συνάδελφοι. Τη βλέπουμε κι εμείς θετικά, αν και βέβαια θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Σίγουρα θα δημιουργηθούν και ίσως να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου, όπως είπε και ο συνάδελφος της Πλειοψηφίας, αλλά επειδή υπάρχουν και οι δυσκολίες στους φοιτητές μας θα πρέπει να σταθεί η Κυβέρνηση και να δει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να διευθετήσει το θέμα της μετεγγραφής των φοιτητών των δικών μας από την πόλη της Λʼ Ακουίλα της Ιταλίας μετά τον καταστροφικό σεισμό, για να μην επιβαρύνονται αυτή τη στιγμή και οι οικογένειες.

Γιατί γνωρίζετε ότι αν καθυστερούν πάρα πολύ οι φοιτητές είναι για τις οικογένειες πολύ δαπανηρό, δηλαδή αντί να κάνουν πέντε και έξι χρόνια να κάνουν οκτώ και εννιά, και σε περιόδους κρίσης υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα.

Ευχαριστώ.