Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/06/2009

Ομιλία Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στην επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τον Αγροτικό Τομέα

(Από τα πρακτικά της βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αμανατίδου έχει το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Η επερώτηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που συζητάμε σήμερα, θίγει μια σειρά προβλημάτων που έχουν επισημανθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχετικά πρόσφατη επερώτησή μας, εν μέσω, μάλιστα κινητοποιήσεων αγροτών σε όλη τη χώρα.

Κύριε Υπουργέ, πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας αυτά που ανέδειξαν οι φετινές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα. Ήταν πρώτον τα χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και δεύτερον η απελπιστική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι αγρότες στη χώρα μας. Επειδή μιλάμε για την Ελλάδα, ξέρουμε ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν την αγροτιά και τους παραγωγικούς κλάδους στη χώρα μας. Έγινε πλέον φανερό, στον πλέον δύσπιστο ή και αισιόδοξο πολίτη ότι ο αγροτικός τομέας βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμη καμπή, στην κρισιμότερη, ίσως, της μεταπολιτευτικής περιόδου. Και ακόμη, ότι στα επόμενα χρόνια κρίνεται εάν θα υπάρξει η ελληνική γεωργία ως παραγωγικός τομέας ή σαν ένα υπολειμματικό μέγεθος μιας εγκαταλελειμμένης υπαίθρου.

Η αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με νέες χώρες, το πλαίσιο συμφωνίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για τα αγροτικά και η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχουν διαμορφώσει ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον που κάνει σχεδόν αδύνατη την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών. Η ουσία του αγροτικού προβλήματος δεν βρίσκεται στην εφαρμογή κάποιων ευνοϊκών ρυθμίσεων, στις ευκαιριακές ενισχύσεις και αποζημιώσεις που διεκδίκησαν για πολλοστή φορά οι αγρότες μας βγαίνοντας στους δρόμους έστω και εάν αυτές είναι απαραίτητες για να βγει η χρονιά, αλλά σε αυτό καθʼ αυτό το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και του αγροτικού κόσμου.

Τι θα παράγουν, πού θα πουλήσουν, σε ποιες τιμές, με ποια προοπτική επιβίωσης στο άμεσο και απώτερο μέλλον είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να απαντήσει μία κυβέρνηση που σέβεται τους πολίτες αυτής της χώρας.

Όλα τα προϊόντα φέτος (σιτηρά, ρύζι, καλαμπόκι, λάδι, καπνός, βαμβάκι, σταφύλια, κρασί, πατάτες, κτηνοτροφικά προϊόντα κ.α.) αντιμετωπίζουν τρία κοινά και οξύτατα προβλήματα.

Πρώτον, την απότομη πτώση των τιμών παραγωγού σε συνδυασμό με τη διόγκωση του κόστους παραγωγής.

Δεύτερον, την αδυναμία διάθεσης της παραγωγής παρά τις εξευτελιστικές τιμές.

Τρίτον, τα προϊόντα που φθάνουν στον καταναλωτή σε υψηλότερες από πέρυσι τιμές.

Οι αγρότες, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι, πληρώνουν τώρα τη συναίνεση των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που μέσα στο κλίμα των κατευθύνσεων που διαμορφώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, τα κέρδη των οικονομικά ισχυρών μπαίνουν πάνω από τους μικρομεσαίους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Έτσι, οι περιορισμοί στην παραγωγή, οι μειώσεις στις επιδοτήσεις και οι αθρόες εισαγωγές ομοειδών και συνήθως κατώτερης ποιότητας προϊόντων οδηγούν το ένα μετά το άλλο τα προϊόντα σε βαθιά και μακροχρόνια κρίση.

Το δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώθηκε από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στους νόμους της αγοράς και τις επιλογές της Κυβέρνησης, έχει δραματικές επιπτώσεις στους αγρότες, όταν συνδυάζεται με την κερδοσκοπική ασυδοσία του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου και την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου στις τιμές, στις εισαγωγές και στην ποιότητα των προϊόντων και τροφίμων και βέβαια με την ανυπαρξία ουσιαστικά συνεταιριστικών οργανώσεων που κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης των προϊόντων για λογαριασμό και προς όφελος των αγροτών. Ολοκληρωμένη διαχείριση λέγεται, κύριε Υπουργέ, αυτό. Την έχουμε ξεχάσει.

Ταυτόχρονα με τους παραπάνω βασικούς στόχους χρειάζεται εφαρμογή πολιτικής αυτοδυναμίας της χώρας σε βασικά τρόφιμα, έλεγχος εισαγωγών και βελτίωση του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων. Το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων εξελίσσεται αρνητικά. Χρειάζεται έλεγχος των εισαγωγών, ιδιαίτερα από τρίτες χώρες.

Παράλληλα, χρειάζεται προβολή των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και αναζήτηση νέων αγορών και άλλα πολλά, όπως διαφήμιση, προώθηση, δραστικό περιορισμό της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή με παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών, έλεγχο της δράσης των μεσαζόντων και των μονοπωλιακών κυκλωμάτων, ενεργοποίηση συνεταιρισμών στην παραγωγή, στη συγκέντρωση, στη διακίνηση και εμπορεία τους, ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, όπως και η αγοραστική δύναμη μισθών και συντάξεων, μείωση κόστους παραγωγής με έλεγχο στις τιμές των αγροτικών εφοδίων.

Χρηματοδότηση. Καθιέρωση νέου συστήματος χρηματοδότησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ομάδων παραγωγών, ουσιαστικός έλεγχος των δανειοδοτήσεων από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος που εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις, ασφάλιση αγροτικής παραγωγής, κρατική χρηματοδότηση για τον ΕΛΓΑ για να καλύπτει 100% κάθε ζημιά σε όλα τα στάδια της παραγωγής, καθώς και το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Συνεταιρισμοί. Στήριξη των υγιών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, ψήφιση νέου νόμου που θα εξασφαλίσει την αναγέννηση, τη δημοκρατική λειτουργία και δράση των οργανώσεων προς όφελος των μελών τους. Σήμερα εισπράττουμε το λογαριασμό από την καταστροφή του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος της χώρας όπου τον κομματισμό στον οποίο συνέβαλαν και τα δύο μεγάλα κόμματα δυστυχώς ανέχθηκαν και αποδέχθηκαν οι ίδιοι οι αγρότες.

Νέοι αγρότες. Εκπόνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης νέων αγροτών και ενίσχυση της επιχειρηματικής τους προσπάθειας με γενναία κίνητρα, αλλά και προγράμματα πολιτιστικής ανάπτυξης της υπαίθρου. Εδώ θέλω να πω ότι οι νέοι αγρότες αυτή τη στιγμή είναι στο έλεος των τραπεζών, διότι με τα σχέδια βελτίωσης δεν έχει περπατήσει τίποτε και είναι καταχρεωμένοι. Δεν έχετε κάνει τίποτε.

Στήριξη της ποιοτικής γεωργίας με ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα στήριξης της παραδοσιακής γεωργίας με στόχο την παραγωγή προϊόντων ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικής περιοχής προέλευσης κ.λπ..

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι και κύρια οι ίδιοι οι αγρότες ότι κρίσιμη προϋπόθεση για την προώθηση της εναλλακτικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα είναι η ανάπτυξη ενός ριζοσπαστικού κινήματος μικρομεσαίων αγροτών μακριά από τις πρακτικές των γραφειοκρατικών κορυφών του αγροτοσυνδικαλιστικού και αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος, καθώς και την προώθηση της κοινής δράσης με το κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Επίσης, χρειάζεται συμπαράταξη με τα πολύμορφα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης που είναι αντίθετα με τις αντιαγροτικές και άλλες ρυθμίσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με στόχο την προώθηση διεθνών συμφωνιών που θα λαμβάνουν σοβαρά υπʼ όψιν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών του βορρά και του νότου. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με αυτές τις διαχρονικές του θέσεις και απόψεις είναι φύσει και θέσει σύμμαχος των αγροτών.

Θέλω να πω ένα τελευταίο για τον ΟΣΔΕ στον οποίο αναφέρθηκε ο συνάδελφος κ. Τζαμτζής. Θέλω να αναφέρω ότι υπήρξε σύγχυση στους συνεταιρισμούς και δεν έχει μέχρι σήμερα ξεκαθαρίσει, δεν έχουν πιστωθεί…

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τρείς ανακοινώσεις έχω κάνει, κυρία συνάδελφε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, θα έχετε το λόγο σε λίγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τα χρήματα, κύριε Υπουργέ, που έχουν δώσει οι αγρότες για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, έχουν δοθεί εκεί που έπρεπε, δηλαδή, πίσω στους αγρότες;

Διότι γνωρίζουμε όλοι ότι είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πληρώνουν οι αγρότες μας την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Σας είχαμε ζητήσει ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς να επιστραφούν τα χρήματα μέσω αυτής της κρίσης που επέρχεται και στη χώρα μας, του ΟΣΔΕ για το 2007 και το 2008. Είμαστε στο 2009 και συνεχίζουν να πληρώνουν, διότι δημιουργήσατε σύγχυση.