Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/06/2009

Τοποθέτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»

(Από τα πρακτικά της βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει η κυρία Αμμανατίδου για μία μικρή παρέμβαση για τέσσερα λεπτά το πολύ.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Είναι μεγάλο το νομοσχέδιο. Θα προσπαθήσω.

Κύριε Υπουργέ, κάνατε μία νομοτεχνική βελτίωση που ανέφερα στην πρωτολογία μου και σας ευχαριστώ, αλλά θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό να είχατε αποσύρει το άρθρο 19, παράγραφος 3α και 3β, που είναι αντισυνταγματικό και αναφέρεται στα ερευνητικά κέντρα. Το είπε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Να μην αναφερθώ.

Θέλω, όμως, να κάνω ένα μικρό σχόλιο πάνω στην πρόταση που κάνατε το πρωί για τις προσφορές. Πρώτα απʼ όλα, δεν ρωτήθηκαν ούτε οι επαγγελματίες, ούτε τα επιμελητήρια. Εγώ, όμως, θα σας μιλήσω και ως επαγγελματίας, γιατί γνωρίζω τι σημαίνει μικρομεσαία επιχείρηση.

Δεν έχουν ερωτηθεί και αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι θα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα διότι ο ανταγωνισμός τους με τα μεγάλα πολυκαταστήματα –γιατί ως συνήθως εκεί έχει μεγάλη απόκλιση- θα τους αφανίσει κι έτσι αυτά τα πολυκαταστήματα που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και που έχουν τη δυνατότητα ούτως ή άλλως να έχουν χαμηλότερες τιμές, αν βγάλουν και προσφορές, τα άλλα θα βάλουν λουκέτο.

Περνάω στις τροπολογίες. Την τροπολογία για την Εγνατία οδό βεβαίως δεν θα την ψηφίσουμε γιατί είμαστε αντίθετοι προς τις Α.Ε. και τις συμβάσεις παραχώρησης. Άλλωστε η πορεία του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας που διαλύθηκε και δόθηκαν ο έλεγχος και τα διόδια στις ιδιωτικές εταιρείες κατασκευής αποτελεί ένα αρνητικό φαινόμενο. Όσον αφορά βέβαια τη λογική των ΣΔΙΤ που έχει καθιερωθεί από τις κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας, εμάς μας βρίσκει αντίθετους. Η Εγνατία οδός μετά από χρόνια δόθηκε στην κυκλοφορία και έχει πάρα πολλά προβλήματα. Από την πρώτη εβδομάδα, δηλαδή πριν από ένα δεκαήμερο που κόπηκε η κορδέλα από τον κύριο Πρωθυπουργό, έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα και από την άλλη μεριά έχουμε εργαζόμενους που δεν έχουν πληρωθεί. Αυτά πρέπει να τα δείτε.

Η τροπολογία για τα βιοκαύσιμα κινείται σε θεωρητικό επίπεδο και δεν εξετάζει την πραγματικότητα που είναι τελείως διαφορετική.

Στο άρθρο 15α΄ παράγραφος 3 γίνεται αναφορά στην πώληση αυτούσιων βιοκαυσίμων. Είναι γνωστό ότι δεν πωλούνται ούτε πρόκειται να πωλούνται αυτούσια βιοκαύσιμα στο μέλλον. Στην Ελλάδα πάνω από το 80% δεν είναι αυτούσιο.

Στο άρθρο 15α΄ παράγραφος 4 η ΚΥΑ έπρεπε να έχει βγει από πέρσι τον Απρίλιο. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία προβλημάτων στις μονάδες παραγωγής, όχι βέβαια με ευθύνη των μονάδων οι οποίες θα προσαρμοστούν σταδιακά. Υπάρχει και ένα έλλειμμα στην έρευνα και απαιτείται βοήθεια και οικονομική ενίσχυση προκειμένου να κατακτηθεί στη χώρα μας ένα επίπεδο παραγωγής και κόστους. Δεν θα στηρίξουμε ούτε αυτή την τροπολογία.

Περνάω στην τελευταία τροπολογία για τις ηλεκτρικές συσκευές. Είμαστε σύμφωνοι στη βασική κατεύθυνση αλλά θεωρούμε αναγκαίο να αναδείξουμε δύο καίριας σημασίας ερωτήματα. Πρώτον, είναι σε θέση οι πιστοποιημένοι φορείς να φέρουν σε πέρας τηρώντας όλες τις διατάξεις με αυστηρότητα ως προς το έργο της συλλογής, της διαχείρισης και της ανακύκλωσης των συσκευών; Κατά την εφαρμογή του προγράμματος «αλλάζω κλιματιστικό» εμφανίστηκε από τους αρμόδιους ψυκτικούς το ερώτημα ποιος θα συγκεντρώσει και πού θα διατίθεται το φρέον που προκαλεί την τρύπα του όζοντος και με ποια μέτρα θα στραφούν οι καταναλωτές στην αγορά των καλύτερων ενεργειακών συσκευών α΄ και β΄ plus και όχι στις χαμηλότερης ποιότητας, αφού είναι γνωστό ότι έχουν διαφορά τιμής και οι ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Μήπως η οικονομική φτώχεια φέρνει και ενεργειακή και περιβαλλοντική φτώχεια, κύριε Υπουργέ; Δεν ψηφίζουμε ούτε αυτή την τροπολογία και δηλώνουμε «παρών».

Σας ευχαριστώ πολύ.