Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/06/2009

Τοποθέτηση Αλ. Αλαβάνου στη Βουλή για το κλείσιμο του συγκροτήματος του Ελεύθερου Τύπου

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε:

...

Το δεύτερο θέμα που θέλω να αναφερθώ είναι το ότι 500 οικογένειες μέσα τον Τύπο έχουν χάσει τη δουλειά τους. Πεντακόσιοι  εργαζόμενοι και οικογένειες έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα και πιστεύω ότι και εσείς, κυρία Πρόεδρε, θα κατανοήσετε τη σημασία αυτού του ζητήματος με το κλείσιμο όλου του συγκροτήματος του Ελεύθερου Τύπου. Δεν θα καταγγείλω εγώ αυτό το τοξικό κερδοσκοπικό παιχνίδι χωρίς κοινωνικό έλεγχο, χωρίς ρόλο των εργαζομένων μέσα στον Τύπο. Θα κάνω όμως μία σειρά προτάσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ:

•    Πρώτον, να βρεθεί λύση σʼ όλο το συγκρότημα Ελεύθερος Τύπος, Τύπος της Κυριακής, CITY 99,5, το portal του συγκροτήματος, να υποχρεωθεί η εργοδοσία να αναλάβει όλες τις ευθύνες που αναλογούν σε μια τέτοια παράνομη και καταχρηστική κατά τη γνώμη μας ενέργεια με βάση και την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρέπει να υπάρξει λύση με συμμετοχή των εργαζομένων.

•    Δεύτερον, συνολικά μέσα στα πλαίσια της κρίσης πρέπει να υπάρξουν επείγοντα μέτρα, ένα πλέγμα μέτρων για την ανάκληση και το σταμάτημα των απολύσεων.

•    Τρίτον, κατοχύρωση και στήριξη των συνθηκών εργασίας και αποδοχών των εργαζομένων.

•    Τέταρτον, νέες ρυθμίσεις για τη διαπλοκή οι οποίες έχουν όλες βουλιάξει μετά τη γνωστή τύχη που είχαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

•    Πέμπτον, πλήρης διαφάνεια στις κρατικές διαφημίσεις.

•    Έκτον, διαφάνεια σχετικά με την εργασία των δημοσιογραφικών στελεχών σε κρατικές ή κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις.

•    Έβδομον, αντιμετώπιση των επιχειρήσεων του Τύπου όχι ως τυπικών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων αλλά ως επιχειρήσεων ειδικού χαρακτήρα, όπου απαιτείται ο κοινωνικός έλεγχος, η συμμετοχή των συντακτών και των εργαζομένων.

•    Όγδοο, ενίσχυση και λήψη μέτρων για την είσοδο στον Τύπο κοινωνικών φορέων ή συλλογικών εγχειρημάτων των συντακτών με βάση συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια.

•    Ένατο, αναθεώρηση πια της νομοθεσίας που υπάρχει σχετικά με τη δεσπόζουσα θέση και τις πολλαπλές ιδιοκτησίες που οδηγούν σε μονοπωλιακές καταστάσεις και αυθαίρετες αποφάσεις που βλέπουμε τι αντίκτυπο έχουν στον Τύπο προκειμένου να στηρίξουν τον πλουραλισμό και την ελευθερία και

•    Δέκατο, άμεση συζήτηση του ζητήματος αυτού στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, είναι μία πρόταση που κάνουμε και προς τον Πρόεδρο της Βουλής και προς τα άλλα κόμματα.