(Από τα πρακτικά της βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έχει ζητήσει το λόγο η κ. Αμανατίδου. Ορίστε, κυρία Αμανατίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να πω ότι είχαμε μια θετική εξέλιξη στο νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς Αγώνες διότι από τις πολλές πιέσεις που δέχθηκε ο Υπουργός έχει αφαιρέσει τα άρθρα 42 και 43 του Ελληνικού. Ήμασταν αντίθετοι και σθεναρά παλέψαμε. Όχι μόνο τώρα. Ήμασταν δίπλα και στον δήμαρχο όταν μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο πήγε το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αίτηση ακύρωσης που έπρεπε να είχε γίνει. Έτσι θεωρούμε ότι κάνατε, κύριε Υπουργέ, ένα θετικό βήμα σήμερα.
Όμως –και θέλει μια προσοχή εδώ- πιστεύω να μην επανέλθετε σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο, ειδικά τώρα που έχουμε τμήματα διακοπών. Αυτά βλέπουμε ότι έρχονται και παρέρχονται. Όπως ήταν ο λιθάνθρακας που είχε σταματήσει και ξαφνικά παίρνει τώρα το αυτί μας κάτι για επαναφορά του λιθάνθρακα. Άρα ας είμαστε υποψιασμένοι εμείς ως αντιπολίτευση αλλά και εσείς να είστε υποψιασμένοι ότι κρίνεστε από όλα όσα έχετε κάνει. Να περάσω λίγο στις τροπολογίες που έχετε καταθέσει, στην 613 για τις παραχωρήσεις και τα έσοδα του μουσείου της Ακρόπολης. Είμαστε αντίθετοι για ένα λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΥΑ ΜΕΛΑ: …(δεν ακούστηκε)
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Μετά θα συζητηθεί; Συγνώμη, καθυστέρησα. Χωριστά συζητιούνται; Μια-μια, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Όλες μαζί οι τροπολογίες συζητιούνται και κλείνουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Η 613 συζητείται μετά;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Θα μιλήσετε και εσείς μετά, κυρία Μελά. Τώρα μιλάει η συνάδελφός σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Για την αρχαιοκαπηλία να πω τότε, για την 614. Η αναγκαιότητα της στελέχωσης είναι σωστή. Όμως η διαδικασία με υπουργική απόφαση μας βρίσκει αντίθετους γιατί αφήνει περιθώρια ανεξέλεγκτης εφαρμογής και εμείς το θεωρούμε ένα γενικότερο πολιτικό ζήτημα.
Θα περάσω λίγο στην 627. Είναι μια τροπολογία που περιέχει 3 διαφορετικά πράγματα. Τα δυο από τα τρία, το β και το γ, μας βρίσκει σύμφωνους. Το α όμως όχι. Και θα πρέπει να αποφασίσει η Ελληνική Βουλή και τα Υπουργεία όταν καταθέτουν τροπολογίες να μην φέρνουν τρία πράγματα σε ένα.
Το πρώτο είναι για την ΕΥΔΕ. Εμείς διαφωνούμε να γίνει μια ακόμη ειδική υπηρεσία έξω από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Γιʼ αυτό καταψηφίζουμε την παράγραφο α. Όμως στην β υπάρχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Μίκρας του Δήμου Καλαμαριάς και θέλετε να χωροθετήσετε το εργομετρικό κέντρο το οποίο δεν υπάρχει στην Βόρεια Ελλάδα. Μας βρίσκει θετικούς. Δεν θα πω τώρα για τους όρους δόμησης. Αυτά φαίνονται στην πορεία. Όμως λέμε ότι είναι σε μια θετική κατεύθυνση γιατί το χρειάζεται γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα από την στιγμή που υπάρχει μόνο ένα στην Αθήνα.
Το τρίτο που μιλάει για τους αθλητές που σημειώνουν δεύτερη και τρίτη νίκη στους πανελλήνιους μαθητικούς και σχολικούς αγώνες. Εδώ, κύριε Υπουργέ, κάνετε και μια υποχώρηση. Εμείς είχαμε δηλώσει και σε προηγούμενη συζήτηση ότι είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού του συστήματος παροχών και έπρεπε να υπάρξει σε αυτό το σημείο εξορθολογισμός των κριτηρίων και των ευεργετημάτων. Δεν απορρίπτουμε φυσικά την νέα ρύθμιση αλλά τα όποια ευεργετήματα πρέπει να αξιοποιούνται απʼ όσους πραγματικά τα δικαιούνται και να μην δημιουργηθεί πάλι μια βιομηχανία νικών. Να λειτουργήσει ένας αυστηρός ελεγκτικός μηχανισμός για να αποτραπούν τα αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος που αν θέλετε προσβάλλει και αυτούς που έχουν κατακτήσει το δικαίωμα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει η πολιτεία μετά από μια αθλητική επιτυχία. Τώρα μας φέρνετε σε μια πολύ δύσκολη θέση και έτσι με την πρώτη παράγραφο, με την ΕΥΔΕ, αναγκαζόμαστε εμείς να πούμε γενικά όχι σε μια τροπολογία που έχει δυο…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Μου επιτρέπετε;
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Βεβαίως. Κύριε Πρόεδρε, του επιτρέπω σήμερα του κ. Υπουργού να μιλήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Η ΕΥΔΕ έχει 22 μελέτες. Είναι πολλές οι μελέτες. Και είναι δύσκολο να προλάβει μέσα στα χρονικά όρια που έχουμε, για να μην φτάσουμε σε ειδικές καταστάσεις που απεχθάνομαι. Ήδη έχω διαβάσει στην Επιτροπή, δια μέσω του Γενικού Διευθυντού, ποια είναι τα προβλήματα και ότι ήδη θα κάνουμε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για να μπορέσουμε να έχουμε μελέτες στα 4 μεγάλα αυτά θέματα που έχουμε που είναι: η Κάρλα, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος -έχουμε και ένα πρόβλημα ως προς το σε ποιον ανήκει η γη- ο Ιππικός Όμιλος. Αυτά όλα χρειάζονται μελέτες.
Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την υπηρεσία, όχι να αποδυναμώσουμε την υπηρεσία. Γιʼ αυτό ακριβώς αυτή η ΕΥΔΕ είναι αποκλειστικά και μόνο Μεσογειακών Αγώνων. Θα δώσουμε συγκεκριμένα μια μελέτη, θα κάνει αυτό και θα τελειώνει. Δεν έχει καμία άλλη σχέση με όλα τα άλλα. Θα υπάρξει αποκλειστικά για να είμαστε εντάξει στα χρονικά όρια που έχουμε. Εσείς θα το κρίνετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Να κάνω μια ερώτηση μόνο, κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Δεν διεξάγεται έτσι συζήτηση. Ολοκληρώστε και θα απαντήσει ο Υπουργός στο τέλος. Έχω κρατήσει το χρόνο σας. Ολοκληρώστε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Την Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης είχατε δεσμευθεί ότι θα την είχατε καταργήσει. Δεν την έχετε καταργήσει. Και πάτε τώρα να δημιουργήσετε μια άλλη επιτροπή για τα δημόσια έργα όπως είπατε. Όμως θεωρούμε ότι θα πρέπει αυτό να είναι κάτω από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και δεν μπορεί να γίνεται επικάλυψη ρόλων, αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών. Αυτή είναι η δική μας άποψη, κύριε Υπουργέ. Και δυστυχώς μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να καταψηφίσουμε λόγω του α όλη την τροπολογία. Άλλη φορά να τα φέρνετε ξέχωρα το ένα από το άλλο.
Όσον αφορά στις δικές μας τροπολογίες, έχουμε καταθέσει μια πλειάδα τροπολογιών. Ειδικά η μια είναι πολύ σημαντική γιατί μιλάει για την εμπορευματοποίηση των συλλόγων του ποδοσφαίρου είτε αυτά είναι ερασιτεχνικά, είτε είναι επαγγελματικά.
Εμείς ζητούμε «οι ποδοσφαιρικές ομάδες να μπορούν να επιλέγουν την μορφή της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας ΠΑΕ ή του Τμήματος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών ΤΑΠ, ή του Ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου, ή της Εταιρείας Λαϊκής Βάσης. Η όποια νομική μορφή επιλεγεί ασκεί διοίκηση και έχει την ευθύνη της συμμετοχής της ομάδας στα εθνικά πρωταθλήματα και τις διεθνείς διοργανώσεις χωρίς να υφίσταται καμιά ποινή αποβολής από τις διοργανώσεις αυτές σε περίπτωση μη μετατροπής σε ανώνυμη εταιρεία η οποία ανεξαρτήτως της μορφής που επιλέγεται δεν απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις της έναντι των θεσμικών οικονομικών, διοικητικών και αθλητικών αρχών καθώς επίσης και από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων αθλητών και προπονητών συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών και άλλων εργασιακών θεμάτων». Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να μπει ως άρθρο ότι: «οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και για τις καλαθοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, ΚΑΕ, τα Τμήματα Αμειβόμενων Καλοσφαιριστών, τα ΤΑΚ και τα Τμήματα Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών και εν γένει στα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης και της πετοσφαίρισης».
Οι άλλες όλες τροπολογίες έχουν να κάνουν πάλι με θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχουν να κάνουν με την λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει την ευθύνη το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου. Είναι δυο τροπολογίες, η μια συνδεδεμένη με την άλλη και θα πρέπει να δείτε το θέμα, κύριε Υπουργέ.
Θα πρέπει στις σχολικές εγκαταστάσεις να έχουμε προβλέψει τις αθλητικές υποδομές είτε αυτές είναι στην πρωτοβάθμια, είτε στην δευτεροβάθμια, είτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Να έχουμε συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων σε συμβούλια, επιτροπές και ομάδες εργασίας, που λειτουργούν στο Υπουργείο Πολιτισμού, για την εύρυθμη λειτουργία και για τα εργασιακά δικαιώματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Πρέπει να ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Μιλάμε για τους εργαζόμενους στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και στη Λυρική Σκηνή, που θα πρέπει, χωρίς εξαίρεση, να εργάζονται πέντε μέρες την εβδομάδα και να αμείβονται γιʼ αυτή την πλήρη εργασίας τους με το νόμιμο μισθό τους και όχι να δουλεύουν επτά ημέρες.
Θα αναφερθώ και σε άλλες δύο τροπολογίες, κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε.
Θα έπρεπε οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού και οι εργαζόμενοι, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να έχουν διαδοχικές συμβάσεις χωρίς τη μεσολάβηση 3μηνης διακοπής, για να μην έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Όσον αφορά τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που υπηρετούν με συμβάσεις μιας μέρας στον ΟΠΑΠ, εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να παρατείνεται και για τις ανάγκες διεξαγωγής και των χειμερινών αθλητικών διοργανώσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.