ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
…. Ακόμα κι αν επιλέγαμε να κάναμε σιδηρόφρακτα όρια και σύνορα, δεν θα μπορούσαμε αυτό να το καταφέρουμε. Όχι μονάχα στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ζούμε σε μια εποχή -την ονομάσαμε εποχή της παγκοσμιοποίησης- όπου χαρακτηρίζεται από την ελεύθερα μετακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων και είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων.
Το τεράστιο αυτό πρόβλημα λοιπόν δεν μπορεί να λυθεί αν δεν πιεστεί η Ε.Ε. προκειμένου να αποσυμπιέσει τις χώρες υποδοχής. Πρώτον.
Δεύτερον. Το τεράστιο αυτό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν δεν υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές οι οποίες θα φροντίζουν πρώτον να εντάσσουν στον κοινωνικό ιστό όσους περισσότερους μετανάστες μπορούν, δεύτερον να δημιουργούν χώρους υποδοχής, όχι στρατόπεδα, αλλά χώρους υποδοχής όπου θα υπάρχει στέγαση, σίτιση και δεν θα υπάρχει αυτό το χάλι που έχουμε σήμερα στον Άγ. Παντελεήμονα ή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Τρίτον, να υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος που κρύβεται πίσω από τους μετανάστες και τους κρατάει ομήρους. Και λογικό είναι κάθε άνθρωπος που δεν έχει στον ήλιο μοίρα είναι πολύ ευάλωτος στην παραβατικότητα, στο να μπει σ΄ αυτά τα κυκλώματα. Τέταρτον.. οι πολίτες αυτοί που υφίστανται το πρόβλημα..Γιατί έχουμε ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα. Κάθε ανθρωπιστικό πρόβλημα έχει επιπτώσεις στην κοινωνία. Είναι προφανές αυτό. Η μία του όψη είναι η φρικιαστική όψη των ανθρώπων που μπαίνουν στα δουλεμπορικά, που πνίγονται στην θάλασσα, που έρχονται σ΄ αυτή την εξαθλίωση εδώ, η άλλη όψη είναι ο κάτοικος του Αγ. Παντελεήμονα ο οποίος δεν μπορεί να βλέπει έξω από την πόρτα του να κοιμούνται άνθρωποι.. να αφοδεύουν άνθρωποι..
- Και δεν σημαίνει ότι είναι ρατσιστής…
… Βεβαίως… Σ΄ αυτούς τους ανθρώπους εμείς ως Αριστερά δεν μπορούμε να τους λέμε μόνο οι μετανάστες είναι καλοί.. Πρέπει να τους δώσουμε και μια λύση… Πρέπει να βρεθούμε εκεί. Και πρέπει να βρεθούμε εκεί με προτάσεις Καταθέσαμε μια δέσμη προτάσεων, μεταξύ των οποίων είχαμε για πρώτη φορά ως Αριστερά την πρόταση να ενισχυθούν οικονομικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί στις περιοχές που έχουν γκετοποιηθεί, γιατί δεν φταίνε τίποτα. Πρέπει να αποκτήσουμε και προτάσεις πιο συγκεκριμένες. Όμως θα ήταν λάθος αν κάναμε πίσω από την αξιακή μας θέση ότι το πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι. Η αιτία που δημιουργεί το κύμα της μετανάστευσης αν δεν πάψει, δεν θα λυθεί το πρόβλημα. 25000 παράνομοι Αφγανοί συνελήφθησαν, χωρίς χαρτιά, μέσα στο 2008. Πριν ξεκινήσει η επέμβαση στο Αφγανιστάν, το 2001, δεν είχε συλληφθεί ούτε ένας. Και στο Αφγανιστάν έχουμε ελληνικά στρατεύματα.
Θα μου πείτε, πώς θα το λύσουμε αυτό; Εντάξει, δύσκολο.. Αλλά να ξέρουμε και την αιτία που το γεννά. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι εξ αιτίας του πολέμου έρχονται. Και δεν έρχονται γιατί θέλουν να μείνουν εδώ. Έρχονται και γιατί θέλουν να πάνε κάπου αλλού.
- Να ρωτήσω κάτι. Γι αυτούς που έρχονται.. Τι λέτε εσείς; Κλειστά σύνορα; ….ή να έρχεται όποιος θέλει;…
Εμείς λέμε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κλειστά σύνορα. Και λέμε επίσης ότι υπάρχουν κάποιοι διεθνείς κανόνες, από διεθνείς συμβάσεις που προβλέπουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κανείς ορίζεται οικονομικός μετανάστης ή πρόσφυγας, πολιτικός πρόσφυγας..
- Πολλές φορές εμείς καλούμαστε….
Όταν κάποιος έρχεται από μια εμπόλεμη ζώνη είναι πρόσφυγας, όταν διώκεται στη χώρα του και αναγκάζεται για να ζήσει να πάει σε μια άλλη χώρα, είναι πρόσφυγας.. Κι αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα λέει ο ΟΗΕ.. οι διεθνείς οργανισμοί…
ΓΙΑ ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ
.. Όταν ο ΣΥΝ έκανε το διαρκές του συνέδριο, προσπάθησε να απαντήσει στα σύγχρονα προβλήματα.. Και εν πάση περιπτώσει αυτό είναι ένα όπλο που δεν το έχουμε χάσει.. Το έχουμε και θα το χρησιμοποιήσουμε… Αλλά όταν έκανε το διαρκές του συνέδριο, δυστυχώς, και με δική μας ευθύνη, η κυρίαρχη συζήτηση δεν ήταν τι θα πούμε για την οικονομία, την παιδεία.. Αλλά η κυρίαρχη συζήτηση ήταν θα στηρίξουμε δια συμμετοχής ή δια ανοχής ψήφου ανοχής την πιθανή αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Θα ισχύσει το καταστατικό και θα έχουμε νέους βουλευτές ή δεν θα ισχύσει και θα έχουμε τους παλιούς ξανά υποψήφιους. Θα βγει ευρωβουλευτής πρώτος στη λίστα μας ο Δημ.Παπαδημούλης, που ήταν επιτυχημένος ή ο επιτυχημένος γραμματέας μας. Αυτά ήταν τα ζητήματα…
- Θεωρείτε ότι στηριχθήκατε επαρκώς από τα στελέχη του κόμματός σας όλων των απόψεων και τον κ. Αλαβάνο σ΄ αυτή τη διαδρομή;…
Εμείς λειτουργούμε συλλογικά. Σ΄ αυτό το συλλογικό πλαίσιο λειτουργίας υπάρχουν και προσωπικές αλλά και συλλογικές ευθύνες. Το αν στηρίχτηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ από τα στελέχη έχει μικρή σημασία. Σημασία έχει το αποτέ3λεσμα. Και σημασία σήμερα δεν έχει το να κατανείμω ευθύνες. Δεν το έκανα και δεν πρόκειται να το κάνω. Δεν το έκανα σεβόμενος τον θεσμικό μου ρόλο, να είμαι πρόεδρος όλου του κόμματος που στόχο έχω να αντιμετωπίσω τα προβλήματα και όχι να χρεώσω ευθύνες για το ποιος δημιούργησε τα προβλήματα. Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Θα το δούμε κι αυτό. ..
- Τι κρίση περνάτε;.. Περνάτε κρίση φυσιογνωμίας του ΣΥΝ; Κρίση των σχέσεών του με τον ΣΥΡΙΖΑ; Τίθεται, για παράδειγμα, παραμονής του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ;.. Υπάρχει πιθανότητα σε περίπτωση που οι άλλες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ επιλέξουν μια άλλη διαδρομή, εσείς\ δεν θα παραμείνετε;.. Να ζητήσουν, για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ να μην είναι αυτοδικαίως και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;..
Όλα τα ζητήματα θα τα θέσουμε ανοιχτά και δημοκρατικά και θα τα λύσουμε. Εμείς ως κόμμα λειτουργούμε συντεταγμένα. Κάνουμε αυτή τη στιγμή μια προσπάθειας συλλογικής -κι όχι ο καθένας μόνος του- αποτίμησης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε και Κεντρική Επιτροπή. Κάνουμε μια προσπάθεια σύνθεσης …
- Σαν κόμμα…. Ο ΣΥΡΙΖΑ; .
… Υπάρχουν πολύ γόνιμες τοποθετήσεις και προτάσεις, διαφορετικές οπτικές, τις οποίες θα συζητήσουμε.. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συμμαχικό σχήμα…
- Θέλετε εσείς κόκκινη κάρτα ως ΣΥΡΙΖΑ;…
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συμμαχικό σχήμα και ως τέτοιο δεν πρόκειται να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα. Αν θέλαμε να φτιάξουμε ενιαίο κόμμα, θα το είχαμε κάνει από την αρχή. Και δεν θέλουμε να φτιάξουμε ενιαίο κόμμα, ακριβώς γιατί αν μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα, θα χ\άσει πολλά από τα στοιχεία εκείνα που δίνουν τη δυναμική του. Ποια είναι η δυναμική ενός ενωτικού σχήματος; Το ότι πολλές και διαφορετικές συνιστώσες, παρά τις δυσκολίες, βρίσκονται μαζί και προσπαθούν να συνθέσουν…
- Αυτή η σύνθεση έχει σήμερα είναι πετυχημένη ή οδήγησε σε υποβάθμιση….
Είναι μια σύνθεση δύσκολη. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.. Διαφορετικές συνιστώσες να προσπαθούν να συνθέσουν, όταν έχουν μάλιστα και διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, είναι κάτι που δεν είναι εύκολο. Και πολλές φορές -είναι προφανές- ο καθένας απ΄ όσους συμμετέχει, η κάθε μία συνιστώσα, χάνει ένα κομμάτι της φυσιογνωμίας του, κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος να πάει μπροστά.
Μέχρι σήμερα λοιπόν το εγχείρημα αυτό έχει αποδώσει. Το εγχείρημα αυτό το 2004 μας έδωσε τη δυνατότητα να βρισκόμαστε στη Βουλή σε δύσκολες συνθήκες πολιτικές για το χώρο μας. Το 2007, μ΄ αυτή τη στρατηγική και μ΄ αυτή τη γραμμή, όχι με άλλη γραμμή, έφτασε στο 5%. Από, το 20078 ως σήμερα δημιουργήθηκε μια μεγάλη ελπίδα και προσδοκία με αυτή τη γραμμή και αυτή τη στρατηγική. Γιατί με ρωτήσατε ποια είναι τα προβλήματα.
Λέω ευθέως. Πρόβλημα στρατηγικής δεν υπάρχει. Κρίση στρατηγικής δεν υπάρχει. Υπάρχει πρόβλημα εξειδίκευσης της γραμμής μας. Υπάρχει πρόβλημα αποσαφήνισης του πολιτικού μας σχεδίου. Υπάρχει πρόβλημα του πώς θα δίνουμε την αίσθηση στον κόσμο ότι δεν λέει ο καθένας το δικό του. Υπάρχουν τέτοια ζητήματα ανοικτά και πρέπει να τα λύσουμε.
Δεύτερον, πρόβλημα οργανωτικό…. Κρίση οργανωτική υπάρχει; Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις …
- Ανησυχείτε για την ενότητα του ΣΥΝ;…
Με βομβαρδίζετε με ερωτήσεις… Υπάρχει κρίση οργανωτική. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς θέλουμε να είναι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ποια πρέπει να είναι η σχέση τους. Και θα το κάνουμε…
- Δεν είναι σαφές;.. Θέτει κάποιος αλλαγή αυτών των σχέσεων;… Δεν είναι σαφές από την ιδρυτική του πράξη ενός συνεργατικού σχήματος το τι είστε;… Έχει τεθεί από κάποιον ζήτημα αλλαγής αυτών των σχέσεων..
Βεβαίως. Υπάρχουν πολλές απόψεις συντρόφων μας τις οποίες συζητάμε δημόσια και ανοιχτά που λένε -και που σε ορισμένα σημεία μπορεί να έχουν δίκιο- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικό σχήμα πρέπει να λειτουργήσει με πιο δημοκρατικό τρόπο. Ότι υπάρχει ένας κόσμος, στον οποίον εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία, που επανεργοποιήθηκε μετά από πάρα πολλά χρόνια αποχής από τις κομματικές διαδικασίες, που βρισκόταν σε πολλές και διαφορετικές οργανώσεις της αριστεράς παλιά, ο λεγόμενος ανένταχτος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί να αποφασίζουν μονάχα οι συνιστώσες, πρέπει με έναν τρόπο να ακούγεται και η δική μας η φωνή. Όταν εμείς όμως ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα, αλλά θα ψάξουμε να βρούμε τρόπο για μια πιο δημοκρατική λειτουργία του συμμαχικού μας σχήματος, θα βρούμε και τις πλατφόρμες και τα οργανωτικά μοντέλα για να το πετύχουμε.
Άρα λοιπόν δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα σχήμα όπου θα υπάρχουν κάρτες μελών και κομματικές ο4ργανώσεις που θα εκλέγουν συνέδρια και θα εκλέγουν ηγεσίες. Αυτό είναι νέο κόμμα. Δεν μπορεί να γίνει.
- Το ξέρω.. Στον Αλαβάνο να το πείτε…
Δεν θέλω να απευθύνομαι προσωπικά. Τις πολιτικές απόψεις βλέπω…
- Τα πρόσωπα είναι φορείς πολιτικών απόψεων..
.. Τοποθετούμαι στις πολιτικε΄ς απόψεις. Και μπορεί αν είχαμε εδώ ή αν καλέσετε τον Αλέκο Αλαβάνο σε μια από τις επόμενες εκπομπές σα ς να αποσαφηνίσει το τι εννοούσε, γιατί μπορεί να μην εννοεί και αυτός ακριβώς..
- Δεν ξέρετε τι εννοεί;… Δεν το έχει αποσαφηνίσει στα όργανα του κόμματος στο οποίο ανήκει;..
Μέχρι στιγμής ο Αλέκος Αλαβάνος δεν έχει έρθει στην ΚΠΕ για να το αποσαφηνίσει. Φαντάζομαι ότι θα το κάνει στις επόμενες ημέρες. Γιατί η συζήτηση είναι ανοιχτή, διεξάγεται τούτες τις ώρες και όλοι, με αίσθηση ευθύνης, πρέπει να συμμετέχουμε σ΄ αυτή τη συζήτηση,..
- Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να υπάρξει διάσπαση του κόμματός σας…
Είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο πιστεύω ότι θα αποφευχθεί. Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που περνάμε. Πρώτιστο μέλημα δικό μου ως πρόε3δρος του ΣΥΝ αυτή την ώρα είναι να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Είναι ο ΣΥΝ να προχωρήσει ενωμένος. Καπό από εκεί και πέρα, με ενωμένο και ισχυρό ΣΥΝ, πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι ισχυρός και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πρώτο μέλημα όλων μας αυτές τις ώρες είναι να αποφευχθεί η διάσπαση, η αποχώρηση οποιουδήποτε απ΄ όλους όσους συμμετέχουν σ΄ αυτό το ενωτικό εγχείρημα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή συμμετέχουν πολλές και διαφορετικές συλλογικότητες, κάποιες απ΄ αυτές έχουν κατηγορηθεί ως κινεζόφιλες… Να σας πω κάτι.. Στην Κίνα υπάρχουν ιδεογράμματα στην κινέζικη γλώσσα. Η λέξη κρίση στην κινέζικη γλώσσα συμβολίζεται με τη σύνθεση δύο διαφορετικών λέξεων. Της λέξης κίνδυνος και της λέξης ευκαιρία. Αυτό που περνάει ο δικός μας ο χώρος το τελευταίο διάστημα είναι μια μικρή κρίση η οποία έχει τον κίνδυνο και το ρίσκο. Είναι όμως και μια ευκαιρία. Αν ξεπεράσουμε αυτόν τον κάβο, ξεκαθαρίσουμε αυτά τα πράγματα, την στρατηγική μας την πολιτική μας, τους ρόλους μας, τις σχέσεις μας, νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να πάμε μπροστά. Και το λέω γιατί; Γιατί αν αυτή την κρίση την αντιμετωπίζαμε μετά τις εκλογές, θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα.
- Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος που σας στήριζε και τώρα δεν σας στήριξε.. Το μήνυμα το λάβατε…;… Πείτε μου τρεις λόγους…
Θα σας πω έναν και σημαντικό. Κατ΄ αρχήν η αίσθηση είναι ότι το ακροατήριο δεν το χάσαμε. Έχουμε χάσει το εκλογικό απόθεμα, δεν έχουμε χάσει το κοινωνικό απόθεμα. Θα σας πω έναν και μοναδικό λόγο και κατά τη γνώμη μου είναι πιο σημαντικός και από τις γραμμές και από τα πολιτικά λάθη και από τις παραλείψεις. Γιατί ο κόσμος έχει μια αίσθηση. Δεν διαβάζει πίσω από τις γραμμές.. Τα βλέπει και αυτά.
Αυτό λοιπόν που χάσαμε ήταν το ηθικό πλεονέκτημα. Το 2007 κατεβαίναμε στις εκλογές στηρίζοντας τη νέα γενιά και έχοντας τον Αλέκο Αλαβάνο να κατεβαίνει στο Ηράκλειο, λέγοντας, δεν μ΄ ενδιαφέρει αν θα εκλεγώ, και εμένα, μετά από μια εκλογική νίκη στο δήμο της Αθήνας, να λέω, δεν θα κατέβω βουλευτής. Και γι αυτό δεν είμαι βουλευτής σήμερα. Επειδή ήθελα να τιμήσω και να τηρήσω το λόγο που έδωσα στους Αθηναίους πολίτες ότι θα μείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό δείχνει ένα άλλο στίγμα και μια άλλη εικόνα στην κοινωνία, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Από το 2007 έως σήμερα και μετά απ΄ αυτή τη δημοσκοπική έκρηξη τι μήνυμα περάσαμε στην κοινωνία; Ότι μας ενδιαφέρει ποιος θα γίνει ευρωβουλευτής, ποιος θα γίνει βουλευτής, ποιος θα είναι μπροστά.. Και χάσαμε αυτό το κοινωνικό πλεονέκτημα, μπήκαμε στο κάδρο της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.
Δεν είναι οριστικό. Αν υπάρχει κάποιος απ΄αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που είναι στο κάδρο σήμερα που μπορεί να ξαναβγεί απ΄αυτό, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
To Γραφείο Τύπου