Με την υπερψήφιση, από την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής με την συναίνεση και του ΠΑΣΟΚ, του νομοσχέδιου «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος 2013», δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο ώστε να ξαναδούμε το έργο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με όλες τις επιπτώσεις που βιώνουμε μέχρι σήμερα, στην οικονομία το περιβάλλον, την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής.
Με αυτόν τον τρόπο, μια ακόμα αθλητική διοργάνωση μετατρέπεται σε πεδίο αδιαφανών πράξεων, ανταγωνισμού ιδιωτικών συμφερόντων και κατασπατάλησης του δημόσιου πλούτου. Θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα παραβίασης κάθε νομοθεσίας σχετικής με την ανάθεση έργων και διενέργεια προμηθειών, την παράκαμψη κάθε ισχύοντος πολεοδομικού κανονισμού, με προφανείς κινδύνους για την ισόρροπη περιβαλλοντική και αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλίας και αδιαφορώντας για τα έργα που έχουν πραγματικά ανάγκη οι κοινωνίες.
Για πολλοστή φορά, μια αθλητική διοργάνωση θα μετατραπεί σε εργαλείο ρουσφετολογικών παροχών και εκμετάλλευσης εκατοντάδων ελαστικά κι επισφαλώς απασχολούμενων νέων ανθρώπων, μέσα από τα προγράμματα stage.
Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε χωρίς να υπάρχει καμιά μελέτη «μεταμεσογειακής» χρήσης και βιωσιμότητας των εγκαταστάσεων, σαν να μην έχει γίνει μάθημα η κατάληξη των αντίστοιχων εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όμως, κάτω από την πίεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τις συνεχείς παρεμβάσεις των βουλευτών του:
1) για πρώτη φορά στην Βουλή έγινε δημόσια παραδοχή, ότι το αγώνισμα του γκολφ δεν είναι υποχρεωτικό να διεξαχθεί στους μεσογειακούς αγώνες, γεγονός που ο υφυπουργός αθλητισμού εξάρτησε από την θέληση των τοπικών κοινωνιών. Επομένως η περιβαλλοντική καταστροφή με την κατασπατάληση των υδάτινων πόρων για χάρη ιδιωτικών συμφερόντων μπορεί να αποφευχθεί με την ενεργοποίηση των πολιτών
2) αποσύρθηκαν τα άρθρα του νομοσχεδίου για το Ελληνικό, με τα οποία έγινε απόπειρα εκ των υστέρων νομιμοποίησης του υδροπάρκου, αποχαρακτηρισμού από τόπο αθλητικών χρήσεων και δημιουργίας συνθηκών για μελλοντικές εμπορικές χρήσεις στην εγκατάσταση Κανόε Καγιάκ
Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τους μεσογειακούς αγώνες, επιμένει στον δρόμο της υπεράσπισης των κινημάτων των ενεργών πολιτών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των εργασιακών δικαιωμάτων, της ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής.
To Γραφείο Τύπου