Με πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Παιδείας (22-6-09) καθορίζονται τα κριτήρια για την αδειοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων.
Φαίνεται πλέον καθαρά ότι όσα το ΥΠΕΠΘ ισχυριζόταν στον ιδρυτικό νόμο των ΚΕΣ το 2008 περί διασφάλισης του επιπέδου σπουδών στα κολέγια δεν ήταν τίποτα παρά φύλλο συκής. Έτσι, λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας, το κράτος δεν μπορεί να ελέγχει το πρόγραμμα σπουδών των παραρτημάτων των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, με καταστροφικές συνέπειες για την ποιότητα της εκπαίδευσης χιλιάδων σπουδαστών/τριών.
Όσον αφορά στα προσόντα του εκπαιδευτικού προσωπικού μόνον το 10% των καθηγητών/τριών των κολεγίων θα κατέχει υποχρεωτικά Διδακτορικό τίτλο ενώ το 30% θα κατέχει Μάστερ, τη στιγμή που στα Πανεπιστήμια όλα τα μέλη ΔΕΠ, και στα ΤΕΙ οι διδάσκοντες/ουσες στις τρεις από τις τέσσερις βαθμίδες, είναι Διδάκτορες.
Το ΥΠΕΠΘ συνεχίζει να μειοδοτεί εφόσον ο ελάχιστος χώρος στέγασης των κολεγίων μπορεί να είναι μόνον 300 τ.μ., δηλ. θα είναι αποδεκτά «πανεπιστήμια» με αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρα, εργαστήρια, διοικητικές υπηρεσίες κλπ. που χωράνε σε μεγάλα δικηγορικά ή μελετητικά γραφεία! Επίσης στα πλαίσια της ενίσχυσης του «επιχειρηματικού πνεύματος» του ντόπιου κεφαλαίου το ΥΠΕΠΘ παρέχει ευκολίες πληρωμής (οι άδειες για τα κολέγια θα εκδίδονται με απλή προσκόμιση εγγυητικής επιστολής 500.000 ευρώ, ενώ για τα ΕΕΣ η εγγύηση μειώνεται από 100.000 σε 10.000 ευρώ)
Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την περαιτέρω απαράδεκτη υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που, και με την «βούλα» της υπουργικής απόφασης, θα επιφέρουν τα δήθεν πανεπιστήμια-παραμάγαζα της Ομονοίας, σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ανάγκες της χώρας για υψηλής ποιότητας δωρεάν δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση, αντί να προσπαθεί να βολέψει τα κολέγια σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της κατωτάτης υποστάθμης, θα πρέπει να επιβάλει άμεσα το κλείσιμό τους ταυτοχρόνως προβλέποντας τις κατάλληλες μεταβατικές λύσεις για τους μέχρι σήμερα αποφοίτους των.
Τμήμα Παιδείας